Przepis na turos csusza [węgierski comfort food]

Makaron z twarogiem i boczkiem wydaje się ekscentrycznym połączeniem, ale nic bardziej mylnego.

Turos csusza fot. shutterstock.com

Mówi się, że Polacy i Węgrzy to dwa bratanki, i myślę, że coś w tym jest, również jeśli chodzi o kuchnię – dania węgierskie z łatwością podchodzą pod nasze rodzime gusta. Gdy zapytaliśmy znajomą Katę z Budapesztu o jej comfort food, od razu wskazała turos csusza. Węgrzy mówią, że to idealne danie, gdy chcesz się wyciszyć. Wypróbuj i oceń sama!

REKLAMA

Turos csusza - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie (np. krótkie wstążki) makaronu jajecznego
  • 3-5 plastrów wędzonego boczku
  • 2 szkanki śmietany 12%
  • 1 opakowanie chudego twarogu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie przez 8-10 minut, aż będzie al dente. Następnie odcedź.
  2. Pokrój plastry boczku na kostki i podsmaż na patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Następnie odsącz go i odstaw.
  3. Przełóż odcedzony makaron do formy do pieczenia, polej go śmietaną i posyp pokruszonym twarożkiem oraz bekonem. Posól wedle uznania.
  4. Piecz w temperaturze 180 ºC w uprzednio nagrzanym piekarniku od 3 do 5 minut (aż twarożek zmięknie). Gotowe – nałóż porcje, posyp posiekaną natką pietruszki i, jeżeli lubisz, świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na brazylijskie ciasto bananowe [comfort food]

Zobacz również:
Ten krótki, ale intensywny trening obwodowy nie tylko modeluje talię, spłaszcza brzuch i redukuje tzw. boczki, ale również wzmacnia mięśnie głębokie, stabilizuje kręgosłup i zapobiega bólowi pleców.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA