Obawiasz się, że na diecie roślinnej będzie brakować Ci znajomych smaków? To zrozumiałe – w końcu przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Aby ułatwić Ci przejście na zieloną stronę mocy, rozpracowałyśmy wegańskie wersje klasycznych dań. Na pierwszy ogień idzie tofucznica. Żółciutka, kremowa i pachnąca jajem.
Dwa rodzaje tofu
Twarda wersja tofu odpowiada za charakterystyczne, jajeczne grudki; z kolei miękkie sprawia, że tofucznica jest idealnie kremowa.
Wegańskie umami
Nie daj sobie wmówić, że dieta roślinna jest uboga w smak umami. Znajdziesz go m.in. w płatkach drożdżowych, grzybach oraz algach morskich.
Jajeczny smak
W roślinnej wersji tego śniadaniowego klasyka nie brakuje charakterystycznego smaku jaj.
Produkty, których będziesz potrzebować
- Twarde tofu to podstawa tofucznicy. Pokruszone i podsmażone konsystencją przypomina ścięte jajko.
- Miękkie tofu, zwane też silken tofu, konsystencją przypomina galaretkę. Jest bardziej neutralne w smaku niż tofu twarde. Dzięki niemu tofucznica jest kremowa i wilgotna.
- Płatki drożdżowe wzbogacają danie o smak umami. Mają lekko serowy posmak. Poza tym są również źródłem białka (45 g w 100 g produktu) oraz witamin z grupy B.
- Kurkuma (a właściwie kurkumina) nadaje tofucznicy złocisty kolor, za który zwykle odpowiada żółtko. Oprócz efektów wizualnych, dostarcza również sporo antynowotworowych i przeciwzapalnych polifenoli.
- Czarna sól to, wbrew pozorom, jeden z ważniejszych składników tofucznicy. Odmianę kala namak cechuje charakterystyczny jajeczny zapach, który zbliża wegańską wersję dania do klasycznej.
- Oliwa to tylko jeden z wegańskich zamienników masła. Możesz zastąpić ją dowolnym olejem roślinnym.
Przepis na tofucznicę
SKŁADNIKI:
- 1⁄2 kostki (ok. 100 g) twardego tofu
- 1⁄2 kostki miękkiego tofu
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- szczypta czarnej soli kala namak
- 1⁄2 cebuli
- garść szczypiorku, posiekanego
- 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
- 1⁄2 łyżeczki przyprawy curry
- 1⁄2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oliwy
METODA:
- 1. Miękkie tofu rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj razem z płatkami drożdżowymi, czarną solą, curry i kurkumą.
- Na patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę. Dodaj pokruszone twarde tofu i podsmaż je, aż lekko zbrązowieje.
- Dodaj pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki oraz rozdrobnione i doprawione miękkie tofu. Całość podsmażaj, aż masa lekko zgęstnieje.
- Gotowe danie przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.
Smakowało? Sprawdź nasze inne wegańskie propozycje:
- Wegańskie sushi - przepis od Wege Sióstr
- 5 przepisów na wegańskie słodkości
- Wegańskie przepisy dla początkujących wegan
Podziękowania dla restauracji Jadka we Wrocławiu za pomoc w realizacji sesji (www.jadka.pl).