W trakcie Bożego Narodzenia wcale nie musisz rezygnować ze swoich wegańskich postanowień. Nie musisz rezygnować też ze świątecznych smaków, które pamiętasz z dzieciństwa. Zapewniamy, że przygotowanie wegańskiej Wigilii jest możliwe, a efekty są wyjątkowo smaczne.
W najnowszym, styczniowo-lutowym wydaniu naszego magazynu (już w kioskach, lećcie i kupujcie!) prezentujemy przepis na wegański bigos, który skradnie serca nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Do kompletu dorzucamy dwa przepisy, które zrekompensują Ci brak potraw rybnych: selerybę, czyli zamiennik karpia, oraz boczniaki po kaszubsku, które wypełnią pustkę po tradycyjnym śledziku.
Wegańska Wigilia: Seleryba, czyli przepis na wegańską rybę z selera
Wygląda jak ryba, smakuje jak ryba, a to tylko niepozorny kawałek selera korzeniowego zawinięty w glony nori. Gwarantujemy, że smak seleryby zaskoczy nawet największego fana wigilijnego karpia.
Składniki:
- 2 korzenie selera
- 2-2,5 l bulionu warzywnego
- Garść suszonych glonów wakame
- 3 liście laurowe i 3 ziela angielskie
- 5 arkuszy nori + 1 do gotowania
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz
- Mąka pszenna + mleko sojowe
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Selery obierz ze skóry i pokrój w półplastry o grubości ok. 1 cm.
- Do garnka wlej bulion, dodaj glony wakame oraz 1 arkusz glonów nori (możesz podzielić go na mniejsze części), liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Całość zagotuj.
- Do gotującego się bulionu włóż plastry selera i gotuj go aż będzie miękki, ale nie rozpadający się.
- Ugotowanego selera wyjmij na talerz i każdy z nich zawiń w kawałek nori.
- Na głębokim talerzu wymieszaj mąkę z mlekiem roślinnym (powinny utworzyć dość gęstą masę, która po zanurzeniu pokryje selera). Dopraw ją solą i pieprzem.
- Zawinięte w glony selery maczaj w masie (po tym kroku możesz obtoczyć każdy kawałek w bułce tartej, aby seleryba była bardziej chrupiąca) i od razu układaj na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym. Smaż z obu stron na złoty kolor
- Selerybę serwuj jak karpia lub jako rybę po grecku.
Wegańska Wigilia: Przepis na boczniaki po kaszubsku
To kolejna wariacja na temat wegańskiej ryby. Tym razem śledzia zmieniamy w aromatyczne boczniaki.
Składniki:
- 1 opakowanie boczniaków
- 1 duża cebula
- 2 suszone śliwki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego + 2 łyżki passaty pomidorowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju
- 1 arkusz nori
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w półplastry i jeszcze na pół. Boczniaki pokrój w paski. Nori potnij na cienkie i krótkie paski
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, wrzuć cebulę i smaż ją aż się zeszkli.
- Do podsmażonej cebuli wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, boczniaki i nori. Smaż aż grzyby lekko się zezłocą. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w paski śliwki.
- Następnie wlej na patelnię sos sojowy, passatę, koncentrat, ocet, miód i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj całość i smaż aż sos lekko zgęstnieje i oblepi boczniaki.
- Gotowe boczniaki przełóż do słoiczka, odstaw do ostudzenia, a następnie zakręć i schowaj do lodówki.
Komentarze