Czym jest umami
W mgnieniu oka rozpoznajesz smak, gdy jesz tort lub przesoloną zupę. Ale jak nazwać smak czerwonego mięsa? Albo pomidora? Naukowcy od stu lat przypuszczali, że receptory człowieka reagują na więcej niż 4 podstawowe smaki.
Obecnie są już pewni: istnieje jeszcze jeden, który wychwytuje kwas glutaminowy, obecny nie tylko w mięsie i pomidorach, ale też w serach czy małżach. Nazwali go umami, co po japońsku znaczy pyszny. Dziś jest pewne – ten smak to niebo w gębie i... w głowie.
Zawsze miej w kuchni te składniki. Poprawiają nastrój lepiej niż kolorowe tabletki.
Umami – najlepsze źródła
- parmezan – 1200 mg
- sos rybny – 950 mg
- pomidory – 346 mg
- makrela – 215 mg
- grzyby – 150 mg
- ostrygi – 137 mg
- krewetki – 132 mg
- małże – 130 mg
- wieprzowina – 122 mg
- wołowina – 107 mg
Spaghetti z małżami
Kwas glutaminowy, zawarty w owocach morza, pokona migrenę, światłowstręt i ból głowy po alkoholu. Oprócz energii dostarczysz też porcję humoru. Małże mają więcej białka niż wołowina i zdecydowanie mniej kalorii, a do tego mnóstwo witamin z grupy B, które dodają energii i pozytywnie wpływają na nastrój.
Happy liczby: kwas glutaminowy: 1300 mg I kcal: 650 l tłuszcz: 11 g l cukier: 5 g
Składniki:
- małże, 1 kg
- tymianek, suszony, garść
- szalotka, 1, posiekana
- chili, 1, posiekane
- limonki, 2, sok świeżo wyciskany
- ząbki czosnku, 2, posiekane
- natka pietruszki, garść
- spaghetti, al dente
Małże kryją bogactwo witaminy B12 i selenu, które poprawiają humor.
Sposób przygotowania:
Wrzuć małże na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażaj przez chwilę. Posyp tymiankiem i trzymaj w najwyższej temperaturze, by miały lekko podsmażony posmak. Pozostałe składniki wrzuć do osobnej miski. Gdy małże się otworzą, dodaj je. Na koniec wymieszaj z makaronem ugotowanym al dente.
Komentarze