Wegański bajgiel z serkiem z nerkowców i wędzoną papryką [odstawiamy mięso]

Bajgiel z kremowym serkiem i wędzonym łososiem to jedno z flagowych śniadań kuchni amerykańskiej. Wersja z serkiem z nerkowców i wędzoną marchewką ma za to szansę na stałe wpisać się w kanon najlepszych #veganbreakfast.

Wegański bajgiel fot. Wojciech Małkowicz/MPP

Przerobiłyśmy już solidne wege burgery, wegańskie pankejki i mocno czekoladowe brownie. Nadszedł czas, by do naszej galerii roślinnych sław dołączył kolejny amerykański klasyk. Drogie Panie, prosto z Nowego Jorku – bajgiel z kremowym serkiem z orzechów nerkowca i wędzoną marchewką. Wcinaj bez wyrzutów sumienia, tylko uważaj na palce! Zranienia przy krojeniu bajgli są najczęstszą przyczyną wizyt na nowojorskich oddziałach ratunkowych – tym lepiej się nie inspirować.

REKLAMA

Składniki

Na serek:

  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki jogurtu sojowego lub kokosowego, niesłodzonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól i pieprz

Na wędzoną marchewkę:

  • 4 marchewki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Do złożenia:

  • 2 bajgle
  • wegański serek z nerkowców
  • wegański łosoś z marchewki
  • rukola, roszponka lub sałata

Metoda

Serek z nerkowców

  1. Nerkowce zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc.
  2. Rano odsącz orzechy i wrzuć je do robota kuchennego. Dodaj resztę składników i dokładnie zmiksuj. Serek powinien być kremowy, bez grudek. W razie potrzeby dopraw do smaku.
  3. Gotowy serek przełóż do zamykanego pojemnika i schowaj do lodówki.

Wędzona marchewka à la łosoś

  1. Piekarnik rozgrzej do 250 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wysyp na jej spód półcentymetrową warstwę soli morskiej. Na wierzchu ułóż 4 marchewki i posyp je solą. Marchew piecz do momentu, aż będzie wystarczająco miękka, by móc z łatwością wbić w nią widelec, ale nie będzie się rozpadać (czas zależy od wielkości i świeżości marchewki – od 40 do 90 minut).
  2. W międzyczasie przygotuj marynatę. W płytkim naczyniu wymieszaj oliwę, sok z cytryny, ocet ryżowy, wędzoną paprykę i trochę pieprzu.
  3. Upieczone marchewki wyjmij z piekarnika i ostudź. Zetrzyj z nich nadmiar soli.
  4. Przy użyciu obieraczki do warzyw potnij marchew na długie i cienkie paski. Wrzuć je do marynaty i delikatnie wymieszaj, aby ich nie połamać. Pozostaw na co najmniej godzinę, a najlepiej na kilka.

Składanie bajgla

Przekrój bajgla na pół wzdłuż. Dolną część posmaruj dość grubą warstwą przygotowanego wcześniej serka. Na wierzchu ułóż plasterki zamarynowanej marchewki, a całość zwieńcz kilkoma liśćmi dowolnej sałaty. Przykryj bajgla górną częścią bułki. Smacznego!

ZOBACZ TEŻ: Jedzenie do pracy 0 5 wegańskich pomysłów

Zobacz również:
Nie daj się usadzić w domu w ciepłych kapciach przez fanaberie pogody. To może być najlepsza jesień Twojego życia.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA