Przepis na nachosy i dip z nerkowców
Składniki
Na dip:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka gorącej wody
- 1⁄2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1⁄2 łyżeczki ostrej papryki
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 ząbek czosnku
- 1⁄2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1⁄2 szklanki napoju roślinnego
- sól i pieprz
Na nachosy:
- 4 placki tortilli kukurydzianych dobrej jakości
- chili w proszku lub ostra papryka w proszku
- olej roślinny
- sól
ZOBACZ TEŻ: Najbardziej przereklamowane jedzenie
Przygotowanie
- Nerkowce zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin do namoknięcia. Możesz zalać je zimną wodą i pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.
- Gdy orzechy będą już gotowe, wszystkie składniki na dip wrzuć do blendera o wysokiej mocy wraz ze schłodzonym napojem roślinnym – najlepiej z nerkowców. Najpierw wlej 1/4 szklanki napoju, a jeśli masa będzie zbyt gęsta, w trakcie miksowania dolej drugie tyle. Całość zblenduj na gładką masę i przełóż do miseczki.
- Tortille pokrój w małe trójkąty. Wszystkie kawałki skrop oliwą i posyp chili oraz solą. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Nachosy ułóż na blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 6 minut. Do przygotowania nachosów możesz użyć również grillowego opiekacza. W wersji pełnotłustej sprawdzi się również smażenie w głębokim tłuszczu.
- Nachosy z dipem serwuj jako przekąskę. Na wierzch możesz dorzucić dowolne dodatki, np. marynowane papryczki jalapeño lub posiekaną kolendrę. Na bazie przygotowanych składników zrobisz również zapiekane nachosy. Wystarczy, że kukurydziane chipsy polejesz dipem i posypiesz ulubionymi dodatkami oraz wegańską mozzarellą, a następnie zapieczesz w piekarniku około 7 minut.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegańską lasagne [odstawiamy mięso]