Śniadanie: Twarożek ze słonecznika na słono

Dla wielu osób twarożek ze słonecznika jest nie do odróżnienia od sklepowego twarożku, zrobionego z krowiego mleka. Sekret tkwi w namaczaniu ziaren słonecznika. Im dłużej są moczone, tym bielsze robią się w środku — po zblendowaniu są całkiem białe, przez co przypominają nabiał. Polecam namaczać słonecznik w bezsmakowym mleku roślinnym, np. owsianym, ale opcja z ciepłą wodą też jest dobra.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1½ szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody lub ciepłego mleka owsianego
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki według uznania:
- rzodkiewki
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
- dowolne kiełki
- natka pietruszki
- szczypiorek
Metoda:
Ziarna słonecznika zalewamy wodą lub mlekiem owsianym. Odstawiamy na kwadrans, a najlepiej na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody. Namoczony słonecznik blendujemy z solą i pieprzem na gładką masę. Podajemy z dowolnymi dodatkami — warzywami, kiełkami. Posypujemy posiekanymi: natką pietruszki i szczypiorkiem.
Przekąska: Spring rollsy warzywne

Są takie dania, które uwielbiam przygotowywać na warsztatach kulinarnych z dziećmi. Do tych dań należą spring rollsy — nie ma szans, żeby się nie udały, robi się je w kilka minut, a młodzi uczestnicy zajęć są przeszczęśliwi.
Porcja dla 4 osób
- 2 – 3 marchewki
- 1 ogórek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 papryka
- 12 arkuszy papieru ryżowego zioła według uznania
- szczypiorek
- natka pietruszki
- listki lubczyku
- listki bazylii
- Posypka według uznania:
- biały i czarny sezam
- ziarna słonecznika
- pestki dyni
- czarnuszka
- siemię lniane
- orzechy włoskie
Marchewki i ogórek obieramy i kroimy w słupki. Pomidorki koktajlowe i rzodkiewki dzielimy na ćwiartki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy w wąskie paski. Arkusz papieru ryżowego układamy na desce do krojenia i za pomocą pędzla lub gąbki smarujemy z obu stron przegotowaną wodą lub wodą mineralną, aby zmiękł. Innym — prostszym — sposobem jest ułożenie arkusza na dużym talerzu z niewielką ilością wody. Zanurzamy papier z obu stron. Będzie prościej, ale podczas obracania arkusz może się porozrywać — należy być delikatnym. Na dolnej części papieru układamy po kilka kawałków ogórka, papryki, marchewki, pomidorków, rzodkiewki. Posypujemy dowolnymi ziołami i ziarnami lub orzechami. Nie musimy dodawać wszystkiego — składniki dobieramy według uznania lub smaku. Papier ryżowy zwijamy w rulon do połowy, zaginamy brzegi do wewnątrz i zwijamy do końca. Powtarzamy te czynności aż do wykorzystania wszystkich arkuszy lub składników.
Komentarze