Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe to przepis, który powinien znaleźć się w cukierniczym repertuarze każdej pani domu na diecie roślinnej.

wegańskie ciasto marchewkowe fot. Shutterstock.com

Spis treści

 

Wegańskie ciasto marchewkowe – jak smakuje?

Wegańskie ciasto marchewkowe to jeden z przepisów, które wymagają stosunkowo niewielu modyfikacji względem standardowego przepisu, by stać się w pełni roślinnym daniem.  Właśnie dlatego ogromną zaletą wegańskiego ciasta marchewkowego jest jego smak – wyjątkowo zbliżony do swojego pierwowzoru. W zasadzie można śmiało uznać, że jest on niemalże bliźniaczy. To czyni wegańskie ciasto marchewkowe dobrym wyborem, jeśli w grę wchodzi spotkanie, w którym uczestniczyć będą osoby o odmiennych sposobach odżywiania. Ucieszą się z niego nie tylko weganie, ale i każdy fan ciasta marchewkowego, bez względu na to, czy może lub chce spożywać produkty odzwierzęce.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak przygotować wegańskie ciasto marchewkowe – czytaj dalej.

ZOBACZ: Przepis na wegańskie brownie

Wegańskie ciasto marchewkowe – modyfikacje

Oryginalny przepis na ciasto marchewkowe w znakomitej większości bazuje na składnikach pochodzenia roślinnego. Do jego przygotowania potrzebne są: marchewki, olej roślinny (np. rzepakowy lub słonecznikowy), cukier, mąka, orzechy (najlepszym wyborem będą orzechy włoskie), cynamon, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Jedynym odstępstwem są jajka, które na szczęście w cieście dość łatwo zastąpić można mielonym siemieniem lnianym wymieszanym z wodą. 

Przepis na roślinny zamiennik jajka

Składniki:

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mielone siemię lniane dokładnie połącz i odstaw na kilka minut. W tym czasie z siemienia wytworzy się klejąca papka przypominająca nieco białko jaja. 
  2. Gotową masę dodaj do ciasta. Pamiętaj, że podane proporcje składników zastępują jedno jajko. Jeśli w oryginalnym przepisie zaleca się użycie większej ilości jaj, proporcjonalnie zwiększ ilość siemienia i wody.

Wegańskie ciasto marchewkowe nie powinno zawierać także kremu na bazie serka kremowego lub mascarpone. Nie jest to jednak element, bez którego ciasto się nie uda. Spokojnie można go pominąć lub zastąpić kremem na bazie tofu, śmietanki kokosowej lub serka wegańskiego (np. z nerkowców). Do wegańskiego ciasta marchewkowego świetnie pasować będzie także krem na bazie masła orzechowego (musi być ono schłodzone i porządnie wymieszane, by nie spłynąć z ciasta). 

SPRAWDŹ: 5 przepisów na wegańskie słodkości

Wegańskie ciasto marchewkowe – przepis na ciasto

Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe jest jednym z tych, które zawsze warto mieć pod ręką. Jego przygotowanie trwa nie więcej niż 10 minut, więc sprawdzi się w awaryjnej sytuacji. Dzięki marchewce i olejowi ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Odpowiednio przechowywane będzie smaczne nawet po kilku dniach od pieczenia. Przeczytaj i zapisz na później – na pewno się przyda.

Składniki:

  • 6 mniejszych marchewek, obranych
  • 250 ml oleju roślinnego, neutralnego w smaku, np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 300 g mąki pszennej (możesz użyć też innej, np. orkiszowej jasnej)
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego + 12 łyżek ciepłej wody
  • 250 g cukru, najlepiej trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Mielone siemię lniane połącz z wodą i odstaw na co najmniej kilka minut.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  4. W sporej misce połącz olej, cukier, esencję waniliową i papkę z siemienia lnianego i wody.
  5. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  6. Do masy z oleju, cukru i papki z siemienia dodaj startą marchew i wymieszaj. Następnie przesiewaj partiami suche składniki i za każdym razem dokładnie mieszaj.
  7. Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.

 

Wegańskie ciasto marchewkowe – przepis na krem

Mimo, że krem nie jest niezbędnym elementem wegańskiego ciasta marchewkowego, czasem warto zdecydować się na takie urozmaicenie. Oto dwie propozycje, które możesz przetestować.

Krem kokosowy do ciasta marchewkowego

Składniki:

  • 300 ml śmietanki kokosowej (400 ml puszka tłustego mleka kokosowego)
  • 20 g cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę mleka kokosowego wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia otwórz puszkę i przy pomocy łyżki wyjmij gęstą śmietankę, która zebrała się na wierzchu. Pozostałą wodę możesz wykorzystać do innego przepisu lub po prostu wypić.
  3. Śmietankę przełóż do miski i połącz ją z cukrem i wiórkami kokosowymi (jeśli ich używasz). 
  4. Gotowym kremem posmaruj wystudzone ciasto. Możesz wyłożyć go na wierzch lub między dwa przekrojone blaty ciasta.

 

Krem z tofu do ciasta marchewkowego

Składniki:

  • 1 kostka tofu
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 0,5 mocno dojrzałego banana
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na krem wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładki krem. 
  2. Gotowym kremem posmaruj wystudzone ciasto. Najlepiej smakować będzie przełożony między dwoma blatami. 

ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegańską tartę owocową z kremem

REKLAMA