Smażone, duszone, gotowane – te grzyby zachwycają w każdej postaci. I to nie tylko wegetarian, ale i mięsożarłaczy. W tym miesiącu grzyby witalne, których zalet zdrowotnych i odżywczych nie da się z niczym porównać (z całym szacunkiem dla króla naszych lasów – borowika). A więc: na zdrowie i smacznego!
Shimeji
Te można kupić świeże – i warto. Są prawdziwą kopalnią mikroelementów: cynku, potasu i miedzi. Działają antydepresyjnie i usuwają zmęczenie. Grzyby bardzo cenione w Azji za niepowtarzalny smak umami.
Shitake
Zapobiegają infekcjom wirusowym i stymulują układ odpornościowy. Zalecane są zwłaszcza przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu i wysokim ciśnieniu tętniczym. Polska nazwa to twardnik japoński.
Maitake
W Polsce ten gatunek jest pod ochroną (można kupić japoński susz) i nazywa się żagwica listkowata. Jego skarbem są polisacharydy, utrzymujące prawidłowy poziom cukru we krwi.
Boczniak ostrygowaty
Uprawiany w wielu krajach, także u nas, i ceniony za smak. Zawiera pokaźne ilości witamin z grupy B, kwasu foliowego i soli mineralnych oraz pleuran – substancję o działaniu antynowotworowym.
Boczniak mikołajkowy
Uprawiany w wielu krajach Europy i Azji, ale u nas jest pod ochroną. Dostępne są suszone w sieci pod nazwą King Trumpet lub King Oyster. Działają antywirusowo i antybakteryjnie, wzmacniają odporność i obniżają cholesterol.
Soplówka jeżowata
W Polsce pod ochroną, a w sieci kupisz je pod nazwą Pom Pom Blanc, Lion’s Mane lub Yamabushitake. Zaliczane są do grupy nootropików świetnie działających na mózg i funkcje poznawcze. Są też w postaci sproszkowanej.
SPRAWDŹ: Jedzmy grzyby zwłaszcza zimą. Poprawiają nastrój.
Shitake z brokułami – przepis
Szybkie smażenie w woku wydobędzie ze wszystkich składników ich naturalne aromaty i smak, zachowując przy tym chrupkość i teksturę.

Składniki:
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 mała główka brokuła
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 szkl. grzybów shitake
- 1/4 szkl. sosu ostrygowego
- 1 opak. makaronu chińskiego, jajecznego
- garść orzechów nerkowca
- 3 łyżki ziaren sezamu
- sok i starta skórka z 1 cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Grzyby pokrój na ćwiartki lub połówki. Jeżeli masz suszone, namocz je na 30 minut, odciśnij i zachowaj wodę.
- Ugotuj makaron al dente z dodatkiem wody po grzybach. Odsącz.
- W innym garnku zagotuj dobrze osolony wrzątek i wrzuć małe różyczki brokuła na 30 sekund. Wyjmij i przełóż do miski z zimną wodą i lodem. Kiedy wystygnie, odsącz, osusz i odstaw.
- W woku rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, imbir, orzechy nerkowca i shitake – smaż, mieszając, przez minutę.
- Dodaj ugotowany makaron i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Wlej sos ostrygowy, sok z cytryny i wmieszaj startą skórkę. Dodaj różyczki brokuła i kolejne 2 minuty smażenia z mieszaniem.
- Na koniec posyp całość ziarnami sezamu i rozdziel na 4 porcje. Jeżeli wcześniej uprażysz sezam na suchej patelni (co polecamy), będzie bardziej aromatyczny.