Wędzona papryka + brzoskwinie [3 proste przepisy na zdrowe dania]

Brzoskwiniowy krem na zimno ze szczyptą wędzonej papryki dla podkręcenia smaku, quesadillas z serem brie oraz grillowane brzoskwinie z serkiem mascarpone – oto trzy propozycje na pyszne i zdrowe dania. Aż szkoda jeść w pojedynkę, więc zaproś najbliższych i ucztujcie ile sił.

krem z brzoskwini przepis fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

W ilości witamin i minerałów brzoskwinie (także nektaryny i morele) nie mają sobie równych wśród owoców. Pękają od wapnia, żelaza i magnezu, mają pełno beta-karotenu, witamin i oczyszczają nas z toksyn. Dość powiedzieć, że Neil Armstrong, pierwszy człowiek na Księżycu, miał w ekwipunku suszone brzoskwinie.

Naukowcy mówią też „tak” wędzonej papryce: obniża poziom tłuszczów we krwi i jest bardzo silnym antyoksydantem. Jest wiele rodzajów wędzonych papryk, ale najsłynniejszą wśród nich jest meksykańska chipotle, czyli wędzone jalapeño. Poszukaj w sklepie.

Wolnym rodnikom śmierć!

1. Brzoskwiniowy krem na zimno

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • 140 kcal
  • 0,5 g tłuszcze (0 g tłuszcze nasycone)
  • 30 g węglowodany
  • 2 g błonnik
  • 3 g białko

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 brzoskwinie, obrane, bez pestek, posiekane
  • 2 szklanki wody kokosowej
  • sok z 1,5 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4-1/2 łyżeczki wędzonej papryki (np. chipotle), proszek
  • 1/4 szklanki greckiego jogurtu 

Sposób przygotowania:

Zblenduj brzoskwinie, wodę kokosową, sok z 1 limonki (trochę zostaw), miód i paprykę (sama zdecyduj o ostrości). Możesz podać od razu lub wstawić na godzinę do lodówki. Wymieszaj jogurt z sokiem z 1/2 limonki i dodaj do zupy. Posyp posiekaną świeżą miętą lub kolendrą.

Lubisz zupy o konsystencji kremu także na słono? W takim razie wypróbuj 3 przepisy na zupy-kremy.

quesadilla z serem brie przepisfot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

2. Quesadillas

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 pełnoziarniste tortille
  • 160 g sera brie
  • 2 brzoskwinie
  • garść rukoli
  • szalotka

Sposób przygotowania:

Queso po hiszpańsku znaczy ser, więc to on jest tutaj gwiazdą. Na 4 pełnoziarnistych tortillach ułóż (tylko na jednej połowie, bo zaraz będziesz je zaginać) 80 g sera brie pokrojonego w plastry, 2 brzoskwinie (także w plasterkach), garść rukoli i drobno posiekaną szalotkę. Połóż na koniec dodatkowe 80 g plastrów brie i złóż tortille na pół.

Posmaruj je lekko oliwą i połóż (po dwie naraz) na rozgrzanej, grillowej patelni. Przykryj folią i podsmażaj ok. 3 minut. Teraz przewróć, przykryj folią i smaż około 2 minut. Przełóż na deskę, odczekaj 2-3 minuty i pokrój na poręczne kawałki.

Należy się oczywiście dip: wymieszaj 1/2 szkl. jogurtu greckiego, 1 łyżkę miodu i 2 posiekane papryki chipotle w sosie adobo (z puszki).

przepis na grillowane brzoskwinie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

3. Grillowane brzoskwinie

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 brzoskwinie
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

4 brzoskwinie przekrój na połówki, wyjmij pestki i solidnie natrzyj oliwą. Połóż je na grillu (przecięciem do dołu) i piecz 2 minuty. Obróć i dodaj kolejne 2 min. Wymieszaj 1/2 łyżeczki wędzonej papryki z 1/2 łyżeczki cynamonu i posyp mieszanką owoce. Napełnij każdą brzoskwinię 1/2 łyżeczki serka mascarpone i skrop 1/4 łyżeczki miodu.

A co powiesz na grillowany ser z figami od Roberta Sowy?

WH 01-02/2017

REKLAMA