[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Wpływ ryb na słuch i inne ciekawostki dietetyczne

W jaki sposób ryby wpływają na nasz słuch i które zawierają najwięcej kwasów omega-3? W jaki sposób zrobić makaron z warzyw? Na co pomaga ciemna czekolada? Jak długo gotować brokuły? Oto garść ciekawostek dotyczących zdrowego odżywiania.

ryba fot. Getty Images

Co? Ryba!

Oto 2469. argument za tym, aby przynajmniej raz lub dwa w tygodniu wrzucić ryby do swego menu: będziesz dłużej cieszyć się dobrym słuchem. Uczeni z Harvardu udowodnili związek między kwasami omega-3 a odpowiednim przepływem krwi w narządach słuchu. Okazuje się, że dobrze ukrwione uszy są mniej skłonne do uszkodzeń, a kwasy o 20% spowalniają tempo tracenia słuchu z wiekiem.

W poszukiwaniu kwasów omega-3 sięgaj po łososia (wypróbuj przepis na łososia na parze z imbirem), sardynki, dorsza, halibuta i tuńczyka. A z innej półki: orzechy włoskie, tofu, migdały, olej rzepakowy i lniany.

REKLAMA

spaghetti fot. shutterstock.com

Warzywne spaghetti

Maszynka do robienia makaronu z warzyw jest fajnym gadżetem, jeżeli nie osiągnęłaś jeszcze „level Azjata” w machaniu kuchennymi nożami. Wybór jest spory – możesz porównać na ceneo.pl. A gdy się już zdecydujesz, to spróbuj tego.

Przygotuj: 2 cukinie, 2 szkl. listków bazylii, 1/4 uprażonych pestek dyni, 1/3 szkl. oliwy, 1 ząbek czosnku, 4 pomidory, sól, czarny pieprz i zrób bezglutenowe spaghetti z cukinii (wg jadlonomia.com). Obierz cukinie na cienkie paski i wrzuć je do miski z zimną wodą, a miskę do lodówki. Sparz pomidory, obierz, pokrój w drobną kostkę, dopraw i dolej oliwy. Do blendera wrzuć bazylię, czosnek, pestki i zrób pesto. Dolej nieco oliwy. Cukinie odsącz, wymieszaj z pomidorową salsą, dodaj pesto, dopraw solą i pieprzem. Gotowe. Fajna maszynka, prawda?

czekolada fot. Shaiith 2015/shutterstock.com

Kilka kostek

O 37% procent, według naukowców z Cambridge, którzy przebadali 114 tysięcy pacjentów, zmniejsza się ryzyko chorób serca u jedzących kilka kostek gorzkiej czekolady dzienne. Z naciskiem na kilka. 

brokuły fot. shutterstock.com

Jak długo powinnaś gotować brokuły?

3-5 minut. Ponad 40% z nas gotuje brokuły 10 minut i dłużej. Nie służy to dobrze smakowi, ale pal sześć – są gusta i guściki. Najgorsze jednak, że zbyt długie gotowanie pozbawia brokuły ich rodowych sreber - glukozynolanów - które naukowcy jednoznacznie wiążą z ochroną przed rakiem piersi, płuc i żołądka. Szkoda dobra, więc gotujmy krócej i na parze. 

WH 09/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij