Kto choć raz spróbował, nie zapomni. Kuchnia turecka szczyci się wieloma pysznymi daniami, a tradycyjny borek na pewno do nich należy. Nie należy go mylić z borkiem z innych krajów, o czym przypomni nam każdy znajomy Turek. Podkreśla to też Ferudun, znajomy ze słonecznego Bodrumu, i poleca swoje ulubione comfort food, czyli borek z fetą i szpinakiem. Bez dwóch zdań – palce lizać!
Składniki
- 1-2 opakowania ciasta filo
Farsz
3 opakowania szpinaku (może być mrożony, jednak najpierw trzeba go rozmrozić i odsączyć) • 1 jaj- ko • 1/4 szkl. pokruszonego sera feta • grubo posiekany pęczek natki pietruszki i koperku • sól • pieprz
Glazura
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
Glazura wierzchnia:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
Sposób przygotowania
- W dużej misce dobrze wymieszaj wszystkie składniki farszu. W osobnych miskach wymieszaj składniki glazury oraz glazury wierzchniej.
- Posmaruj glazurą całą formę do pieczenia, łącznie z bokami, ułóż na dnie arkusz ciasta i wysmaruj go glazurą.
- Równomiernie rozprowadź nadzienie szpinakowe. Następnie nałóż kolejną warstwę ciasta filo i kontynuuj dodawanie warstw, smarując ciasto glazurą z obu stron między warstwami.
- Kiedy zużyjesz całe ciasto, nałóż glazurę wierzchnią. Następnie ostrym nożem pokrój borek na 12 kwadratów lub 24 trójkąty.
- Piecz w temperaturze 350 °C przez 40 minut lub do momentu, gdy wierzch zacznie się rumienić. Afiyet olsun!
ZOBACZ TEŻ: Przepis na brazylijskie ciasto bananowe [comfort food]