Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Warzywa - na surowo czy na ciepło?

Pewnie nieraz miałaś wyrzuty sumienia, patrząc, jak w miarę podgrzewania z warzyw ulatują cenne witaminy. Śpieszymy na ratunek – nie zawsze jest się czym przejmować.

warzywa stół fot. shutterstock

Często radzę jeść surowe i gotowane warzywa w proporcji 1:1” – mówi dietetyk Damian Parol, specjalista od diet roślinnych.

Nie jest to jednak zasada, której trzeba trzymać się bezwzględnie. Wybieraj po prostu te warzywa i takie metody ich przygotowania, które najbardziej Ci pasują. Gdy chcesz je poddać działaniu wysokiej temperatury, najlepiej blanszuj je albo gotuj krótko na parze, by zyskać korzyści przy utracie jak najmniejszej ilości składników odżywczych.

Jeżeli gotujesz w wodzie, wlej jej możliwie mało, a warzywa pokrój w duże kawałki. Używasz mikrofalówki? Ok, w tym przypadku wyniki analiz też są sprzeczne i czasem podgrzanie wręcz zwiększa ilość przeciwutleniaczy. Nie patrz też wilkiem na smażenie (jedno z badań pokazało, że potencjał antyoksydacyjny marchwi po smażeniu wzrósł trzy razy bardziej niż po gotowaniu) czy grillowanie (najlepiej na grillu elektrycznym lub gazowym, by nie narażać się na kontakt ze szkodliwymi substancjami z palonego węgla): one nie wyjałowią kompletnie warzyw i nie uczynią z nich bezwartościowego jedzenia.

Nie zrobi tego nawet pieczenie (które według wspomnianego wyżej badania podniosło zawartość przeciwutleniaczy w porównaniu do surowej marchwi). Nada ono za to genialny smak i sprawi, że będziesz chciała jeść coraz więcej i więcej warzyw. I koniec końców, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Są jednak takie warzywa, z których wyciągniesz więcej, jeśli przygotujesz je w określony sposób. Nie chcesz co chwilę sprawdzać, czy akurat to warzywo jest bardziej wartościowe w tej formie? Skorzystaj ze ściągi poniżej.

Jedz gotowane

Szpinak

Kwas szczawiowy zakłóca przyswajanie żelaza, ale możesz temu zaradzić, niszcząc go przy pomocy wysokiej temperatury.

Pomidory

Gotowanie sprawia, że rośnie przyswajalność likopenu – głównego przeciwutleniacza zawartego w pomidorach.

Szparagi

Wysoka temperatura dezaktywuje obecne w nich goitrogeny – składniki antyodżywcze zakłócające pracę tarczycy.

Bataty

Niektórzy jedzą je na surowo (powaga), bo niższy indeks glikemiczny i kaloryczność. Nie przejmuj się, przecież właśnie ćwiczyłaś.

Marchew

Gorąco zwiększa przyswajalność karotenu, ale gotowanie zwiększa zawartość cukru. To Twoja decyzja. Jedz na surowo

Jedz na surowo

Brokuły

Mirozynaza to enzym wrażliwy na temperaturę, z którego powstaje sulforafan – związek o antynowotworowym działaniu.

Cebula

Zdrowie – zapach: 1:0. Surowa cebula jest bogata w związki siarki, mające działanie spowalniające starzenie.

Czosnek

Jeśli chcesz, by działał przeciwzapalnie i obniżał cholesterol, trzymaj go z dala od ognia. I miej pod ręką gumę do żucia.

Komentarze

 (10)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij