Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego vermicelli
- olej w sprayu
- 85 g chudego steku wołowego
- sól morska i mielony czarny pieprz do smaku
- 1 mała garść mieszanki sałat
- 5 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1/2 średniego ogórka, pokrojonego w cienkie półplasterki
- 1 mała garść kiełków fasoli
- 1 mała garść świeżych liści kolendry
- 1 mała garść świeżych liści mięty
Dressing:
- 1/4–1/2 łyżeczki świeżej papryczki chilli, drobno pokrojonej
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 2 łyżeczki łodyg kolendry, opłukanych i drobno posiekanych
- 1 łyżeczka miodu lub inna ilość, do smaku
- 4 łyżeczki sosu rybnego lub inna ilość, do smaku
- 2 łyżeczki soku z limonki lub inna ilość, do smaku
Sposób przygotowania:
Dressing: w miseczce wymieszaj chilli, czosnek, łodygi kolendry, miód, sos rybny i sok z limonki. Możesz zmienić smak sosu, dodając więcej miodu, sosu rybnego i soku z limonki. Odstaw na bok.
Sałatka:
1. Włóż makaron do żaroodpornej miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na 10 minut, po czym rozmieszaj makaron widelcem. Odcedź i przelej bieżącą chłodną wodą. Odsącz dobrze jej nadmiar i odstaw makaron.
2. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i spryskaj ją lekko olejem w sprayu. Możesz przyprawić stek solą i pieprzem. Podsmaż mięso z każdej strony po 2–3 minuty lub dłużej, jak lubisz.
3. Przykryj luźno folią aluminiową i odstaw do wystygnięcia.
4. Pokrój stek w poprzek włókien. Przełóż do miski makaron, sałatę, pomidorki, cebulę, ogórka, kiełki fasoli, kolendrę i miętę. Na wierzch wyłóż pokrojoną w plasterki wołowinę i całość polej dressingiem. Delikatnie wymieszaj.

Powyższy przepis pochodzi z książki "28 dni. Przewodnik po zdrowym jedzeniu i stylu życia" autorstwa Kayli Itsines wydanej przez wydawnictwo Znak 2018 r. Całodniowe menu, które stworzyła Kayla znajdziesz w kwietniowym numerze WH.
Komentarze