Przepis na wegański bigos [odstawiamy mięso]

Nie ma w nim mięsa, ale niczego mu nie brakuje. Zobacz, jak przygotować wegański bigos.

Wegański bigos fot. Wojciech Małkowicz/MPP

Przepis na wegański bigos

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty 
  • 0,5 kg białej kapusty
  • garść suszonych grzybów, namoczonych przez noc w wodzie
  • 2 cebule
  • 400 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych śliwek (możesz dodać też kilka śliwek wędzonych)
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziaren jałowca
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, do smaku

Wskazówka

REKLAMA

Jeśli chcesz, możesz wzbogacić wegański bigos o białkowy dodatek. W tej roli najlepiej sprawdzi się wędzone tofu: będzie imitować smak swojskiej wędzonki. Przed dodaniem tofu do garnka pokrój je w kostkę, zamarynuj w niewielkiej ilości sosu sojowego i podsmaż na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy.

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć do niego pokrojoną cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj pokrojone na paski boczniaki i smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec wrzuć namoczone grzyby.
  2. Kapustę białą posiekaj. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, a marchew i jabłko zetrzyj na tarce.Jeśli kapusta kiszona jest mocno kwaśna, przepłucz ją lekko pod bieżącą wodą.
  3. Do garnka z cebulą i grzybami wrzuć kapustę kiszoną, białą, śliwki suszone, marchew, jabłko i wszystkie przyprawy (oprócz soli). Wymieszaj całość porządnie, a następnie zalej wodą tak, aby cała zawartość była przykryta z ok. 1-cm zapasem. Gotuj przez ok. 2 godziny, mieszając co jakiś czas. Bigos będzie gotowy, gdy płyny wyparują, a kapusta będzie miękka.
Zobacz również:
Zmień perspektywę i zamiast nadal pędzić, wyraźnie zwolnij. Z pożytkiem dla formy i siły psychiki.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA