Przepisy na potrawy z jajek
- Śniadaniowa szakszuka
- Sadzone na wiosennej sałacie
- Włoska carbonara
- Owocowa pavlova
- Fancy jajka na twardo
Właściwości zdrowotne jajek
- Pod cienką skorupką kryją się prawdziwe skarby: bomba witamin, mało kalorii, najlepsze białko, jakie stworzyła natura, przeciwutleniacze i kulinarny potencjał. WH składa hołd wszystkim jajom, zajadając się nimi od rana do wieczora.
- Rób sobie jaja – nawet codziennie! Na nasze szczęście już dawno odszczekano brednie nt. związku jajek i złego cholesterolu, dlatego dziś możemy śmiało powiedzieć, że jajko to w zasadzie produkt idealny.
- Tylko 3 minuty w wodzie lub chwila na patelni, a dostajesz absolutny exclusive: ucztę dla podniebienia i zastrzyk wszystkiego, co najlepsze dla zdrowia. W jednym tylko jajku masz aż 6 g najwyższej jakości, uznawanego za wzorcowe białka, które odżywia mięśnie, a oprócz tego – jak pokazują coraz liczniejsze badania – pozwala szybciej wrócić do wymarzonej sylwetki.
- Żółtko jest pełne zdrowych tłuszczów omega-3, które chronią przed chorobami serca, lecytyny poprawiającej pamięć, luteiny, która chroni wzrok, witaminy E hamującej proces starzenia, i D, dzięki której masz mocne kości i szczupłą sylwetkę. Aby wybrać najlepsze, naucz się odczytywać oznaczenia jajek na etykietach.
- Warto zrobić od czasu do czasu mały skok w bok i porzucić kurze jaja dla przepiórczych czy też kaczych. Są równie wartościowe i pyszne. Kacze mogą być nawet 2 razy większe od kurzych i mają zdecydowanie twardszą skorupkę. Jest w nich też 2 razy więcej kwasu foliowego i zdrowych tłuszczów. Świetne do wypieków. Przepiórcze są o 1/3 mniejsze od kurzych, ale mają od nich więcej żelaza i witaminy A, a ich białko nie uczula. Idealne do sosów.
Teorii byłoby na tyle, pora z niej zrobić użytek. Smacznego jajka!