ZOBACZ TEŻ: Treningi wideo, które pomogą Ci wrócić do formy w 28 dni
Dzień 1
Grillowana pierś kurczaka
Składniki:
- pojedyncza pierś kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka ulubionych ziół (bazylia, tymianek, oregano)
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś przekrój w poprzek tak, by powstałe dwie cieńsze połówki. Wymieszaj oliwę z cytryną, czosnkiem, ziołami i przyprawami. Natrzyj mięso, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Piecz na grillu lub patelni grillowej po 5 minut z każdej strony.
Pamiętaj, że przygotowaliśmy dla Ciebie także zestaw przepisów śniadaniowych i lunchowych. Trzymaj się planu i ciesz się świetną sylwetką już tego lata.
Dzień 2
Wołowina stri-fry z dynią
Składniki:
- 100 g wołowiny (antrykot, rostbef, polędwica)
- 150 g dyni (mniej więcej 1/6 małej dyni piżmowej lub hokkaido)
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pieprz
Przygotowanie:
Dynię pokrój w 1,5 cm kostkę. Mięso pokrój w cienkie paski. Do miseczki zetrzyj imbir, czosnek, dodaj pozostałe składniki sosu oprócz wody. Na głębokiej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzej łyżkę oleju i smaż dynię przez 2 minuty. Następnie dodawaj po łyżce wody i gotuj ją w ten sposób przez 5 minut. Odstaw na talerz. Rozgrzej kolejną łyżkę oleju i smaż mięso ciągle mieszając przez 2 minuty. Dodaj dynię, wlej sos, gotuj razem jeszcze 2-3 minuty. Dynię można zastąpić innymi warzywami, jak brokuł, kalafior, papryka, batat.
Dzień 3
Makaron a la bolognese
Składniki:
- 100 g mielonej piersi indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki startej na grubych oczkach cukinii
- ½ czerwonej papryki
- ½ puszki pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- spora szczypta oregano, sól, pieprz
- łyżeczka startego parmezanu
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso, posól, popieprz i smaż 5 minut często je rozdrabniając widelcem. Dodaj startą cukinię i pokrojoną w kostkę paprykę, smaż 2 minuty. Dodaj pomidory, przecier i oregano. Smaż wszystko przez 3 minuty. Na koniec zetrzyj ząbek czosnku. Dopraw jeszcze pieprzem do smaku.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Dodaj do sosu. Posyp parmezanem.
Komentarze