Niestety, będzie drożej, dlatego wiele osób dwa razy zastanowi się nim pójdzie zjeść do restauracji.
W nadchodzącym roku czeka nas przede wszystkim rozkwit trendów, które powoli rozwijały się w poprzednich latach. Ze względu na dbałość o środowisko rozwijać się będą dynamicznie wszelkie eko i vege inicjatywy, co w głównej mierze zaowocuje rozkwitem rynku produktów roślinnych. Troska o dobro planety wiąże się także z moda na gotowanie w duchu zero waste, co w obliczu gigantycznego marnowania żywności, jest najlepszym z możliwych rozwiązań i trendem, który cieszy. Ekologiczne podejście do jedzenia to także ograniczanie śladu węglowego, a więc gotowanie sezonowe i lokalne.
Poza tym w trosce o zdrowie rozwijać się będą poszukiwania nowych superfoods, które mają zapewniać nam lepszy wygląd, zdrowie i pracę mózgu, a najlepiej wszystkie te sprawy jednocześnie. Na tym oczywiście nie koniec nowych trendów, bo poza lokalnymi smakami oczy kulinarnego świata zwrócą się w stronę kuchni azjatyckiej, a dokładniej rzecz ujmując – chińskiej i koreańskiej, znanych z łączenia różnych smaków, bogatych w smak umami i zawierających mnóstwo wspierających odporność składników. Z drugiej strony nostalgia i pragnienie poczucia bezpieczeństwa sprawi, że pokochamy na nowo regionalne, domowe smaki serwowane w dzieciństwie przez nasze mamy i babcie.
Chcielibyśmy pozostać pełni optymizmu, ale z góry musimy zaznaczyć, że ciągnąca się kolejny rok pandemia nie pozwala nam zakładać rozkwitu rynku spożywczego i gastronomii. Będzie drogo i większość z nas dwa razy zastanowi się nim wybierze się zjeść na miasto.
Oczywiście do przewidywania trendów na kolejny rok podchodzimy z dużym dystansem. Pandemia chyba nas wszystkich nauczyła, że prognozowanie tego, jak będzie wyglądała nasza przyszłość, nawet w kwestii żywienia, to w zasadzie zabawa, którą i tak zweryfikuje rzeczywistość. Jednak nawet jeśli sprawy nie potoczą się tak, jak wszyscy sądzili, zakładamy, że taka lista trendów jedzeniowych na 2022 rok będzie dla ciebie ciekawa i inspirująca, a na ile okaże się celna, zobaczymy już za rok.