Przepis na wegańską lasagne
Składniki:
- makaron lasagne, bezjajeczny
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 600 ml passaty pomidorowej
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 2 kostki tofu naturalnego
- 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
- 1⁄2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sos sojowy
- sól i pieprz
- wegański ser, np. mozzarella (opcjonalnie)
Na sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegańskiego burgera [odstawiamy mięso]
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz odciśnięte i pokruszone tofu. Smaż je, aż lekko się zezłoci. Dorzuć sos sojowy, startą marchewkę, paprykę, bazylię, oregano oraz tymianek. Całość zalej passatą pomidorową i gotuj na wolnym ogniu, aż sos się zagęści.
- Na osobnej patelni podsmaż krótko czosnek, następnie wrzuć szpinak i smaż, aż większość wody wyparuje. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
- W rondelku zrób zasmażkę: połącz olej oraz mąkę i podsmażaj chwilę, aż mąka lekko się zezłoci. Następnie dolewaj partiami mleko i dynamicznie mieszaj, aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos będzie gęsty, zdejmij go z ognia i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dnie ułóż pierwszą warstwę makaronu i posmaruj ją cienką warstwą beszamelu. Wylej na nią sos pomidorowy z tofu, na wierzchu ułóż kolejną warstwę makaronu i ją również posmaruj beszamelem, a następnie pokryj ją warstwą szpinaku. Całość powtarzaj do wykorzystania sosu i szpinaku. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, a na wierzch wylej resztę beszamelu.
- Lasagne wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piecz około 40 minut do godziny. Na 10 minut przed końcem posyp ją wegańskim serem.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegański gulasz [odstawiamy mięso]