Dzień 1
Owsianka z cynamonem i borówkami
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- Garść borówek
- Szczypta cynamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 3 suszone daktyle, drobno pokrojone
- Kilka posiekanych orzechów, np. włoskich
Przygotowanie:
- Płatki, daktyle i mleko umieść w rondlu. Ustaw na niewielkim ogniu i gotuj stale mieszając. Gdy płatki zmiękną, a całość nieco zgęstnieje, dodaj cynamon i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby możesz dodać trochę miodu.
- Przełóż owsiankę do miski i posyp borówkami oraz posiekanymi orzechami.
Dzień 2
Jajecznica z warzywami
Składniki:
- 2 jajka
- 1/4 małej cebuli
- 1/4 pomidora
- Garść szpinaku
- 2 paski papryki
- 1 łyżka tartego parmezanu
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażaj aż cebula lekko zmięknie.
- Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora i smaż jeszcze 2 minuty. Pod koniec dodaj szpinak i podgrzewaj do momentu, aż zwiędnie.
- W miseczce rozkłóć jajka, dopraw je solą oraz pieprzem i wlej je na patelnię z warzywami. Smaż stale mieszając. Pod koniec wsyp parmezan.
- Gdy jajka będą ścięte, ale nadal nieco wilgotne, zdejmij patelnię z ognia. Jajecznicę przełóż na talerz.
Dzień 3
Tosty z łososiem i jajkiem w koszulce
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
- 2 plastry wędzonego łososia
- 2 plastry pomidora
- 1 jajko w koszulce
- 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
Przygotowanie:
- Jajko wbij do filiżanki. W rondlu zagotuj osoloną wodę z 2 łyżkami octu. Gorącą wodę zamieszaj łyżką tak, by na środku powstał wir. W środek szybkim ruchem wlej jajko. Gotuj przez ok. 3 minuty - białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.
- Kromki zgrilluj w tosterze lub piekarniku.
- Na chlebie ułóż wędzonego łososia, po plasterku pomidora i po pół jajka (najlepiej przekroić je na jednej z kanapek, żeby nie stracić żółtka).
- Gotowe kanapki posyp szczypiorkiem.
Dzień 4
Owsianka kakaowa z bananem
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 płaska łyżka kakao w proszku
- 1 dojrzały banan
Przygotowanie:
- Do rondla wsyp płatki i zalej je mlekiem. Gotuj na niewielkim ogniu, aż płatki będą miękkie.
- Do ugotowanych płatków wsyp kakao i podzielonego na mniejsze kawałki banana. Całość zblenduj na gładko. Owsianka konsystencją powinna przypominać budyń.
Dzień 5
Placki z truskawkami
Składniki:
- 1 jajko
- 125 ml mleka
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 miarka białka w proszku (np. waniliowego)
- Szczypta soli
- 150 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zblenduj w mikserze o wysokiej mocy.
- Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wymieszaj w misce.
- Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i uformuj na niej placuszki (po 2 łyżki na 1 sztukę). Smaż z obu stron do zezłocenia.
- Gotowe placki udekoruj pokrojonymi truskawkami.
Dzień 6
Płatki na mleku z malinami
Składniki:
- 50 g pełnoziarnistych płatków śniadaniowych
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- Garść świeżych lub mrożonych malin
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mleko wlej do miseczki - możesz je podgrzać w mikrofalówce lub zjeść na zimno. Jeśli chcesz dodać miód, zrób to teraz.
- Do mleka wsyp płatki i maliny.
Dzień 7
Smoothie owocowe
Składniki:
- 1 banan
- 140 g truskawek
- 250 ml mleka migdałowego
- 1 miarka odżywki białkowej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zblenduj dokładnie w mikserze kielichowym.
Komentarze