Jeśli spontanicznie organizujesz spotkanie z przyjaciółmi, nierzadko zdarza się, że brakuje Ci już czasu – lub pomysłów – na deser, mogący naprawdę zachwycić Twoich gości. Jeśli jednak szukasz tu szybkiego i łatwego przepisu, który możesz przygotować w czasie krótszym niż trwa wyskoczenie do cukierni po eklerki – możesz się rozczarować.
Poniższy przepis na wegańską tartę czekoladowo-pomarańczową – wliczając całonocne chłodzenie w lodówce – zajmie Ci dobrych dziewięć godzin.
Został stworzony przez szefów kuchni z Oatly. Jego doskonałość tkwi w chrupiącej, ale miękkiej bazie z ciasta czekoladowego i kremowe czekoladowo-pomarańczowe nadzienie ganache, zwieńczone wiórkami czekoladowymi i skórką pomarańczową.
Tartę można przygotować nawet dwa dni wcześniej, a resztki zjeść następnego dnia do filiżanki herbaty.
Przepis na wegańską tartę czekoladowo-pomarańczową
- 10-12 porcji
- Czas przygotowania: 1 godzina
- Czas pieczenia: 23 min
- Czas schładzania: 8½ godziny
Składniki
Kruche ciasto czekoladowe
- 150 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 40 g kakao w proszku
- 95 g zimnego masła wegańskiego, pokrojonego w kostkę
- 40 g zimnego mlecznego napoju roślinnego
Czekoladowe nadzienie ganache z pomarańczy
- 450 g gorzkiej czekolady (55-65% masy kakaowej), posiekanej
- 60 g masła wegańskiego, pokrojonego w kostkę
- 360 g owsianej wegańskiej śmietanki do ubijania
- skórka z 1-2 niewoskowanych pomarańczy
Wegańska bita śmietana
- 175g owsianej wegańskiej śmietanki do ubijania
- 20 g cukru pudru, przesianego
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
- wiórki czekoladowe i skórka pomarańczowa do dekoracji
Przepis
Kruche ciasto czekoladowe
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i kakao w proszku. Dodaj wegańskie masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż uzyskasz mieszankę przypominającą bułkę tartą.
- Dodaj napój roślinny i dobrze wymieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć, a następnie delikatnie ugniataj, by utworzyć gładką kulę. Jeśli ciasto wydaje się zbyt miękkie, aby je rozwałkować, możesz schłodzić je w lodówce przez 30 minut przed kontynuowaniem, ale nie powinno to być konieczne.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm i wyłóż nim formę do tarty z luźnym dnem (o głębokości około 3,5 cm) o średnicy 23 cm. Odetnij nadmiar ciasta.
- Wsadź ciasto w formie do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Lekko nakłuj spód schłodzonego ciasta widelcem, przykryj arkuszem papieru do pieczenia, obciąż (ryżem lub suszoną fasolą, jeśli nie masz specjalnych ceramicznych kulek) i piecz przez 15 minut.
- Usuń obciążniki i papier do pieczenia i piecz przez kolejne 8-10 minut lub do momentu, aż ciasto będzie całkowicie upieczone i chrupiące.
Czekoladowe nadzienie ganache z pomarańczy
- Umieść czekoladę i wegańskie masło w dużej żaroodpornej misce.
- W rondlu na średnim ogniu zagotuj wegańską śmietankę, a następnie zalej nią czekoladę. Odstawi na 3-4 minuty, a następnie wymieszaj na gładki ganache. Dodaj skórkę pomarańczową i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
- Wlej krem do formy na tartę, wyrównaj wierzch i chłódź w lodówce przez co najmniej 8 godzin, a najlepiej przez całą noc.
Wegańska bita śmietana
- W dużej misce ubij razem wegańską śmietankę, cukier puder i wanilię.
- Wyłóż łyżką na schłodzoną tartę czekoladową, udekoruj wiórkami czekoladowymi i skórką pomarańczową. Podawaj.