[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Tofucznica: przepis na wegańską jajecznicę [odstawiamy mięso]

Chcesz być wege, ale nie wyobrażasz sobie poranka bez smażonych jajek? Już nie musisz.

tofucznica

Obawiasz się, że na diecie roślinnej będzie brakować Ci znajomych smaków? To zrozumiałe – w końcu przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Aby ułatwić Ci przejście na zieloną stronę mocy, rozpracowałyśmy wegańskie wersje klasycznych dań. Na pierwszy ogień idzie tofucznica. Żółciutka, kremowa i pachnąca jajem.

Dwa rodzaje tofu

Twarda wersja tofu odpowiada za charakterystyczne, jajeczne grudki; z kolei miękkie sprawia, że tofucznica jest idealnie kremowa.

Wegańskie umami

Nie daj sobie wmówić, że dieta roślinna jest uboga w smak umami. Znajdziesz go m.in. w płatkach drożdżowych, grzybach oraz algach morskich.

Jajeczny smak

W roślinnej wersji tego śniadaniowego klasyka nie brakuje charakterystycznego smaku jaj.

Produkty, których będziesz potrzebować

  1. Twarde tofu to podstawa tofucznicy. Pokruszone i podsmażone konsystencją przypomina ścięte jajko. 
  2. Miękkie tofu, zwane też silken tofu, konsystencją przypomina galaretkę. Jest bardziej neutralne w smaku niż tofu twarde. Dzięki niemu tofucznica jest kremowa i wilgotna.
  3. Płatki drożdżowe wzbogacają danie o smak umami. Mają lekko serowy posmak. Poza tym są również źródłem białka (45 g w 100 g produktu) oraz witamin z grupy B.
  4. Kurkuma (a właściwie kurkumina) nadaje tofucznicy złocisty kolor, za który zwykle odpowiada żółtko. Oprócz efektów wizualnych, dostarcza również sporo antynowotworowych i przeciwzapalnych polifenoli.
  5. Czarna sól to, wbrew pozorom, jeden z ważniejszych składników tofucznicy. Odmianę kala namak cechuje charakterystyczny jajeczny zapach, który zbliża wegańską wersję dania do klasycznej.
  6. Oliwa to tylko jeden z wegańskich zamienników masła. Możesz zastąpić ją dowolnym olejem roślinnym.

Przepis na tofucznicę

SKŁADNIKI:

  • 1⁄2 kostki (ok. 100 g) twardego tofu
  • 1⁄2 kostki miękkiego tofu
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • szczypta czarnej soli kala namak
  • 1⁄2 cebuli
  • garść szczypiorku, posiekanego
  • 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
  • 1⁄2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1⁄2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy

METODA:

  1. 1. Miękkie tofu rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj razem z płatkami drożdżowymi, czarną solą, curry i kurkumą.
  2. Na patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę. Dodaj pokruszone twarde tofu i podsmaż je, aż lekko zbrązowieje.
  3. Dodaj pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki oraz rozdrobnione i doprawione miękkie tofu. Całość podsmażaj, aż masa lekko zgęstnieje.
  4. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.

Smakowało? Sprawdź nasze inne wegańskie propozycje:

Podziękowania dla restauracji Jadka we Wrocławiu za pomoc w realizacji sesji (www.jadka.pl).

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij