REKLAMA

Przepis na wegańską lasagne [odstawiamy mięso]

Najbardziej popularna wersja tego dania, lasagne bolognese, to kwintesencja włoskiej kuchni. Intensywny, długo gotowany sos na bazie czerwonego wina z czerwonym mięsem to prawdziwa eksplozja smaków. W roślinnym wydaniu wypada nieco delikatniej, ale na pewno nie mniej smakowicie. Zaręczamy, że niczego mu nie brakuje, nawet kremowego beszamelu.

Wegańska lasagne fot. Wojciech Małkowicz/MPP

Przepis na wegańską lasagne

Składniki:

  • makaron lasagne, bezjajeczny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
  • wegański ser, np. mozzarella (opcjonalnie)

Na sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegańskiego burgera [odstawiamy mięso]

REKLAMA

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz odciśnięte i pokruszone tofu. Smaż je, aż lekko się zezłoci. Dorzuć sos sojowy, startą marchewkę, paprykę, bazylię, oregano oraz tymianek. Całość zalej passatą pomidorową i gotuj na wolnym ogniu, aż sos się zagęści.
  2. Na osobnej patelni podsmaż krótko czosnek, następnie wrzuć szpinak i smaż, aż większość wody wyparuje. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
  3. W rondelku zrób zasmażkę: połącz olej oraz mąkę i podsmażaj chwilę, aż mąka lekko się zezłoci. Następnie dolewaj partiami mleko i dynamicznie mieszaj, aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos będzie gęsty, zdejmij go z ognia i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dnie ułóż pierwszą warstwę makaronu i posmaruj ją cienką warstwą beszamelu. Wylej na nią sos pomidorowy z tofu, na wierzchu ułóż kolejną warstwę makaronu i ją również posmaruj beszamelem, a następnie pokryj ją warstwą szpinaku. Całość powtarzaj do wykorzystania sosu i szpinaku. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, a na wierzch wylej resztę beszamelu.
  5. Lasagne wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piecz około 40 minut do godziny. Na 10 minut przed końcem posyp ją wegańskim serem.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegański gulasz [odstawiamy mięso]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA