Dzień 1
Kanapki z indykiem
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- 2 plasterki gotowanej piersi z indyka
- 1/3 kulki mozzarelli pokrojonej w plasterki
- Kilka liści sałaty, kilka listków bazylii
- Ocet balsamiczny
- Oliwa
Przygotowanie:
- Skrop kromki oliwą i lekko je podpiecz. Wyłóż na nie liście sałaty, przykryj je wędliną, a nich połóż plasterki mozzarelli.
- Udekoruj z wierzchu posiekanymi listkami bazylii i skrop octem balsamicznym.
Dzień 2
Pieczona papryka faszerowana soczewicą
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- ¾ szkl. czerwonej soczewicy
- 10 zielonych oliwek bez pestek
- ½ szkl. pokruszonego sera feta
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu
- Oliwa
Przygotowanie:
- Opłucz czerwoną soczewicę na sicie pod zimną wodą. W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody.
- Odetnij górną część papryki i delikatnie, by nie uszkodzić skórki, wydrąż ze środka błony i pestki. Zblanszuj ją przez 1-2 minuty w gotującej się wodzie, wyjmij łyżką cedzakową i odstaw.
- Do tej samej wody wsyp soczewicę i gotuj 15 minut, dodając sól dopiero pod koniec gotowania. Odsącz i przesyp do miski.
- Pokrój zielone oliwki na plasterki i dorzuć do miski razem z pokruszoną fetą. Dopraw, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. Farsz z miski włóż łyżką, lekko dociskając, do środka papryki, zawiń ją w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i piecz 30 minut.
Dzień 3
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
- 1/3 opakowania mieszanki zielonych sałat
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 mała pierś z kurczaka ok. 130 g
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Sałaty umyj, odwiruj i przełóż do miski. Pierś opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i dopraw z obu stron solą, pieprzem i curry. Pomidorki pokrój na połówki i wrzuć do miski z sałatą.
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem i opcją grillowania do 175 st. (jeżeli nie masz, rozgrzej łyżeczkę oliwy na patelni). Skrop oliwą mięso i wstaw do piekarnika na 30 minut – w połowie obróć na drugą stronę. Jeżeli używasz patelni, wrzuć mięso i podsmaż na złoto z obu stron na średnim ogniu – możesz przykryć na kilka minut, mięso szybciej dojdzie.
- Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj musztardę i powoli wlewaj oliwę, mieszając, aż składniki się połączą. Wlej łyżeczkę soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przelej winegret do miski z zieleniną i wymieszaj (zrób to na chwilę przed tym, zanim usiądziesz do stołu).
Dzień 4
Pieczony ziemniak ze smażonymi warzywami
Składniki:
- ½ opakowania gotowej mieszanki warzyw na patelnię
- 1 duży ziemniak
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Oliwa
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. Ziemniaka wyszoruj pod bieżącą wodą, skrop oliwą, obsyp czosnkiem, solą i pieprzem i zawiń w folię. Piecz 50-60 minut.
- Warzywa przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dopraw, a pod koniec smażenia posyp parmezanem na patelni.
Dzień 5
Tortilla z tofu
Składniki:
- 1 pełnoziarnista tortilla
- 5 plastrów wędzonego tofu (ok. 100 g)
- ½ awokado
- 4 liście sałaty lodowej
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie:
- Podgrzej placek na suchej patelni lub w piekarniku i przełóż na deskę. Wyłóż na niego poszarpane liście sałaty, plastry awokado i kawałki wędzonego tofu.
- Wymieszaj zmiażdżony czosnek z jogurtem, dopraw chili, dodaj posiekane zioła i rozprowadź po wyłożonych składnikach. Zawiń i gotowe.
Dzień 6
Kanapki z tuńczykiem i awokado
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- 5 łyżek tuńczyka w kawałkach z wody (ok. 150 g)
- ½ awokado
- ½ pomidora
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Lekko podpiecz kromki i widelcem rozsmaruj na nich awokado. Rozłóż równomiernie tuńczyka, plasterki pomidora i dopraw. Skrop obie kromki sokiem z cytryny.
Dzień 7
Sałatka z tempehem i migdałami
Składniki:
- 5 plasterków tempehu (ok. 0,5 cm grubości)
- Sałata rzymska
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 jajko na twardo
- ¼ szkl. posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Szczypta granulowanego czosnku
- Szczypta ostrek papryki
Przygotowanie:
- Pomidorki przekrój na pół i włóż do miski razem z poszarpaną sałatą, jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki i posiekanymi migdałami.
- Plastry tempehu dopraw papryką, czosnkiem, solą i pieprzem i podsmaż na patelni grillowej. Przełóż do miski, wlej oliwę z octem winnym, dopraw i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.