Wyróżniona gwiazdką Michelina restauracja Petersham Nurseries z jej szefem Gregiem Maloufim serwują nam dwie wersje egzotyki prosto z marokańskiej kuchni. Wypróbuj pierwszy przepis, jeśli wolisz wersję dietetyczną, drugi – jesli po wyczerpującym treningu potrzebujesz dużej ilości białka.
Tadżin z kurczaka – przepis w wersji niskokalorycznej
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 50 min
Porcje: 6
Kcal: 523
W jednej porcji: 76,5 g białko • 12,8 g węglowodany • 16 g tłuszcze (4,8 g nasyconych) • 3,7 g błonnik
Potrzebujesz:
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
- 1 łyżeczka kolendry w proszku,
- 3 łyżeczki płatków chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,4 kg piersi z kurczaka (bez skóry),
- 400 g czerwonej cebuli,
- 2 łyżki oleju,
- 2 pęczki marchewki baby,
- 800 ml bulionu drobiowego,
- 10 zielonych oliwek,
- 50 ml soku z cytryny,
- 20 g natki pietruszki,
- garść liści kolendry,
- 15 nitek szafranu,
- sól.
Jak przygotować
1. Zmiażdż czosnek i wymieszaj go z solą morską. Wrzuć go do dużej miski razem z łyżką oleju, kminkiem, szafranem, imbirem, chili i zmieloną kolendrą. Wymieszaj.
2. Dodaj pokrojone w kostki mięso i obtocz je w przyprawach.
3. Resztę oleju rozgrzej w dużym garnku, wrzuć kostki cebuli i podsmażaj 5-7 minut. Przełóż ją do miski.
4. Wrzuć kurczaka i smaż, aż lekko zbrązowieje. Dorzuć pokrojone wzdłuż całe marchewki, wsyp cebulę i wlej bulion.
5. Niech pyrka przez 30 minut. Potem dorzuć oliwki, wlej sok z cytryny i gotuj jeszcze 15 minut.
6. Podawaj z posiekaną natką i kolendrą.
Dlaczego to działa
Chude białko z piersi kurczaka utrzymuje stały poziom cukru we krwi i zmniejsza łaknienie. Z kolei chili z dużą ilości kapsaicyny podnosi i napędza nasz metabolizm nawet przez pięć godzin po zjedzonym posiłku.