Wegańska Wigilia - przepisy na roślinne święta

Wegańska Wigilia staje się faktem. I smakuje wyjątkowo smacznie.

wegańska wigilia fot. Shutterstock.com

W trakcie Bożego Narodzenia wcale nie musisz rezygnować ze swoich wegańskich postanowień. Nie musisz rezygnować też ze świątecznych smaków, które pamiętasz z dzieciństwa. Zapewniamy, że przygotowanie wegańskiej Wigilii jest możliwe, a efekty są wyjątkowo smaczne.

REKLAMA

W najnowszym, styczniowo-lutowym wydaniu naszego magazynu (już w kioskach, lećcie i kupujcie!) prezentujemy przepis na wegański bigos, który skradnie serca nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Do kompletu dorzucamy dwa przepisy, które zrekompensują Ci brak potraw rybnych: selerybę, czyli zamiennik karpia, oraz boczniaki po kaszubsku, które wypełnią pustkę po tradycyjnym śledziku.  

Wegańska Wigilia: Seleryba, czyli przepis na wegańską rybę z selera 

Wygląda jak ryba, smakuje jak ryba, a to tylko niepozorny kawałek selera korzeniowego zawinięty w glony nori. Gwarantujemy, że smak seleryby zaskoczy nawet największego fana wigilijnego karpia.

Składniki:

  • 2 korzenie selera
  • 2-2,5 l bulionu warzywnego
  • Garść suszonych glonów wakame
  • 3 liście laurowe i 3 ziela angielskie
  • 5 arkuszy nori + 1 do gotowania
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz
  • Mąka pszenna + mleko sojowe
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Selery obierz ze skóry i pokrój w półplastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Do garnka wlej bulion, dodaj glony wakame oraz 1 arkusz glonów nori (możesz podzielić go na mniejsze części), liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Całość zagotuj.
  3. Do gotującego się bulionu włóż plastry selera i gotuj go aż będzie miękki, ale nie rozpadający się.
  4. Ugotowanego selera wyjmij na talerz i każdy z nich zawiń w kawałek nori.
  5. Na głębokim talerzu wymieszaj mąkę z mlekiem roślinnym (powinny utworzyć dość gęstą masę, która po zanurzeniu pokryje selera). Dopraw ją solą i pieprzem. 
  6. Zawinięte w glony selery maczaj w masie (po tym kroku możesz obtoczyć każdy kawałek w bułce tartej, aby seleryba była bardziej chrupiąca) i od razu układaj na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym. Smaż z obu stron na złoty kolor
  7. Selerybę serwuj jak karpia lub jako rybę po grecku.

Wegańska Wigilia: Przepis na boczniaki po kaszubsku

To kolejna wariacja na temat wegańskiej ryby. Tym razem śledzia zmieniamy w aromatyczne boczniaki.

Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 suszone śliwki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego + 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 arkusz nori
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w półplastry i jeszcze na pół. Boczniaki pokrój w paski. Nori potnij na cienkie i krótkie paski
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, wrzuć cebulę i smaż ją aż się zeszkli.
  3. Do podsmażonej cebuli wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, boczniaki i nori. Smaż aż grzyby lekko się zezłocą. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w paski śliwki.
  4. Następnie wlej na patelnię sos sojowy, passatę, koncentrat, ocet, miód i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj całość i smaż aż sos lekko zgęstnieje i oblepi boczniaki.
  5. Gotowe boczniaki przełóż do słoiczka, odstaw do ostudzenia, a następnie zakręć i schowaj do lodówki.

 

Zobacz również:
Z drogi, hot jogo – teraz gorętszym tematem jest zimno. Zanurz się z nami w korzyściach z pływania w otwartych wodach.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA