8 najciekawszych trendów kulinarnych na 2022 rok

Trendy kulinarne na 2022 rok stanowią odzwierciedlenie naszej rzeczywistości. Z jednej strony, w obawie o zdrowie będziemy szukać nowych superfoods i dbać o odporność. Z drugiej strony, w trosce o środowisko – będziemy szukać coraz to nowszych alternatyw dla mięsa i nabiału. Ale to nie wszystko, bo w nowym roku kuchnia ma być także regionalna, nostalgiczna i zaskakująca… Zobacz, jak i co będziemy jeść w 2022 roku.

trendy kulinarne 2022 fot. shutterstock.com

Niestety, będzie drożej, dlatego wiele osób dwa razy zastanowi się nim pójdzie zjeść do restauracji.

W nadchodzącym roku czeka nas przede wszystkim rozkwit trendów, które powoli rozwijały się w poprzednich latach. Ze względu na dbałość o środowisko rozwijać się będą dynamicznie wszelkie eko i vege inicjatywy, co w głównej mierze zaowocuje rozkwitem rynku produktów roślinnych. Troska o dobro planety wiąże się także z moda na gotowanie w duchu zero waste, co w obliczu gigantycznego marnowania żywności, jest najlepszym z możliwych rozwiązań i trendem, który cieszy. Ekologiczne podejście do jedzenia to także ograniczanie śladu węglowego, a więc gotowanie sezonowe i lokalne.

Poza tym w trosce o zdrowie rozwijać się będą poszukiwania nowych superfoods, które mają zapewniać nam lepszy wygląd, zdrowie i pracę mózgu, a najlepiej wszystkie te sprawy jednocześnie. Na tym oczywiście nie koniec nowych trendów, bo poza lokalnymi smakami oczy kulinarnego świata zwrócą się w stronę kuchni azjatyckiej, a dokładniej rzecz ujmując – chińskiej i koreańskiej, znanych z łączenia różnych smaków, bogatych w smak umami i zawierających mnóstwo wspierających odporność składników. Z drugiej strony nostalgia i pragnienie poczucia bezpieczeństwa sprawi, że pokochamy na nowo regionalne, domowe smaki serwowane w dzieciństwie przez nasze mamy i babcie. 

Chcielibyśmy pozostać pełni optymizmu, ale z góry musimy zaznaczyć, że ciągnąca się kolejny rok pandemia nie pozwala nam zakładać rozkwitu rynku spożywczego i gastronomii. Będzie drogo i większość z nas dwa razy zastanowi się nim wybierze się zjeść na miasto.

Oczywiście do przewidywania trendów na kolejny rok podchodzimy z dużym dystansem. Pandemia chyba nas wszystkich nauczyła, że prognozowanie tego, jak będzie wyglądała nasza przyszłość, nawet w kwestii żywienia, to w zasadzie zabawa, którą i tak zweryfikuje rzeczywistość. Jednak nawet jeśli sprawy nie potoczą się tak, jak wszyscy sądzili, zakładamy, że taka lista trendów jedzeniowych na 2022 rok będzie dla ciebie ciekawa i inspirująca, a na ile okaże się celna, zobaczymy już za rok.

REKLAMA

Trendy kulinarne na 2022 rok

  1. Rozkwit hibiskusa
  2. Wyborne mocktaile
  3. Reducentrianizm
  4. Wysyp grzybów
  5. Jedzenie nostalgiczne
  6. Alternatywy dla mleka
  7. Kuchnia azjatycka
  8. Neurogastronomia

REKLAMA

REKLAMA

hibiskus fot. shutterstock.com

1. Rozkwit hibiskusa

Wiele raportów wskazuje na rosnącą popularność hibiskusa, czyli kwiatu malwy sudańskiej. Zasuszone kwiaty hibiskusa w Polsce znane są od lat – susz służy do zaparzania herbaty, ale cierpkie kwiaty mają być w 2022 roku coraz częściej wykorzystywane w kuchni w nowych dla nas formach, przede wszystkim jako dodatek do bezalkoholowych i alkoholowych koktajli, ale też orzeźwiających napojów czy w formie wina z hibiskusa.

Hibiskus ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne (wśród których wyróżnia się m.in. obniżanie ciśnienia krwi, działanie moczopędne, przeciwzalapalne i wzmacnianie odporności) może być więc uznany za nowe superfooods. Jeśli do tej pory nie piłaś naparu z hibiskusa, pokuś się o domową mieszankę dobrej czarnej herbaty z dodatkiem suszonych kwiatów hibiskusa. Klasyk, ale okazuje się, że bardzo trendy.

ZOBACZ KONIECZNIE: Superfoods – wielcy dietetyczni celebryci

REKLAMA

NOLO drinki fot.shutterstock.com

2. Wyborne mocktaile

Po bezalkoholowych piwach i winach w końcu nadszedł czas na mocktaile, czyli drinki bezalkoholowe. Utrzymujący się od paru lat trend na bezalkoholowe trunki doprowadził do powstania szerokiej oferty napojów bez %, które wyglądają i smakują jak tradycyjne alkohole i drinki. W końcu w 2022 roku osoby, które nie chcą lub nie mogą spożywać alkoholu, będą mogły cieszyć się wybornym smakiem cosmo, margerity, a nawet dżinu z tonikiem.

SPRAWDŹ: 7 przepisów na bezalkoholowe drinki

REKLAMA

REKLAMA

reducentrianizm fot. shutterstock.com

3. Reducentrianizm

Wegetariaznim, weganizm i fleksitarianizm to roślinne trendy, które z roku na rok zyskują więcej miłośników, ale na tej zielonej fali w 2022 roku zawita do nas także kolejny -izm – reducentrianizm. Na czym polega? Reducetarianizm to opcja dietetyczna dla osób, które nie są całkowicie wegetarianami lub weganami, ale dążą do jedzenia mniejszej ilości mięsa, nabiału i jajek, głównie ze względów środowiskowych. Reducentrianie koncentrują się na stopniowym zmniejszaniu ilości spożywanych produktów zwierzęcych, a niektórzy z nich decydują się na ich całkowitą eliminację. Trendowi temu sprzyja szybko rosnąca liczba opcji zarówno wegetariańskich, jak i wegańskich zarówno w sklepach, jak i w restauracjach.

REKLAMA

boczniaki smażone fot. shutterstock.com

5. Wysyp grzybów

Wraz z niesłabnącym zainteresowaniem kuchnią roślinną (zwłaszcza jeśli chodzi o roślinne zamienniki mięsa) grzyby w 2022 roku będą na ustach wszystkich. Wiele grzybów ma konsystencję podobną do mięsa czy ryby, więc idealnie wpisują się w aktualne trendy kulinarne. Wiele grzybów bogatych jest także w słynny szósty smak umami, który sprawia, że z łatwością stają się pikantnymi i aromatycznym przysmakiem np. jako składnik gulaszu lub samodzielna potrawa. Tak, grzyby mogą bez problemu imitować śledzia (boczniaki w oleju) lub wołowinę (pieczarka portobello w burgerze). Dlatego jak (nomen omen) grzyby po deszczu w menu restauracji i w sklepach zagoszczą potrawy z grzybami.

SPRAWDŹ: 4 przepisy z boczniakami w roli głównej

REKLAMA

REKLAMA

racuchy fot. shutterstock.com

6. Jedzenie nostalgiczne

Z powodu chaotycznej i niepokojącej rzeczywistości marzymy o powrocie do czegoś znanego, co kojarzy nam się z bezpieczeństwem i przyjemnością. Po ubiegłorocznym triumfie comfort food nadszedł czas na swojskie dania z dzieciństwa, które szykowały nam mamy i babcie. Burgery i spaghetti zamieniamy więc na racuchy, kluski śląskie i ogórkową jak u babci. Jedzenie nostalgiczne to nasze dawne smaki w nowoczesnym wydaniu. Taki comfort food po polsku.

REKLAMA

mleko owsiane fot. shutterstock.com

7. Alternatywne mleka

W ubiegłym roku sporo mówiło się o wynalezionym mleku z ziemniaka. W 2022 roku możemy być pewni, że czeka nas jeszcze więcej roślinnych alternatyw dla mleka i dla nabiału. Najpopularniejsze dotychczas mleko sojowe w niedalekiej przyszłości wyprze mleko owsiane, które kochają przede wszystkim miłośnicy kawy, bo nie tylko idealnie smakuje jako składnik caffè latte, ale i świetnie się pieni. A do wyboru mamy też coraz popularniejsze mleka: orkiszowe, z orzechgów makadamia czy z grochu. Jakie będzie w smaku mleko z ziemniaków? Pewnie dowiemy się tego już w 2022 roku. 

REKLAMA

REKLAMA

zupa z grzybami fot. shutterstock.com

8. Kuchnia azjatycka

Moda na kuchnię azjatycką nie jest co prawda nowym trendem, ale specjaliści w dziedzinie kulinariów wskazują, że w 2022 roku wyjątkowo popularna okaże się kuchnia chińska, koreańska i wietnamska. Bogate w smaki, także w smak umami, dania pełne wzmacniąjacych odporność składników, jak chociażby grzyby, papryczki chili czy kiszonki będą częściej gościć w restauracjach, street foodzie, ale i w naszych kuchniach. 

REKLAMA

neurogastronomia fot. shutterstock.com

8. Neurogastronomia

Neurogastrologia to stosunkowo nowa dziedzina wiedzy, badająca, jak poprzez zmysły odczuwamy smaki i jak z różnych powodów odczuwanie to może zostać zaburzone. W czasach pandemii, gdy wiele osób z powodu zachorowania na Covid-19 straciło częściowo zdolność odczuwania smaków i zapachów, więc grupa zainteresowanych tym tematem znacząco się zwiększyła. I dobrze, bo jest wśród nas wiele osób, które nawet rok po zachorowaniu na koronawirusa, wciąż mają zaburzone zmysły węchu i smaku. Neurogastronomia ma pomóc nam zrozumieć, jak działają te zmysły oraz odnaleźć sposoby na ich odbudowanie.

Zobacz również:
Trzymaj formę również zimą. Snowboard i narty to nie jedyne sporty, które możesz uprawiać, kiedy za oknem pada śnieg. Nie musisz organizować dużej wyprawy na stok, żeby aktywnie spędzić trochę czasu ze znajomymi i rodziną. Znajdź lodowisko w okolicy i razem ślizgajcie na zdrowie. Oto lista powodów, dla których warto jeździć na łyżwach.
ZOBACZ WIĘCEJ

REKLAMA

REKLAMA