Wegańskie sushi: przepis od Wege Sióstr

Zuzia i Magda, czyli Wege Siostry, zdradziły nam swój przepis na sushi w wersji wegańskiej. Łososia zastępuje marchewka, a tradycyjny serek – jego odpowiednik zrobiony z nerkowców. Brzmi intrygująco, prawda? Zobacz, jak zrobić sushi w wersji wegańskiej.

wegańskie sushi fot. Wege Siostry
fot. Wege Siostry

Weganizm to jeden z największych trendów kulinarnych roku. Z badania przeprowadzonego przez portal Pyszne.pl wynika, że w Polsce mamy już 1 mln  wegetarian i wegan, a kolejne 2 mln ma w planach rezygnację z mięsa. I bardzo dobrze: kuchnia roślinna jest ekologiczna, zdrowa i smaczna. A bez mięsa można trenować, chudnąć, a nawet podnosić ciężary. Co więcej, przejście na dietę roślinną wcale nie oznacza, że od teraz będziemy w kuchni i na zakupach spożywczych spędzać dwa razy więcej czasu (na naszej stronie znajdziesz szybkie i proste przepisy na wegańskie dania).

W WH znamy się na zdrowym jedzeniu i od lat staramy się Was przekonać, że można jeść ze smakiem. Tym razem poprosiłyśmy Zuzię i Magdę Rzymanek – wegańskie serowarki i założycielki marki Wege Siostry o roślinną alternatywę dla tradycyjnie mięsnych dań. I oto mamy: sushi.

Sushi z serkiem toczonym z nerkowców z solą wędzoną i nori

Składniki:

  • 1 paczka ryżu do sushi
  • 1 paczka wodorostów nori
  • 1 szt. wędzonego tofu
  • zielona sałata
  • ogórek
  • awokado
  • łososiowa marchewka wg przepisu Jadłonomia
  • 1 serek Toczony z nerkowców z solą wędzoną i nori (kupisz na stronie wegesiostry.pl i w wielu stacjonarnych sklepach w Polsce)
  • sos sojowy
  • wasabi
  • marynowany imbir

Potrzebne akcesoria:

  • mata do zwijania sushi,
  • miska z wodą.

Sposób przygotowania

1. Opłucz i ugotuj ryż do sushi według instrukcji na opakowaniu. Ostudź.

2. Przygotuj wszystkie składniki do sushi: pokrój w paski tofu, ogórka, awokado, przygotuj marchewkę, porwij sałatę na mniejsze kawałki, pokrój serek Toczony z nerkowców z nori.
Na bambusowej macie do sushi połóż wodorosty nori - matową stroną do siebie. Powierzchnię nori wyklej cienką warstwą ryżu, pozostawiając u góry margines 3 cm. Na ryżu ułóż składniki: ogórek, tofu, awokado, sałatę, łososiową marchewkę i plastry Toczonego z nerkowców z nori.

3. Za pomocą maty roluj sushi, delikatnie je dociskając. Na koniec posmaruj 3 cm margines wodą i zawiń sushi do końca, tak aby brzegi nori się skleiły. Rolkę sushi pokrój na mniejsze kawałki. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Smacznego!

Skąd dziewczyny wzięły pomysł na robienie serów z nerkowców? Jak wyglądała ścieżka ich kariery nim zostały wegańskimi serowarkami i dlaczego cieszą się z konkurencji – o tym wszystkim przeczytasz w najnowszym numerze Women’s Health w nowej rubryce Superpraca.

ZOBACZ NOWY NUMER WOMEN'S HEALTH

REKLAMA