[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Warzywa i owoce zawierające najwięcej pestycydów [Parszywa 12-tka]

Co roku amerykańska organizacja EWG przygotowuje ranking warzyw i owoców, które mają w sobie najwięcej pestycydów. Co tym razem trafiło na czarna listę? Sprawdź.

warzywa i owoce fot. shutterstock.com

Jak myć warzywa i owoce

Solidne mycie sprawia, że owoce i warzywa są zdrowsze. Nie żałuj im więc szczotki i ciepłej wody. Dlaczego ciepłej? Ponieważ lepiej wnika w skórkę, która jest często zabezpieczona wydzielanym przez owoce czy warzywa woskiem. Teoretycznie im cieplejsza, tym pod tym względem lepiej, ale bardzo gorąca może już niszczyć cenne składniki odżywcze. Lepiej nie przesadzać.

Możesz sobie za to odpuścić specjalne środki do mycia owoców i warzyw albo ocet: woda w zupełności wystarczy. Aha, myjemy wszystko, nawet te owoce, z których zdejmujesz skórkę, np. banany. Pestycydy zostaną Ci na rękach, gdy będziesz je obierać, albo wnikną do środka, gdy przekroisz je nożem wraz ze skórką.

Ale czy organiczne warzywa i owoce trzeba myć dokładniej niż zwykłe? - takie pytanie wysłała do nas jedna z Czytelniczek. O odpowiedź poprosiłyśmy naszego eksperta - Jana Bondara z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Sprawdź, co odpowiedział.

Parszywa 12-tka

Przed Wami warzywa i owoce zawierające najwięcej pestycydów. Ta lista na 2017 rok została przygotowana przez amerykańską organizację Environmental Working Group zajmującą się zwalczaniem nadmiernej chemii w produktach spożywczych. Warzywa i owoce są podane w przypadkowej kolejności.

ZOBACZ TEŻ: Kilka słów o tłuszczach [rodzaje, właściwości, najnowsze badania]

REKLAMA

REKLAMA

pomidory fot. shutterstock.com

Pomidory

REKLAMA

REKLAMA

seler, warzywa fot. shutterstock.com

Seler naciowy

REKLAMA

REKLAMA

szpinak, warzywa fot. shutterstock.com

Szpinak

REKLAMA

REKLAMA

ziemniaki fot. shutterstock.com

Ziemniaki

REKLAMA

REKLAMA

truskawki, owoce Truskawkowy zawrót głowy.

Truskawki

REKLAMA

REKLAMA

winogrona, owoce fot. shutterstock.com

Winogrona

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij