Dlaczego warto jeść tuńczyka
Jest jednym z najlepszych źródeł chudego białka, ale zamiast mieszać go z dużą ilością majonezu i zmieniać go w tłustą katastrofę, dodaj pieprz, ostry sos (typu chili, tabasco itp.) i trochę świeżego soku z cytryny. Lub dorzuć kawałki tuńczyka z puszki (odsączonego) do swojej sałaty.
25% o tyle przyspieszysz metabolizm i przemodelowanie sylwetki, jeżeli rekomendowaną, dzienną dawkę białka rozłożysz w miarę równo na wszystkie pięć posiłków.
Szukaj w sklepach puszek tuńczyka z naturalną zalewą, nie olejową – szkoda smaku, o kaloriach nie wspominając. Porcja 85 g zawiera 11 mg zdrowej dla serca niacyny, a badacze z Uniwersytetu Rochester w USA ustalili, że ta podnosi cholesterol HDL (ten dobry) i obniża trójglicerydy w większym stopniu niż robi to większość obniżających cholesterol leków przepisywanych przez lekarzy.
Powyższy fragment artykułu artykuł pochodzi z wydania specjalnego WH "Bądź piękna nago". Przejdź na kolejna stronę, by dowiedzieć się więcej!