Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 [właściwości]

Tłuszcze wielonienasycone są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nie możesz też jeść ich w nadmiarze. Poznaj właściwości kwasów omega 3 i omega 6, sprawdź, gdzie ich szukać i jak zachować odpowiednie proporcje.

zdrowe kwasy tłuszczowe produkty fot. shutterstock.com

Dobre czy złe?

Jest z nimi trochę tak jak ze spędzaniem czasu z dalszą rodziną. Do pewnego momentu jest fajnie, ale co za dużo, to niezdrowo. Tyle metafor. A odpowiadając na pytanie wprost: po pierwsze, są niezbędne, ponieważ organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć i musisz dostarczać ich w jedzeniu.

Po drugie, trzeba podzielić je na dwa rodzaje: omega-3 oraz omega-6. Pierwsze są bardzo zdrowe, a drugie – w nadmiarze – już niekoniecznie.

ZOBACZ TEŻ: Witamina D – nowe odkrycia na temat suplementacji

Gdzie je znajdziesz

Przede wszystkim w olejach roślinnych: słonecznikowym, kukurydzianym, z nasion winogron, arachidowym, sezamowym, sojowym i z pestek dyni (Przy okazji sprawdź koniecznie, jaki olej roślinny wybrać). Zawierają je także produkowane z ich wykorzystaniem margaryny, majonezy, sosy, przekąski i słodycze. Dostarczają ich też różnego rodzaju orzechy.

Z kolei najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste morskie ryby, takie jak łososie, śledzie, makrele, sardynki. Można również kupić jaja, które ze względu na specjalny sposób karmienia kur mają wyższą niż zwykle zawartość kwasów omega-3.

Dlaczego ich potrzebujesz

Biorą udział w wielu procesach niezbędnych do funkcjonowania organizmu, m.in. powstają z nich hormony. Badania wykazały pozytywny wpływ kwasów omega-3 na działanie mózgu i układu krwionośnego. Mają działanie przeciwzapalne, więc równoważą obecność kwasów omega-6.

ZOBACZ TEŻ: Ocet jabłkowy - jak przygotować w domu? Czy rzeczywiście jest zdrowy?

Jakieś zagrożenia?

Proporcja w diecie między kwasami omega-3 a omega-6 powinna wynosić 1:4 (a nawet jeszcze mniej) i dopóki się jej trzymasz, jest dobrze. Gorzej, jeśli zjadasz, tak jak przeważająca większość ludzi na Zachodzie, o wiele więcej kwasów omega-6 niż omega-3.

Stosunek ten w przeciętnym menu wynosi według szacunków nawet między 1:20 a 1:40. A omega-6 w nadmiarze mają działanie prozapalne i stają się szkodliwe. Jeśli stany zapalne utrzymują się przez dłuższy czas, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy, syndromu metabolicznego, a nawet nowotworów.

To musisz wiedzieć

Kwasy omega-3 dzielą się na trzy rodzaje: ALA, DHA oraz EPA. Ten pierwszy jest pochodzenia roślinnego – zawiera go w dużej ilości olej lniany (również orzechy), często chwalony jako świetne źródło omega-3.

Niestety, ALA jest w organizmie przekształcany w EPA i DHA, a proces jest mało efektywny. Dlatego nawet osoby jedzące dużo ALA mogą mieć niedobory kwasów omega-3. Chcemy czy nie, ich najlepszym źródłem pozostają tłuste ryby oraz tran i nic nie jest w stanie ich zastąpić.

Dlatego podsuwamy Ci świetny pomysł na kolację dla dwojga – wypróbuj nasz przepis na pieczonego łososia z brązowym ryżem. Smacznego! I nie ma za co.

REKLAMA