Chciałabyś dołączyć do zielonej bandy, ale obawiasz się monotonii na talerzu? Rozumiemy – w końcu kto nie słyszał choć raz, że weganie jedzą tylko trawę i kamienie? Fakty są takie, że – czego by te mięsożerne śmieszki nie wymyśliły – dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zagorzałych fanów oraz fanek.
Przez ostatnie 3 lata hasło „weganizm” było wyszukiwane w Google’u 95% częściej niż w poprzednich 3 latach. Ponadto niemal 60% Polaków deklaruje, że planują ograniczyć spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. O naszym uznaniu dla wegańskich opcji świadczy również to, że według portalu Happy Cow, Warszawa jest siódmym najbardziej przyjaznym weganom miastem na świecie. Jednocześnie tylko 3,8% Polaków deklaruje, że są weganami na pełen etat. Reszta określa się mianem fleksitarian, czyli wegan w niepełnym wymiarze godzin. To dobry sposób, by zacząć zieloną przygodę.
ZOBACZ: Dlaczego warto przejść na weganizm [spowiedź byłego mięsożercy]
1. Kolorowa sałatka z komosą ryżową
Ta niepozorna kolorowa micha dostarczy witamin i nasyci Cię na długo.
Składniki:
- 1 ⅓ szkl. komosy ryżowej
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu tamari
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 marchew, starta
- 1 szkl. pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 1 szkl. fasolki edamame
- 1 szkl. czerwonej kapusty, startej
- 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane
- ¼ szkl. suszonej żurawiny
- ¼ szkl. migdałów, posiekanych
- czarny sezam (do posypania)
Metoda:
Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź, przełóż do miski i odłóż na bok, by wystygła. W małej miseczce wymieszaj ocet, olej, tamari i syrop z agawy. Do przestudzonej komosy dodaj marchewkę, pomidorki, edamame, kapustę, dymkę, żurawinę oraz migdały i wymieszaj. Rozdziel na 4 porcje, polej sosem i posyp ziarnami sezamu.