REKLAMA

Układ odpornościowy - co jeść, żeby nie chorować?

Żeby Twój układ odpornościowy mógł skutecznie walczyć z wirusami, musisz mu zapewnić dostawy amunicji. A tę dostarczasz z jedzeniem. Zobacz, czego potrzebuje Twoje ciało, by wygrywać bitwy z mikrobami.

Jedzenie na odporność

Witamina C na odporność

Wprawdzie badania wykazały, że przyjmowanie witaminy C nie ma wpływu na czas trwania przeziębienia, ale wykazano też, że np. u maratończyków regularne uzupełnianie tej witaminy zmniejsza ryzyko zachorowania o połowę.

Gdzie znajdziesz witaminę C?
Natka pietruszki, papryka (zwłaszcza czerwona), brukselka, ( brokuły, rokitnik, dzika róża, b czarna porzeczka, kiwi i cytryna.

ZOBACZ TEŻ: Szczepionki - jak skutecznie chronią?

Witamina A

Niedobór tej witaminy osłabia układ odporności i sprawia, że układ oddechowy staje się bardziej podatny na infekcje. Nałogowi palacze i ludzie sporo pijący często mają niedobór tej witaminy. Prekursorem witaminy A jest beta-karoten.

Gdzie znajdziesz witaminę A
Wątroba wieprzowa, marchewka, masło, czerwona papryka, ser żółty, jaja (żółtko).

Cynk na odporność

Fińscy uczeni odkryli, że ssanie pastylek z cynkiem (75 mg) skraca czas przeziębienia nawet o 40%. Uwaga: pastylki z cynkiem nie chronią przed zakażeniem, skracają tylko czas występowania objawów! Poziom cynku uzupełniaj na co dzień w diecie.

Gdzie znajdziesz cynk?
Oczywiście ostrygi, ale skąd teraz wziąć ostrygi? Z dostępnych: wątroba cielęca i wieprzowa, pestki dyni, kakao, ser ementaler, kasza gryczana, migdały, płatki owsiane.

Selen na odporność

„Niedobór selenu prowadzi do zaburzeń ilościowych i czynnościowych (...) komórek układu odpornościowego” [Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej].

Gdzie znajdziesz selen?
Łosoś, jaja, kasza gryczana, kakao, szynka wędzona, ser żółty, ryż biały, gorzka czekolada.

Beta-karoten na odporność

Beta-karoten to prekursor witaminy A. Badania wykazały, że zwiększenie zawartości beta-karotenu w diecie zwiększa ilość komórek odpornościowych. Uwaga: suplementy z beta-karotenem nie są polecane palaczom.

Gdzie znajdziesz beta-karoten?
Marchewka, dynia, papryka, szpinak, botwinka, brokuły, pomidory, wiśnie, pomarańcze i brzoskwinie.

ZOBACZ TEŻ: Co z czym jeść, żeby posiłek był idealny

REKLAMA

REKLAMA

Kwasy omega-3

Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odporności, ale organizacja GOED ostrzega firmy produkujące suplementy z omega-3, żeby nie reklamowały swoich produktów jako sposobu na ochronę przed koronawirusem.

Gdzie znajdziesz kwasy omega-3
Ryby morskie (łosoś, sardynka, śledź, makrela), migdały, orzechy włoskie, olej lniany, zmielone siemię lniane. Więcej źródeł kwasów omega-3 i omega-6 znajdziesz TUTAJ.

Witamina B na odporność

Specjaliści z Cleveland Clinic wymieniają witaminę B6 jako jedną z trzech witamin najważniejszych w funkcjonowaniu układu odporności.

Gdzie znajdziesz witaminę B?
Kasza gryczana, mięso (zwłaszcza z indyka), czerwona papryka, brukselka, ziemniaki.

Probiotyki na odporność

Probiotyki wzmacniają układ odporności przez regulację flory bakteryjnej jelit – przyjazne bakterie m.in. aktywują tzw. komórki NK (natural killers), które zwalczają niepożądane drobnoustroje.

Gdzie znajdziesz probiotyki?
Kefir, jogurt naturalny, kiszona kapusta, kiszone ogórki i ogólnie kiszonki, tempeh.

ZOBACZ TEŻ: Czy suplementy probiotyczne działają?

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA