Wpływ fast foodów na nastrój i inne ciekawostki dietetyczne

Jaki wpływ mają tłuszcze trans na nasz nastrój? Ile ryb jeść, aby dostarczyć sobie odpowiednią dawkę kwasów omega-3? Dlaczego warto włączyć gruszki do jadłospisu? Ile orzechów włoskich możesz jeść dziennie? Oto kolejna garść ciekawostek dotyczących odżywiania.

fast food fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Wkurzona? Rzuć fast food

Tłuszcze trans, utwardzane, uwodornione, częściowo uwodornione – to wszystko nazwy jednej zarazy, która powoli nas zabija. Ale jedno robi szybko. Oto badacze odkryli, że osoby jedzące batoniki, fast foody i w ogóle wysoko przetworzoną żywność pełną takich tłuszczów mają większą skłonność do irytacji i agresji niż osoby, które ich unikają. Jeżeli więc nie chcesz kogoś zamordować, czytaj etykietki.    

Decyzją amerykańskiej Agencji Żywności i Leków do roku 2018 tłuszcze trans mają zniknąć ze sklepów w USA. Może i w naszym prawie zrobić by taką „dobrą zmianę”?  

gruszka fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Gruszka Cię obroni

Gruszka jako jeden z niewielu owoców zawiera jod, który reguluje pracę tarczycy, bor wyostrzający nasze szare komórki, a ta z białym miąższem (nie wiadomo dlaczego, ale tylko z białym) zmniejsza ryzyko udaru o ponad 50%. Do tego ma mało kalorii (mniej niż 60 kcal), niski indeks glikemiczny i wbrew pomówieniom wcale nie jest ciężkostrawna. Ale to nie wszystko.

Naukowcy z CSIRO, australijskiej agencji rządowej, wykazali, że szklanka soku z gruszek koreańskich – są w naszych sieciówkach – wypita w ciągu dnia przed planowaną wieczorną imprezą skutecznie chroni przed kacem. Gruszki zmniejszają stężenie we krwi toksycznego aldehydu octowego, który to drań odpowiedzialny jest za zohydzanie nam radości z kilku kieliszków wina.  

orzechy fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Chrup częściej

Doskonała wiadomość od amerykańskich uczonych z Agricultural Research Service w Mary land. Wzięli pod lupę orzechy włoskie i ustalili, że standardowa porcja (ok. 28 g) zawiera o 21% mniej kalorii, niż dotąd szacowano. Korzyści z jedzenia orzechów włoskich dla mózgu, serca i urody są ogromne, a teraz możemy zjeść ich więcej!  

fot. shutterstock.com fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Alfa i omega-3

Przyjmując 1 g dziennie kwasów omega-3, wszystko będziesz miała lepsze i staniesz się dziewczyną alfa. Musisz jednak zadbać o proporcje między kwasami omega-3 i -6, i zwiększyć ilość tych pierwszych w diecie. Oto rybny przewodnik, ile wystarczy zjeść, by dostarczyć ten magiczny 1 gram i pięknieć w oczach: makrela 40 g, śledź 85 g, sardynki 70 g, łosoś 65 g, pstrąg 100 g, anchovies 50 g i halibut 170 g.  

WH 05/2016

REKLAMA