Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
1.0

Tajska sałatka makaronowa z wołowiną

„Świeża” to pierwsze słowo, jakie przychodzi mi do głowy, gdy przygotowuję tę sałatkę. Z pewnością jest jedną z moich ulubionych

fot. Jeremy Simons

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego vermicelli
  • olej w sprayu
  • 85 g chudego steku wołowego
  • sól morska i mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 mała garść mieszanki sałat
  • 5 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1/2 średniego ogórka, pokrojonego w cienkie półplasterki
  • 1 mała garść kiełków fasoli
  • 1 mała garść świeżych liści kolendry
  • 1 mała garść świeżych liści mięty

Dressing:

  • 1/4–1/2 łyżeczki świeżej papryczki chilli, drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 łyżeczki łodyg kolendry, opłukanych i drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka miodu lub inna ilość, do smaku
  • 4 łyżeczki sosu rybnego lub inna ilość, do smaku
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub inna ilość, do smaku

Sposób przygotowania:

Dressing: w miseczce wymieszaj chilli, czosnek, łodygi kolendry, miód, sos rybny i sok z limonki. Możesz zmienić smak sosu, dodając więcej miodu, sosu rybnego i soku z limonki. Odstaw na bok.

Sałatka:

1. Włóż makaron do żaroodpornej miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na 10 minut, po czym rozmieszaj makaron widelcem. Odcedź i przelej bieżącą chłodną wodą. Odsącz dobrze jej nadmiar i odstaw makaron.

2. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i spryskaj ją lekko olejem w sprayu. Możesz przyprawić stek solą i pieprzem. Podsmaż mięso z każdej strony po 2–3 minuty lub dłużej, jak lubisz.

3. Przykryj luźno folią aluminiową i odstaw do wystygnięcia.

4. Pokrój stek w poprzek włókien. Przełóż do miski makaron, sałatę, pomidorki, cebulę, ogórka, kiełki fasoli, kolendrę i miętę. Na wierzch wyłóż pokrojoną w plasterki wołowinę i całość polej dressingiem. Delikatnie wymieszaj.

Kayla Itsines

Powyższy przepis pochodzi z książki  "28 dni. Przewodnik po zdrowym jedzeniu i stylu życia" autorstwa Kayli Itsines  wydanej przez wydawnictwo Znak 2018 r. Całodniowe menu, które stworzyła Kayla znajdziesz w kwietniowym numerze WH.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij