Wołowina: dlaczego warto ją jeść?

Z doświadczenia wiemy, że czerwone mięso rzadko gości na damskim talerzu. Warto, żeby zaglądało tam częściej, bo to świetne źródło między innymi żelaza – tak potrzebnego kobietom, zwłaszcza tym aktywnym.

Shutterstock
fot. shutterstock

Siła z mięsa

Wołowina ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych może spokojnie lądować na Twoim talerzu kilka razy w tygodniu. Przyrządź ją sama albo spróbuj, jak smakuje hodowana w specjalny sposób amerykańska wołowina. Listę miejsc, w których ją znajdziesz, sprawdzisz na stronie www.usbeef.pl.

ZOBACZ: Jak kupować dobre mięso [poradnik]

Żelazo

Jego niedobór, a jako kobieta, i to aktywna, jesteś nim zagrożona mocniej niż średnia, sprawi, że będzie Ci trudniej ćwiczyć, bo do mięśni dotrze mniej tlenu. Wołowina dostarczy sporej dawki tego składnika, i to w najlepiej przyswajalnej formie

Selen

Może przyczyniać się do ochrony przed niektórymi rodzajami nowotworów. Odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, która u tak wielu kobiet ostatnimi czasy niedomaga.

Proteiny

Kawałek wołowiny to spora dawka białka o bardzo korzystnym składzie aminokwasów, czyli cegiełek, z których zbudowane są nasze mięśnie. W steku znajdziesz sporo tych najcenniejszych, rozgałęzionych, jak walina, leucyna i izoleucyna.

Witamina B12

Bierze udział w mechanizmie przetwarzania białek, tłuszczów i węglowodanów na energię. Jest także niezmiernie istotna w działaniu układu nerwowego. Pomoże Ci się skoncentrować i wesprze pamięć

Fosfor

Ten składnik mineralny, do spółki z wapniem i wita- miną D, odpowiada za mocne kości i zęby. Pomoże Ci przeciwdziałać osteoporozie, grożącej kobietom coraz mocniej wraz z upływem lat

Niacyna

Do spółki z innymi witaminami z grupy B bierze udział w przemianach metabolicznych, odpowiadając za produkcję energii, której potrzebujesz do ćwiczeń

ZOBACZ TEŻ: Dlaczego warto sięgać po indyka oraz czy konserwanty w mięsie są szkodliwe

Cholina

Bez niej nie działałyby poprawnie komórki, ponieważ będąc składnikiem lecytyny, buduje błony komórkowe. Niezwykle istotna, gdy jesteś w ciąży, bo bierze udział w rozwoju układu nerwowego. 

Cynk

Bez niego nie działałby właściwie Twój układ odpornościowy – tarcza chroniąca przed chorobami. To on odpowiada również za atrakcyjny wygląd włosów i paznokci. Wspiera owulację oraz chroni przed poronieniem.

Wiesz już jakie korzyści płyną z sięgania po wołowinę, teraz sięgnij po najbardziej klasyczny przepis z czerwonym mięsem w roli głównej i przygotuj wyborną wołowinę po burgundzku.

REKLAMA