Jak myć warzywa i owoce
Solidne mycie sprawia, że owoce i warzywa są zdrowsze. Nie żałuj im więc szczotki i ciepłej wody. Dlaczego ciepłej? Ponieważ lepiej wnika w skórkę, która jest często zabezpieczona wydzielanym przez owoce czy warzywa woskiem. Teoretycznie im cieplejsza, tym pod tym względem lepiej, ale bardzo gorąca może już niszczyć cenne składniki odżywcze. Lepiej nie przesadzać.
Możesz sobie za to odpuścić specjalne środki do mycia owoców i warzyw albo ocet: woda w zupełności wystarczy. Aha, myjemy wszystko, nawet te owoce, z których zdejmujesz skórkę, np. banany. Pestycydy zostaną Ci na rękach, gdy będziesz je obierać, albo wnikną do środka, gdy przekroisz je nożem wraz ze skórką.
Ale czy organiczne warzywa i owoce trzeba myć dokładniej niż zwykłe? - takie pytanie wysłała do nas jedna z Czytelniczek. O odpowiedź poprosiłyśmy naszego eksperta - Jana Bondara z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Sprawdź, co odpowiedział.
Parszywa 12-tka
Przed Wami warzywa i owoce zawierające najwięcej pestycydów. Ta lista na 2017 rok została przygotowana przez amerykańską organizację Environmental Working Group zajmującą się zwalczaniem nadmiernej chemii w produktach spożywczych. Warzywa i owoce są podane w przypadkowej kolejności.
ZOBACZ TEŻ: Kilka słów o tłuszczach [rodzaje, właściwości, najnowsze badania]
Komentarze