Wpływ ryb na słuch i inne ciekawostki dietetyczne

W jaki sposób ryby wpływają na nasz słuch i które zawierają najwięcej kwasów omega-3? W jaki sposób zrobić makaron z warzyw? Na co pomaga ciemna czekolada? Jak długo gotować brokuły? Oto garść ciekawostek dotyczących zdrowego odżywiania.

ryba fot. Getty Images
fot. Getty Images

Co? Ryba!

Oto 2469. argument za tym, aby przynajmniej raz lub dwa w tygodniu wrzucić ryby do swego menu: będziesz dłużej cieszyć się dobrym słuchem. Uczeni z Harvardu udowodnili związek między kwasami omega-3 a odpowiednim przepływem krwi w narządach słuchu. Okazuje się, że dobrze ukrwione uszy są mniej skłonne do uszkodzeń, a kwasy o 20% spowalniają tempo tracenia słuchu z wiekiem.

W poszukiwaniu kwasów omega-3 sięgaj po łososia (wypróbuj przepis na łososia na parze z imbirem), sardynki, dorsza, halibuta i tuńczyka. A z innej półki: orzechy włoskie, tofu, migdały, olej rzepakowy i lniany.

spaghetti fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Warzywne spaghetti

Maszynka do robienia makaronu z warzyw jest fajnym gadżetem, jeżeli nie osiągnęłaś jeszcze „level Azjata” w machaniu kuchennymi nożami. Wybór jest spory – możesz porównać na ceneo.pl. A gdy się już zdecydujesz, to spróbuj tego.

Przygotuj: 2 cukinie, 2 szkl. listków bazylii, 1/4 uprażonych pestek dyni, 1/3 szkl. oliwy, 1 ząbek czosnku, 4 pomidory, sól, czarny pieprz i zrób bezglutenowe spaghetti z cukinii (wg jadlonomia.com). Obierz cukinie na cienkie paski i wrzuć je do miski z zimną wodą, a miskę do lodówki. Sparz pomidory, obierz, pokrój w drobną kostkę, dopraw i dolej oliwy. Do blendera wrzuć bazylię, czosnek, pestki i zrób pesto. Dolej nieco oliwy. Cukinie odsącz, wymieszaj z pomidorową salsą, dodaj pesto, dopraw solą i pieprzem. Gotowe. Fajna maszynka, prawda?

czekolada Shaiith / shutterstock.com
fot. Shaiith 2015/shutterstock.com

Kilka kostek

O 37% procent, według naukowców z Cambridge, którzy przebadali 114 tysięcy pacjentów, zmniejsza się ryzyko chorób serca u jedzących kilka kostek gorzkiej czekolady dzienne. Z naciskiem na kilka. 

brokuły fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Jak długo powinnaś gotować brokuły?

3-5 minut. Ponad 40% z nas gotuje brokuły 10 minut i dłużej. Nie służy to dobrze smakowi, ale pal sześć – są gusta i guściki. Najgorsze jednak, że zbyt długie gotowanie pozbawia brokuły ich rodowych sreber - glukozynolanów - które naukowcy jednoznacznie wiążą z ochroną przed rakiem piersi, płuc i żołądka. Szkoda dobra, więc gotujmy krócej i na parze. 

WH 09/2015

REKLAMA