Wegańska Wigilia - przepisy na roślinne święta

Wegańska Wigilia staje się faktem. I smakuje wyjątkowo smacznie.

| Data aktualizacji: 2021-12-07
wegańska wigilia fot. Shutterstock.com

W trakcie Bożego Narodzenia wcale nie musisz rezygnować ze swoich wegańskich postanowień. Nie musisz rezygnować też ze świątecznych smaków, które pamiętasz z dzieciństwa. Zapewniamy, że przygotowanie wegańskiej Wigilii jest możliwe, a efekty są wyjątkowo smaczne.

Na łamach Women's Health znajdziecie przepis na wegański bigos, który skradnie serca nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Do kompletu dorzucamy dwa przepisy, które zrekompensują Ci brak potraw rybnych: selerybę, czyli zamiennik karpia, oraz boczniaki po kaszubsku, które wypełnią pustkę po tradycyjnym śledziku.  

Wegańska Wigilia: Seleryba, czyli przepis na wegańską rybę z selera 

Wygląda jak ryba, smakuje jak ryba, a to tylko niepozorny kawałek selera korzeniowego zawinięty w glony nori. Gwarantujemy, że smak seleryby zaskoczy nawet największego fana wigilijnego karpia.

Składniki:

  • 2 korzenie selera
  • 2-2,5 l bulionu warzywnego
  • Garść suszonych glonów wakame
  • 3 liście laurowe i 3 ziela angielskie
  • 5 arkuszy nori + 1 do gotowania
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz
  • Mąka pszenna + mleko sojowe
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Selery obierz ze skóry i pokrój w półplastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Do garnka wlej bulion, dodaj glony wakame oraz 1 arkusz glonów nori (możesz podzielić go na mniejsze części), liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Całość zagotuj.
  3. Do gotującego się bulionu włóż plastry selera i gotuj go aż będzie miękki, ale nie rozpadający się.
  4. Ugotowanego selera wyjmij na talerz i każdy z nich zawiń w kawałek nori.
  5. Na głębokim talerzu wymieszaj mąkę z mlekiem roślinnym (powinny utworzyć dość gęstą masę, która po zanurzeniu pokryje selera). Dopraw ją solą i pieprzem. 
  6. Zawinięte w glony selery maczaj w masie (po tym kroku możesz obtoczyć każdy kawałek w bułce tartej, aby seleryba była bardziej chrupiąca) i od razu układaj na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym. Smaż z obu stron na złoty kolor
  7. Selerybę serwuj jak karpia lub jako rybę po grecku.

Wegańska Wigilia: Przepis na boczniaki po kaszubsku

To kolejna wariacja na temat wegańskiej ryby. Tym razem śledzia zmieniamy w aromatyczne boczniaki.

Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 suszone śliwki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego + 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 arkusz nori
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w półplastry i jeszcze na pół. Boczniaki pokrój w paski. Nori potnij na cienkie i krótkie paski
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, wrzuć cebulę i smaż ją aż się zeszkli.
  3. Do podsmażonej cebuli wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, boczniaki i nori. Smaż aż grzyby lekko się zezłocą. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w paski śliwki.
  4. Następnie wlej na patelnię sos sojowy, passatę, koncentrat, ocet, miód i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj całość i smaż aż sos lekko zgęstnieje i oblepi boczniaki.
  5. Gotowe boczniaki przełóż do słoiczka, odstaw do ostudzenia, a następnie zakręć i schowaj do lodówki.

 

Zobacz również:
REKLAMA