[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Wołowina: dlaczego warto ją jeść?

Z doświadczenia wiemy, że czerwone mięso rzadko gości na damskim talerzu. Warto, żeby zaglądało tam częściej, bo to świetne źródło między innymi żelaza – tak potrzebnego kobietom, zwłaszcza tym aktywnym.

fot. shutterstock

Siła z mięsa

Wołowina ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych może spokojnie lądować na Twoim talerzu kilka razy w tygodniu. Przyrządź ją sama albo spróbuj, jak smakuje hodowana w specjalny sposób amerykańska wołowina. Listę miejsc, w których ją znajdziesz, sprawdzisz na stronie www.usbeef.pl.

Żelazo

Jego niedobór, a jako kobieta, i to aktywna, jesteś nim zagrożona mocniej niż średnia, sprawi, że będzie Ci trudniej ćwiczyć, bo do mięśni dotrze mniej tlenu. Wołowina dostarczy sporej dawki tego składnika, i to w najlepiej przyswajalnej formie

Selen

Może przyczyniać się do ochrony przed niektórymi rodzajami nowotworów. Odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, która u tak wielu kobiet ostatnimi czasy niedomaga.

Proteiny

Kawałek wołowiny to spora dawka białka o bardzo korzystnym składzie aminokwasów, czyli cegiełek, z których zbudowane są nasze mięśnie. W steku znajdziesz sporo tych najcenniejszych, rozgałęzionych, jak walina, leucyna i izoleucyna.

Witamina B12

Bierze udział w mechanizmie przetwarzania białek, tłuszczów i węglowodanów na energię. Jest także niezmiernie istotna w działaniu układu nerwowego. Pomoże Ci się skoncentrować i wesprze pamięć

Fosfor

Ten składnik mineralny, do spółki z wapniem i wita- miną D, odpowiada za mocne kości i zęby. Pomoże Ci przeciwdziałać osteoporozie, grożącej kobietom coraz mocniej wraz z upływem lat

Niacyna

Do spółki z innymi witaminami z grupy B bierze udział w przemianach metabolicznych, odpowiadając za produkcję energii, której potrzebujesz do ćwiczeń

Cholina

Bez niej nie działałyby poprawnie komórki, ponieważ będąc składnikiem lecytyny, buduje błony komórkowe. Niezwykle istotna, gdy jesteś w ciąży, bo bierze udział w rozwoju układu nerwowego. 

Cynk

Bez niego nie działałby właściwie Twój układ odpornościowy – tarcza chroniąca przed chorobami. To on odpowiada również za atrakcyjny wygląd włosów i paznokci. Wspiera owulację oraz chroni przed poronieniem.

Wiesz już jakie korzyści płyną z sięgania po wołowinę, teraz sięgnij po najbardziej klasyczny przepis z czerwonym mięsem w roli głównej i przygotuj wyborną wołowinę po burgundzku.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij