Jak piec wieprzowinę
Optymalna temperatura pieczenia wieprzowiny? Najlepiej piec ją w nagrzanym wcześniej piekarniku. Dobrze jest mieć termometr do mierzenia temperatury mięsa w środku. Optymalna temperatura wieprzowiny to 76-78 °C. Wtedy tkanka łączna i ścięgna miękną, a tłuszcz nie wytapia się, dzięki czemu mięso jest soczyste.
Nie bój się boczku
Niektóre fragmenty wieprzowiny są jak perfumy – trzeba je dozować z umiarem. Oto jak w bezpieczny dla naszej wagi sposób wykorzystać cały aromat bekonu.
- Metoda. Zamiast smażyć plastry bekonu, piecz je, duś albo podgrzewaj w mikrofalówce. Dzięki temu każdy plaster będzie zawierał średnio o 10 kcal mniej tłuszczu.
- Spróbuj włoskiego. Do włoskich potraw użyj pancetty – to suszony, sezonowany boczek, bardzo aromatyczny.
- Wystarczy tylko kawałeczek. Przesmaż na patelni pół plasterka bekonu i pokrój na małe kawałki. To wystarczy, aby dodać aromatu do sosu.
1. Przepis na szarpaną wieprzowinę z batatem
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- 250 kcal,
- 13 g tłuszczu (2,5 g tł. nasyc.),
- 1 g węgli,
- 0 g cukru,
- 401 mg soli,
- 0 g błonnika,
- 32 g białka
Składniki (na 6 porcji):
- 1/3 szklanki wody
- 1 kg schabu pokrojonego na 4 kawałki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki wędzonego sosu BBQ
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Sposób przygotowania:
- Do wolnowaru wlej wodę, dodaj mięso, czosnek, sól, wędzony sos BBQ oraz sos Worcestershire. Jeśli nie masz wolnowaru, piecz mięso w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 80 °C.
- Przykryj i duś 6-8 godzin, aż mięso będzie łatwe do rozdrobnienia widelcem.
- Odlej nadmiar sosu i zachowaj. Rozdrobnij mięso i polej sosem.
Z czym podawać szarpaną wieprzowinę
Najlepiej z pieczonymi batatami z dodatkiem szałwi i zielonej dymki