Tofucznica: przepis na wegańską jajecznicę [odstawiamy mięso]

Chcesz być wege, ale nie wyobrażasz sobie poranka bez smażonych jajek? Już nie musisz.

tofucznica fot. Wojciech Małkowicz

Obawiasz się, że na diecie roślinnej będzie brakować Ci znajomych smaków? To zrozumiałe – w końcu przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Aby ułatwić Ci przejście na zieloną stronę mocy, rozpracowałyśmy wegańskie wersje klasycznych dań. Na pierwszy ogień idzie tofucznica. Żółciutka, kremowa i pachnąca jajem.

Dwa rodzaje tofu

Twarda wersja tofu odpowiada za charakterystyczne, jajeczne grudki; z kolei miękkie sprawia, że tofucznica jest idealnie kremowa.

Wegańskie umami

Nie daj sobie wmówić, że dieta roślinna jest uboga w smak umami. Znajdziesz go m.in. w płatkach drożdżowych, grzybach oraz algach morskich.

Jajeczny smak

W roślinnej wersji tego śniadaniowego klasyka nie brakuje charakterystycznego smaku jaj.

Produkty, których będziesz potrzebować

  1. Twarde tofu to podstawa tofucznicy. Pokruszone i podsmażone konsystencją przypomina ścięte jajko. 
  2. Miękkie tofu, zwane też silken tofu, konsystencją przypomina galaretkę. Jest bardziej neutralne w smaku niż tofu twarde. Dzięki niemu tofucznica jest kremowa i wilgotna.
  3. Płatki drożdżowe wzbogacają danie o smak umami. Mają lekko serowy posmak. Poza tym są również źródłem białka (45 g w 100 g produktu) oraz witamin z grupy B.
  4. Kurkuma (a właściwie kurkumina) nadaje tofucznicy złocisty kolor, za który zwykle odpowiada żółtko. Oprócz efektów wizualnych, dostarcza również sporo antynowotworowych i przeciwzapalnych polifenoli.
  5. Czarna sól to, wbrew pozorom, jeden z ważniejszych składników tofucznicy. Odmianę kala namak cechuje charakterystyczny jajeczny zapach, który zbliża wegańską wersję dania do klasycznej.
  6. Oliwa to tylko jeden z wegańskich zamienników masła. Możesz zastąpić ją dowolnym olejem roślinnym.

Przepis na tofucznicę

SKŁADNIKI:

  • 1⁄2 kostki (ok. 100 g) twardego tofu
  • 1⁄2 kostki miękkiego tofu
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • szczypta czarnej soli kala namak
  • 1⁄2 cebuli
  • garść szczypiorku, posiekanego
  • 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
  • 1⁄2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1⁄2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy

METODA:

  1. 1. Miękkie tofu rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj razem z płatkami drożdżowymi, czarną solą, curry i kurkumą.
  2. Na patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę. Dodaj pokruszone twarde tofu i podsmaż je, aż lekko zbrązowieje.
  3. Dodaj pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki oraz rozdrobnione i doprawione miękkie tofu. Całość podsmażaj, aż masa lekko zgęstnieje.
  4. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.

Smakowało? Sprawdź nasze inne wegańskie propozycje:

Podziękowania dla restauracji Jadka we Wrocławiu za pomoc w realizacji sesji (www.jadka.pl).

REKLAMA