[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Wege białko - dlaczego warto jeść strączki

Modne stają się diety, które wykluczają z menu rośliny strączkowe. Nie unikaj ich - to świetne źródło białka, błonnika i składników mineralnych.

strączki

Powodem odejścia od strączków mają być zawarte w nich składniki antyodżywcze, jednak możemy Ci uspokoić - dzięki namaczaniu i gotowaniu przestaję być groźne i nie musisz się nimi przejmować. Dwie kąpiele, zimna i wrząca, sprawiają także, że stają się łatwiejsze do strawienia, a poza tym organizm z czasem przyzwyczaja się do nich i wzdęcia, dokuczliwe na początku przygody ze strączkami, często ustępują. Nie musisz się także przejmować węglowodanami - strączki są niskokaloryczne i zawierają ich niewiele, a do tego idą one w nich w parze z białkiem i błonnikiem, czyli kombinacją idealną z punktu widzenia wywołania uczucia sytości. Typowa sytuacja win-win.

Tutaj znajdziesz wegańskie przepisy, które bazują m.in. na warzywach strączkowych.

Soczewica

Dla przyszłych mam

Jest kilka rodzajów soczewicy. Czerwona i żółta nie mają łupinek i szybko się gotują, nie wymagają też namaczania. Z kolei brązowa i zielona potrzebują już dłuższej kąpieli: najpierw w zimnej wodzie, a potem we wrzątku. Wszystkie są obfitym źródłem białka i błonnika, wyróżniają się też bardzo wysoką zawartością folianów, więc powinny znaleźć się w diecie przyszłych mam. Dostarczą także dużej dawki żelaza i fosforu.

Jak jeść? Najpowszechniejsza jest czerwona odmiana, z której przyrządzisz pyszny dal. Pozostałe posłużą Ci do przygotowania pasztetów oraz zup.

Ciecierzyca

W te dni

Zaczniemy nietypowo – od białka i błonnika, które sprawiają, że po zjedzeniu porcji hummusu czujesz przyjemną sytość. Podobnie jak w przypadku soczewicy, warto wspomnieć też o folianach, jednak wynik nie jest już tak olimpijski. Z kolei zawarte w ciecierzycy żelazo pomoże uzupełnić braki, które pojawiają się po miesiączce.

Jak jeść? Dwa sposoby wysuwają się na prowadzenie: ciecierzyca jest podstawą hummusu i falafeli. Jak sprawić, by ten pierwszy był prawdziwie kremowy? To proste: podczas gotowania dodaj do wody łyżeczkę sody oczyszczonej. Posyp go zatarem, a będzie smakował zupełnie jak ten na Bliskim Wschodzie.

Sprawdź nasz przepis na curry z ciecierzycy, które przygotujesz w nie więcej niż 20 minut.

Czerwona fasola

Po treningu

W 100 gramach znajdziesz 8 g białka, dlatego czerwona fasola wesprze Twoje mięśnie po treningu. Przez konieczność moczenia i długiego gotowania jest średnio wygodna na co dzień, co może zniechęcać do sięgania po nią, dlatego same co jakiś czas korzystamy z ułatwienia, jakim jest czerwona fasola w puszce.

Jak jeść? Jest idealna jako baza do sałatek, a w blenderze w kilka chwil przerobisz ją na pyszną pastę do pieczywa. Spróbuj też koniecznie lobio – gruzińskiego gulaszu z fasoli.

Bób

Sposób na sytość

Zawiera podobną ilość protein oraz błonnika, co czerwona fasola, więc stanowi rewelacyjną, sycącą przekąskę. Ma mniej folianów od soczewicy, ale wciąż na tyle dużo, aby uznać go za jej wartościowe źródło. Bób ma też zestaw innych mikroelementów, np. manganu, miedzi, fosforu i magnezu.

Jak jeść? Najlepszy jest dopiero co odcedzony, gdy jeszcze parzy palce. W sałatkach świetnie komponuje się z awokado. Warto też zrobić ful – egipską pastę z bobu. Pamiętaj, że dzięki mrożonkom możesz cieszyć się jego smakiem przez cały rok.

ZOBACZ TEŻ: Dieta wegańska: 3 podstawowe grupy produktów + przepisy

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij