REKLAMA

Przepis na turecki borek z fetą i szpinakiem [comfort food]

Przekładaniec z ciasta i farszu znany jest także w Izraelu, Grecji, na Bałkanach i na Kaukazie – oczywiście z różnymi farszami – jednak to ten turecki zdobył nasze serca.

Borek z fetą i szpinakiem fot. shutterstock.com

Kto choć raz spróbował, nie zapomni. Kuchnia turecka szczyci się wieloma pysznymi daniami, a tradycyjny borek na pewno do nich należy. Nie należy go mylić z borkiem z innych krajów, o czym przypomni nam każdy znajomy Turek. Podkreśla to też Ferudun, znajomy ze słonecznego Bodrumu, i poleca swoje ulubione comfort food, czyli borek z fetą i szpinakiem. Bez dwóch zdań – palce lizać!

REKLAMA

Składniki

  • 1-2 opakowania ciasta filo

Farsz

3 opakowania szpinaku (może być mrożony, jednak najpierw trzeba go rozmrozić i odsączyć) • 1 jaj- ko • 1/4 szkl. pokruszonego sera feta • grubo posiekany pęczek natki pietruszki i koperku • sól • pieprz

Glazura

  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki  mleka
  • 1 jajko

Glazura wierzchnia:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce dobrze wymieszaj wszystkie składniki farszu. W osobnych miskach wymieszaj składniki glazury oraz glazury wierzchniej.
  2. Posmaruj glazurą całą formę do pieczenia, łącznie z bokami, ułóż na dnie arkusz ciasta i wysmaruj go glazurą.
  3. Równomiernie rozprowadź nadzienie szpinakowe. Następnie nałóż kolejną warstwę ciasta filo i kontynuuj dodawanie warstw, smarując ciasto glazurą z obu stron między warstwami.
  4. Kiedy zużyjesz całe ciasto, nałóż glazurę wierzchnią. Następnie ostrym nożem pokrój borek na 12 kwadratów lub 24 trójkąty.
  5. Piecz w temperaturze 350 °C przez 40 minut lub do momentu, gdy wierzch zacznie się rumienić. Afiyet olsun!

ZOBACZ TEŻ: Przepis na brazylijskie ciasto bananowe [comfort food]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA