Jeśli chcesz schudnąć albo zacząć zdrowo się odżywiać, to możliwe, że rozważasz całkowite wyeliminowaniem węglowodanów ze swojej diety. Większość z nas dorastała w czasach, gdy dieta Atkinsa podbijała szturmem kuchnie kobiet na całym świecie. Ich podejście do odżywiania – całkowita rezygnacja z węglowodanów – ukształtowało niektóre nasze żywieniowe nawyki.
Czasami jednak warto wyjść poza utarte ścieżki. Twój organizm potrzebuje węglowodanów (oczywiście tych dobrych). Nasza dietetyczka Keri Gans, przekonuje, że ziarna (pestki, nasiona, kasze), warzywa i owoce powinny być obowiązkowym składnikiem naszej codziennej diety.
1. Poprawiają pracę mózgu
To nadrzędna funkcja węglowodanów. Są niezbędne do właściwej pracy mózgu. "Wszystko dlatego, że nasz mózg działa na glukozę, która z kolei dostarczana jest organizmowi przez węglowodany. Bez niej komórki nerwowe już po 15 minutach zaczynają obumierać – tłumaczy Gans. – Jeśli glukozy zabraknie, jej niedobór wpłynie niekorzystnie na zdolność myślenia, uczenia się i zapamiętywania. Neuroprzekaźniki w mózgu nie będą miały jej tyle, aby właściwie przetwarzać informacje".
Warto także wiedzieć, czego lepiej nie jeść, aby nasz mózg był zawsze w dobrej formie.
2. Pomagają na wzdęcia
"Dobre węglowodany, które występują w produktach pełnoziarnistych, owocach i warzywach, zawierają mnóstwo błonnika – a błonnik przyspiesza ruchy jelit" – wyjaśnia Gans.
To oznacza, że włączając do diety wspomniane produkty, nie czujesz się wzdęta, ponieważ Twoje ciało lepiej radzi sobie z efektywnym wydalaniem odpadków. Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje 15 produktów bogatych w błonnik, które doskonale sycą i mogą pomóc Ci schudnąć.
Komentarze