W ilości witamin i minerałów brzoskwinie (także nektaryny i morele) nie mają sobie równych wśród owoców. Pękają od wapnia, żelaza i magnezu, mają pełno beta-karotenu, witamin i oczyszczają nas z toksyn. Dość powiedzieć, że Neil Armstrong, pierwszy człowiek na Księżycu, miał w ekwipunku suszone brzoskwinie.
Naukowcy mówią też „tak” wędzonej papryce: obniża poziom tłuszczów we krwi i jest bardzo silnym antyoksydantem. Jest wiele rodzajów wędzonych papryk, ale najsłynniejszą wśród nich jest meksykańska chipotle, czyli wędzone jalapeño. Poszukaj w sklepie.
Wolnym rodnikom śmierć!
1. Brzoskwiniowy krem na zimno
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- 140 kcal
- 0,5 g tłuszcze (0 g tłuszcze nasycone)
- 30 g węglowodany
- 2 g błonnik
- 3 g białko
Składniki (na 4 porcje):
- 4 brzoskwinie, obrane, bez pestek, posiekane
- 2 szklanki wody kokosowej
- sok z 1,5 limonki
- 2 łyżki miodu
- 1/4-1/2 łyżeczki wędzonej papryki (np. chipotle), proszek
- 1/4 szklanki greckiego jogurtu
Sposób przygotowania:
Zblenduj brzoskwinie, wodę kokosową, sok z 1 limonki (trochę zostaw), miód i paprykę (sama zdecyduj o ostrości). Możesz podać od razu lub wstawić na godzinę do lodówki. Wymieszaj jogurt z sokiem z 1/2 limonki i dodaj do zupy. Posyp posiekaną świeżą miętą lub kolendrą.
Lubisz zupy o konsystencji kremu także na słono? W takim razie wypróbuj 3 przepisy na zupy-kremy.

2. Quesadillas
Składniki (na 4 porcje):
- 4 pełnoziarniste tortille
- 160 g sera brie
- 2 brzoskwinie
- garść rukoli
- szalotka
Sposób przygotowania:
Queso po hiszpańsku znaczy ser, więc to on jest tutaj gwiazdą. Na 4 pełnoziarnistych tortillach ułóż (tylko na jednej połowie, bo zaraz będziesz je zaginać) 80 g sera brie pokrojonego w plastry, 2 brzoskwinie (także w plasterkach), garść rukoli i drobno posiekaną szalotkę. Połóż na koniec dodatkowe 80 g plastrów brie i złóż tortille na pół.
Posmaruj je lekko oliwą i połóż (po dwie naraz) na rozgrzanej, grillowej patelni. Przykryj folią i podsmażaj ok. 3 minut. Teraz przewróć, przykryj folią i smaż około 2 minut. Przełóż na deskę, odczekaj 2-3 minuty i pokrój na poręczne kawałki.
Należy się oczywiście dip: wymieszaj 1/2 szkl. jogurtu greckiego, 1 łyżkę miodu i 2 posiekane papryki chipotle w sosie adobo (z puszki).