Do smażenia
Monini, Oliwa z oliwek Gran Fruttato (cena: 30,49 zł/0,5 l)
Niezbędna w każdej kuchni oliwa extra vergine. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Do smarowania
Flora ProActiv, Tłuszcz roślinny do smarowania (cena: 15,99 zł/400 g)
Margaryny ze sterolami mają wsparcie towarzystw kardiologicznych. Ta na pewno jest jedną z lepszych.
ZOBACZ TEŻ: Okulary parują nad maseczką? Znamy sposoby
Do sałatek
Targroch, Olej lniany tłoczony na zimno (cena: 24,50 zł/1 l)
Nie nadaje się do obróbki cieplnej, ale jest bardzo wartościowy podczas stosowania na zimno. Lej na zdrowie!
Do pieczenia
Kujawski, olej rzepakowy nierafinowany (cena: 6,99 zł/1 l)
W przypadku wypieków sprawdzi się oliwa lub olej rzepakowy rafinowany, choćby popularny Kujawski.
Warto wiedzieć
1. Czy tłuszcz, który jem, to to samo, co tłuszcz w moim ciele?
W pewnym sensie tak. Tłuszcze, które jesz, mają postać trójglicerydów: trzech kwasów tłuszczowych i jednej cząsteczki glicerolu. Gdy dochodzi do rozpadu, wytwarzana jest energia, ale gdy dostarczasz ich zbyt dużo i ruszasz się zbyt mało, ponownie są składane w całość i magazynowane w postaci komórek tłuszczowych.
2. A co zresztą posiłku?
Glukoza (węgle) i aminokwasy (białko) też mogą zostać przekształcone w komórki tłuszczowe, jeśli nie zostaną wykorzystane przez organizm do innych funkcji.
3. Co się dzieje z tłuszczem, gdy go spalam?
Kiedy ciało potrzebuje więcej energii niż mu dostarczasz, wiązania trójglicerydów ulegają rozpadowi. Ostatecznie tłuszcz przekształca się w CO2 i H20. Większość tłuszczu, który „spalasz”, w rzeczywistości wydychasz (ok. 80%).
ZOBACZ TEŻ: Zegar biologiczny - kiedy się szczepić, rozmawiać z szefem i nakładać krem?