Wegańska tarta czekoladowo-pomarańczowa - przepis

Zapraszasz znajomych na wieczór? Ten roślinny deser z pewnością zrobi na nich wrażenie.

Tarta czekoladowo-pomarańczowa Shutterstock

Jeśli spontanicznie organizujesz spotkanie z przyjaciółmi, nierzadko zdarza się, że brakuje Ci już czasu – lub pomysłów – na deser, mogący naprawdę zachwycić Twoich gości. Jeśli jednak szukasz tu szybkiego i łatwego przepisu, który możesz przygotować w czasie krótszym niż trwa wyskoczenie do cukierni po eklerki – możesz się rozczarować.

Poniższy przepis na wegańską tartę czekoladowo-pomarańczową – wliczając całonocne chłodzenie w lodówce – zajmie Ci dobrych dziewięć godzin.

Został stworzony przez szefów kuchni z Oatly. Jego doskonałość tkwi w chrupiącej, ale miękkiej bazie z ciasta czekoladowego i kremowe czekoladowo-pomarańczowe nadzienie ganache, zwieńczone wiórkami czekoladowymi i skórką pomarańczową.

Tartę można przygotować nawet dwa dni wcześniej, a resztki zjeść następnego dnia do filiżanki herbaty.

Przepis na wegańską tartę czekoladowo-pomarańczową

  • 10-12 porcji
  • Czas przygotowania: 1 godzina
  • Czas pieczenia: 23 min
  • Czas schładzania: 8½ godziny

Składniki

Kruche ciasto czekoladowe

  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 40 g kakao w proszku
  • 95 g zimnego masła wegańskiego, pokrojonego w kostkę
  • 40 g zimnego mlecznego napoju roślinnego

Czekoladowe nadzienie ganache z pomarańczy

  • 450 g gorzkiej czekolady (55-65% masy kakaowej), posiekanej
  • 60 g masła wegańskiego, pokrojonego w kostkę
  • 360 g owsianej wegańskiej śmietanki do ubijania
  • skórka z 1-2 niewoskowanych pomarańczy

Wegańska bita śmietana

  • 175g owsianej wegańskiej śmietanki do ubijania
  • 20 g cukru pudru, przesianego
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • wiórki czekoladowe i skórka pomarańczowa do dekoracji

Przepis

Kruche ciasto czekoladowe

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i kakao w proszku. Dodaj wegańskie masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż uzyskasz mieszankę przypominającą bułkę tartą.
  2. Dodaj napój roślinny i dobrze wymieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć, a następnie delikatnie ugniataj, by utworzyć gładką kulę. Jeśli ciasto wydaje się zbyt miękkie, aby je rozwałkować, możesz schłodzić je w lodówce przez 30 minut przed kontynuowaniem, ale nie powinno to być konieczne.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm i wyłóż nim formę do tarty z luźnym dnem (o głębokości około 3,5 cm) o średnicy 23 cm. Odetnij nadmiar ciasta.
  4. Wsadź ciasto w formie do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  5. Lekko nakłuj spód schłodzonego ciasta widelcem, przykryj arkuszem papieru do pieczenia, obciąż (ryżem lub suszoną fasolą, jeśli nie masz specjalnych ceramicznych kulek) i piecz przez 15 minut.
  6. Usuń obciążniki i papier do pieczenia i piecz przez kolejne 8-10 minut lub do momentu, aż ciasto będzie całkowicie upieczone i chrupiące.

Czekoladowe nadzienie ganache z pomarańczy

  1. Umieść czekoladę i wegańskie masło w dużej żaroodpornej misce.
  2. W rondlu na średnim ogniu zagotuj wegańską śmietankę, a następnie zalej nią czekoladę. Odstawi na 3-4 minuty, a następnie wymieszaj na gładki ganache. Dodaj skórkę pomarańczową i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Wlej krem do formy na tartę, wyrównaj wierzch i chłódź w lodówce przez co najmniej 8 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Wegańska bita śmietana

  1. W dużej misce ubij razem wegańską śmietankę, cukier puder i wanilię.
  2. Wyłóż łyżką na schłodzoną tartę czekoladową, udekoruj wiórkami czekoladowymi i skórką pomarańczową. Podawaj.
Zobacz również:
REKLAMA