Spis treści
- Co to jest topinambur?
- Topinambur – wartości odżywcze
- Topinambur – właściwości zdrowotne
- Topinambur – przeciwwskazania
- Jak jeść topinambur?
- Przepisy z wykorzystaniem topinamburu
Co to jest topinambur?
Topinambur, karczoch jerozolimski, gruszka ziemna, w Polsce znany także jako słonecznik bulwiasty, to bardzo łatwe w uprawie warzywo, które trafiło do Europy z Ameryki Północnej. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indiańskiego Topinamboore, której ludność uprawiała tę roślinę jeszcze w czasach prekolumbijskich. Roślina sama w sobie przypomina słonecznik, natomiast cześć jadalna, czyli bulwa jest zbliżona wyglądem do naszego ziemniaka. Topinambur coraz częściej włączany jest do codziennej diety zwolenników zdrowego odżywiania. Trudno się dziwić, skoro ma tak szeroką gamę właściwości zdrowotnych.
Topinambur – wartości odżywcze
Wartości odżywcze (w 100 g) |
Topinambur |
Ziemniak |
Białka |
2 g |
1,7 g |
Tłuszcze |
0,01 g |
0,1 g |
Węglowodany |
17 g |
20 g |
Cukry proste |
9,6 g |
0,9 g |
Błonnik |
1,6 g |
1,8 g |
Kalorie |
72 kcal |
86 kcal |
Poza wymienionymi w tabeli wartościami odżywczymi topinambur jest również bogaty w witaminy i minerały, które wspomagają ogólną kondycję naszego organizmu, a także zapobiegają wielu chorobom, o czym dowiesz się w dalszej części tego artykułu.
Witaminy
- Witamina A
- Witamina C
- Witamina K
- Witamina E
- Witamina B6
- Kwas foliowy
- Ryboflawina
- Tiamina
- Niacyna
Minerały
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Wapń
- Sód
- Cynk
Topinambur – właściwości zdrowotne
Właściwości lecznicze topinamburu znane są już od lat. Nie od dzisiaj wiadomo, że słonecznik bulwiasty charakteryzuje się przede wszystkim działaniem prebiotycznym – pobudza aktywność dobrych bakterii w jelitach, wspomaga trawienie i zapobiega pojawieniu się wielu innych niepożądanych objawów. To nie koniec! Ta z wyglądu niepozorna bulwa ma naprawdę wiele do zaoferowania w kontekście zdrowotnym i urodowym.
Topinambur a cukrzyca
Topinambur zmniejsza insulinooporność, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga ustabilizować masę ciała. Dzieje się to za sprawą inuliny zawartej w tym warzywie, która składa się z cząsteczek fruktozy dobrze tolerowanej przez diabetyków.
Topinambur na zaparcia
Inulina wspomaga także perystaltykę jelit, dlatego powinny sięgać po to warzywo osoby z problemami trawiennymi, np. zmagające się z zaparciami.
Topinambur a zły cholesterol
Regularne spożywanie topinamburu wpływa na obniżenie złego cholesterolu we krwi (cholesterol LDL). Dzięki temu zmniejszone jest ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych.
Topinambur a odchudzanie
Topinambur jest bogatym źródłem błonnika, co sprawia, że czujemy się syci na dłużej i nie mamy ochoty sięgnąć po kolejne przekąski. W związku z tym polecany jest osobom, które starają się zrzucić parę kilogramów lub po prostu dbają o linię.
Topinambur a układ nerwowy
Układ nerwowy pracuje prawidłowo przede wszystkim wtedy, kiedy dostarczasz mu witaminy z grupy B oraz magnez, w które bogate jest między innymi słonecznik bulwiasty. Lepsza koncentracja, brak problemów z pamięcią i znacznie obniżony poziom stresu to tylko kilka efektów, które może przynieść spożywanie topinamburu.
Topinambur na toksyny
Wspomniana już wcześniej inulina w połączeniu z innymi wartościami odżywczymi topinamburu wpływa odtruwająco na organizm. Dzięki niej toksyny są znacznie szybciej wydalane, a jelita są bezpieczne. Z tego względu poleca się zjedzenie słonecznika bulwiastego po spożyciu alkoholu.
Topinambur na włosy i paznokcie
Pamiętaj, że regularne zabiegi u kosmetyczki oraz codzienna pielęgnacja to nie wszystko. Jeśli chcesz, aby Twoje włosy i paznokcie były zdrowe, musisz pamiętać o odpowiedniej diecie. Polecamy do codziennego jadłospisu jak najszybciej włączyć topinambur, który zawiera krzemionkę, czyli składnik budulcowy włosów, paznokci oraz skóry. Ponadto topinambur wykazuje właściwości wspomagające walkę z łuszczycą, a także przyspiesza gojenie się ran po oparzeniach.
Topinambur – przeciwwskazania
Spożywać topinambur tak naprawdę może każdy. Ostrożne powinny być jedynie osoby o wrażliwych żołądkach lub zmagające się z chorobami układu trawiennego. W tym wypadku nie powinien być jedzony w zbyt dużych ilościach na surowo, ponieważ może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Jeżeli jesteś w ciąży i zastanawiasz się czy słonecznik bulwiasty będzie bezpiecznym dla Ciebie i dziecka dodatkiem do potraw to odpowiedź brzmi tak, ale najlepiej sięgnij po ten w wersji gotowanej lub pieczonej.
ZOBACZ: Przepis na chlebek jagodowy
Komentarze
~Magda, 2021-03-03 13:49:31
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?