Wiosenna sałatka: 5 przepisów

Potrzebujesz pomysłu na wiosenną sałatkę? Przychodzimy z pomocą. Oto kilka propozycji, dzięki którym poczujesz powiew świeżości.

wiosenna sałatka fot. shutterstock.com

Wiosną w kuchni niepodzielnie rządzą młode, świeże warzywa. By w jak największym stopniu skorzystać z tych dobrodziejstw natury, warto postarać się o to, żeby włączać je do swojego menu w najróżniejszych formach. Lekkie zupy, napakowane dobrociami kanapki i wypasione sałatki. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza te ostatnie. Nie od dziś wiadomo, że najwięcej cennych wartości odżywczych dostarczają warzywa w wersji surowej, a w tej formie zdecydowanie najłatwiej i najwygodniej wcinać je w sałatkach.

Sałatka wiosenna – jak przygotować warzywa do użycia

Przygotowując wiosenną sałatkę przede wszystkim postaw na świeże warzywa i sporą porcję zieleniny. Pamiętaj jednak, że nowalijki nie pochodzące z ekologicznych upraw mogą być napakowane pestycydami, dlatego przed spożyciem warto zafundować im specjalna kąpiel. Tutaj znajdziesz wskazówki, jak myć młode warzywa.

Sałatka wiosenna – jakie warzywa warto wykorzystać

Najlepszym wyborem będą te, które pojawiają w okresie wiosennym. Młode warzywa są kwintesencją tej pory roku, więc nic nie nada sałatce wiosennego charakteru tak jak one. Chrupiące rzodkiewki, świeże ogórki, zielenina, jak koper, por, natka pietruszki lub szczypior. Wiosną na targach zaczynają pojawiać się również pachnące pomidory oraz hodowana na słońcu sałata. Cały ten zestaw warzyw zasługuje na to, by przyrządzić z nich pyszną, lekką sałatkę.

Sałatka wiosenna – przepisy

Poniżej znajdziesz 5 pomysłów na wiosenne sałatki, które urozmaicą twoje menu w najbliższych miesiącach. Będzie świeżo, lekko i smacznie.

Sałatka wiosenna z jajkiem

Na początek serwujemy wiosenną sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako jedno z dań na wielkanocnym stole. Jeśli poszukujesz przepisu na sałatkę wiosenną na Wielkanoc –  dobrze trafiłaś.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 100 g chudej szynki z indyka lub kurczaka
  • Garść kiełków rzodkiewki
  • 1 główka sałaty rzymskiej mini
  • Sos:
  • 180 g jogurtu naturalnego lub jogurtu typu skyr
  • 1 łyżka majonezu light
  • Sól i pieprz
  • Garść posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i pokrój w ćwiartki.
  2. Ogórka obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki.
  3. Szynkę pokrój w kostkę.
  4. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki.
  5. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz ćwiartek jaj. W miseczce połącz składniki na sos. Jajka ułóż na wymieszanej sałatce, a następnie polej sosem.

Sałatka wiosenna warstwowa z makaronem

To konkretniejsza sałatka, którą możesz podać jako samodzielne danie. Syci i zawiera porcję dobrej jakości białka. 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200 g makaronu, najlepiej drobnego
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 75 g dobrej jakości sera feta
  • 1 ogórek długi zielony
  • Na sos:
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczku drobnego szczypioru
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka dopraw solą oraz pieprzem (możesz użyć też przyprawy do gyrosa lub klasycznej przyprawy do kurczaka) i zgrilluj na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotowe mięso pokrój w większą kostkę.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
  3. Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w kostkę, a pomidorki przekrój na połówki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ser feta możesz pokruszyć lub pokroić w kostkę.
  4. Wszystkie składniki na sos wymieszaj w miseczce i odstaw.
  5. W dużej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki. Sos powinien znaleźć się w połowie i na samej górze.

Wskazówka: jeśli chcesz, żeby cebula miała łagodniejszy smak, możesz sparzyć ją przed dodaniem do sałatki. Wystarczy, że na kilka sekund zalejesz ją wrzątkiem, a następnie przepłuczesz pod zimną wodą.

Sałatka wiosenna z pora

To kolejna propozycja, która sprawdzi się jako potrawa wielkanocna. Delikatny smak pora idealnie łączy się z konserwowymi ogórkami i wiosennym koperkiem.

 

Składniki:

  • 1 por (biała część)
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 3 większe ogórki konserwowe
  • 1 pęczek koperku
  • 4 jajka
  • Na sos:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej lub sarepskiej
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i przeciśnij przez krajalnicę do jajek, by uzyskać drobną kostkę.
  2. Kukurydzę oraz groszek odcedź z zalewy i dodaj do miski z jajkami.
  3. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę, koperek drobno posiekaj, a białą część pora pokrój w cienkie półplasterki. Dodaj do miski.
  4. Wszystkie składniki na sos wymieszaj i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj do połączenia.

Sałatka wiosenna z rzodkiewką

To chrupiący ideał wśród wiosennych sałatek. Rzodkiewka i kalafior tworzą świetny duet, który uzupełniony o masę zieleniny smakuje jak wiosna na talerzu.

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora
  • Pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 3 ogórki gruntowe
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć je do misy blendera i zmiksuj tak, by uzyskać drobne kawałki.
  2. Rzodkiewki  i ogórki pokrój w półplasterki, a koperek posiekaj.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do miski, wymieszaj z solą, pieprzem i ok. 2 łyżkami oliwy.
REKLAMA