Tradycyjny przepis na uszka

Czerwony postny barszcz na zakwasie z uszkami to tradycyjna polska zupa i zazwyczaj pierwsze danie rozpoczynające Wigilię Bożego Narodzenia.

Przepis na uszka Shutterstock.com

Czerwony barszcz podawany na Wigilii to zupa postna. Przygotowany jest z włoszczyzny, buraków, kwasu buraczanego i grzybów. Nie ma w niej żadnych mięsnych dodatków. Podawana jest z uszkami, czyli małymi pierożkami z farszem w środku. Podczas wigilijnej kolacji najczęściej jemy uszka grzybowe, który farsz wykonany jest zazwyczaj z grzybów, lub pieczarek, czasem z dodatkiem kapusty. Oto kilka przepisów na tradycyjne uszka.

Spis treści:

Uszka z grzybami

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml wrzącej wody
30 g masła

Składniki na farsz:
40 g suszonych borowików lub podgrzybków
1 szklanka wody
1 cebula
2 łyżki masła lub oleju lnianego
sól i drobno zmielony pieprz

Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Masło roztop gorącej wodzie i stopniowo wlej do mąki, wymieszaj wszystko łyżką.
2. Połączone składniki i wyłóż na posypaną mąką stolnicę.
3. Zagniataj ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i miękkie.
4. Ciasto włóż do miseczki i przykryj folią, odstaw na pół godziny.

Przygotowanie farszu:
1. Do małego garnka włóż grzyby, zalej szklanką wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny.
2. Cebulę posiekaj w malutką kosteczkę, włóż na patelnię z dodatkiem masła lub oleju i zeszklij przez około 6 minut, co chwilę mieszając.
3. Ugotowane grzyby przecedź, dodaj na patelnię z cebulą, dopraw solą i pieprzem i mieszając smaż przez ok. 2 - 3 minuty.
4. Drobno poszatkuj i ostudź.

Przygotowanie uszek:
1. Ciasto podziel na 3 części i kolejno rozwałkuj na cienkie placki (posyp stolnicę mąką), zanim to zrobisz podzielone ciasto trzymaj pod przykryciem.
2. Małą szklaneczką wycinaj kółka, na środek nałóż po 1/3 łyżeczki farszu. Kółko z nadzieniem złóż na pół i zlep. Następnie połącz dwa końce.
3. Gotowe uszka gotuj na umiarkowanym ogniu przez kilka minut. Wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na tacy zachowując odstępy.
4. Po dokładnym osuszeniu możesz włożyć je do lodówki lub zamrozić.

Uszka z grzybami i kapustą

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
1 szczypta soli
woda

Składniki na farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
1 szklanka suszonych prawdziwków lub podgrzybków
1 cebula
2-3 łyżki oleju
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie ciasta:
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto. I odstaw na chwilę.

Przygotowanie farszu:
1. Grzyby umyj i namocz, ugotuj, posiekaj.
2. Kapustę ugotuj, osącz, posiekaj.
3. Posiekaną cebulę przesmaż na oleju, dodaj kapustę i grzyby, duś razem pół godziny.

Przygotowanie uszek:
1. Ciasto cienko rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i wytnij krążki za pomocy szklanki. Nałóż farsz i po posklejaj.
2. Osoloną wodę doprowadź do wrzenia. Uszka gotuj trzy minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Uszka z pieczarkami

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
50 g masła
sól morska jodowana drobnoziarnista do smaku
280 ml wody

Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek
1 łyżka masła
sól morska jodowana drobnoziarnista do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 cebula

Przygotowanie ciasta:
1. Do miski dodaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
2. Włóż do woreczka i odłóż na 20 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu:
1. Z pieczarek oderwij trzonki, a z kapeluszy zdejmij skórkę. Umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę.
2.Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i chwilkę podsmaż.
3. Dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż do odparowania nadmiaru wody.
4. Pieczarki dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz zostaw do ostudzenia.

Przygotowanie uszek:
1. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowuj na grubość około 3 mm. Za pomocą literatki wykrawaj kółka. Na każde kółko nałóż farsz pieczarkowy. Złóż na pół i pozlepiaj/
2. Gotuj w osolonej wodzie przed kilka minut, aż uszka wypłyną.

Uszka bezglutenowe

Składniki na ciasto:
200 g mąki ryżowej
160 g skrobi ziemniaczanej
250 ml wrzącej wody
szczypta Sól morska

Składniki na farsz:
60 g grzybów suszonych lub 200 dag pieczarek
1 duża cebula
sól morska
pieprz czarny mielony 
2 łyżki oleju

Przygotowanie ciasta:
1. Przesiej mąkę na blat tworząc kopiec. Na środku zrób palcem dziurkę i zalej mąkę wrzącą wodą i dobrze zagnieć. Posyp ciasto skrobią, dodaj szczyptę soli i pieprzu i jeszcze raz zagnieć.

Przygotowanie farszu:
1. Umyj dokładnie grzyby, namocz je przez ok. 15-20 minut i gotuj do momentu, aż zmiękną.
2. Obierz cebulę i posiekaj. Podsmaż na oleju, aż nabierze brązowego koloru.
3. Dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Duś wszystko na małym ogniu przez ok. 5 minut. Odstaw na bok do wystygnięcia.

Przygotowanie uszek:
1. Ciasto rozwałkuj na cienki placek – ok. 2 mm grubości. Potnij na szerokie pasy i podziel go na kwadraty.
2. Na środek każdego kwadratu wyłóż farsz i zagnij ciasto na trójkąty. Sklej brzegi i uformuj uszko.
3. Ulepione uszka wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Uszka po 3 minutach powinny wypłynąć na wierzch. Możesz jej wyciągnąć do ostygnięcia.

Uszka wegańskie

Składniki ciasto:
2 szklanki mąki
3-4 łyżki ciepłej wody
2-3 łyżki oleju
pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:
2-3 garści suszonych grzybów
1-2 cebule
sól

Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj sól. Zrób dołek i wlej 2-3 łyżki oleju.
2. Mąkę z olejem mieszaj nożem dodając powoli mocno ciepłą wodę.
3. Gdy w cieście pojawią się miękkie grudki, zagnieć je dłońmi aby uzyskać jednolite ciasto. Odstaw na 10-15 min i przykryj ściereczką.

Przygotowanie farszu:
1. Grzyby porządnie opłucz i zalej zimną, osoloną wodą.
2. Gotuj na małym ogniu około godziny, aż będą miękkie. Odcedź.
3. Cebulę i grzyby posiekaj w kostkę.
4. Cebulę podsmaż na oleju by się zeszkliła. Dodajemy pokrojone grzyby i smaż całość jeszcze przez 5-10 min.
5. Dopraw solą do smaku.

Przygotowanie uszek:
1. Stolnicę posypać mąką. Ciasto podziel na 3 części. 2 z nich nakryj ściereczką a trzecią rozwałkuj i wytnij szklanką kółka lub pokrój na kwadraty.
2. Nałóż farsz, złóż na pół i zrób uszko łącząc końce.
3. Uszka gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, aż do momentu ich wypłynięcia.

 

Zobacz również:
REKLAMA