[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Szybkie i zdrowe przekąski na sylwestra

Organizujesz sylwestra i zastanawiasz się, co zaserwować gościom? Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na proste i zdrowe przekąski, idealne na domówkę. Będą świetnym dodatkiem do kolorowych drinków, wina i szampana.

jajka faszerowane fot. shutterstock.com

Jajka faszerowane jogurtem naturalnym

  • jajka,
  • jogurt naturalny,
  • łosoś, drobno pokrojony (opcjonalnie),
  • szczypiorek, posiekany,
  • ulubione przyprawy,
  • granat.

Ugotowane jajka na twardo przecinamy na pół. Wyjmujemy z nich żółtka. Żółtka mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem, łososiem i ulubionymi przyprawami. Powstałą masą faszerujemy jajko. Zamiast łososia możesz użyć także polędwicy z indyka albo sera pleśniowego. Po wyłożeniu jajek na tackę, całość dekorujemy ziarenkami granatu.

fot. shutterstock.com

Guacamole i nachosy

  • 2 dojrzałe awokado,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane,
  • pęczek kolendry,
  • nachosy.

Przecinamy awokado na pół, pozbywamy się pestki i wydłubujemy miąższ. Dodajemy sok z cytryny, czosnek i kolendrę. Całość ugniatamy widelcem. Serwujemy w miseczkach w towarzystwie nachosów (kupuj te, które w składzie mają tylko mąkę kukurydzianą, olej kukurydziany i sól). Przepis na jeden słoik guacamole.

fot. shutterstock.com

Pieczone pomidorki koktajlowe z tymiankiem

  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól morska,
  • tymianek.

Rozgrzewamy piekarnik do ok. 50 °C. Pomidory przekrajamy na pół wzdłuż i wykładamy na blachę do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy morską solą i posiekaną świeżą bazylią. Zapiekamy od 2 do 2,5 godziny.

fot. shutterstock.com

Frytki warzywne z sosem pomidorowym

  • cukinia,
  • buraki,
  • kalafior,
  • pomidor do sosu,
  • ulubione zioła,
  • sól morska.

Warzywa kroimy w słupki. Układamy na blasze, rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Pieczemy około 40 min. Sos przygotowujemy miksując pomidora obranego ze skórki z ulubionymi ziołami. Doprawiamy solą morską.

fot. shutterstock.com

Chipsy bananowe

  • dojrzałe banany

Banany kroimy na plasterki grubości 3-4 mm. Rozkładamy je na blachach. Suszymy ok. 6 godzin w temp. 60 st. C. Chipsy należy uznać za odpowiednio wysuszone, kiedy nie są miękkie, a pod lekkim naciskiem zaczynają się łamać w palcach.

fot. shutterstock.com

Pizza z kalafiora bez mąki

Składniki na spód do pizzy:

  • średniego rozmiaru kalafior,
  • jajko,
  • 1/2 szklanki sera typu parmezan, startego,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • szczypta soli i pieprzu.

Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g),
  • mała cebula,
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia,
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przykładowe dodatki do pizzy:

  • cebula,
  • polędwica/dobrej jakości szynka,
  • pomidory, pokrojone w plasterki,
  • rukola,
  • parmezan.

Cebulę kroimy w niedużą kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy czosnek i smażymy z cebulą ok. 3 minut. Dodajemy resztę składników na sos. Smażymy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma mieć gęstą konsystencję. 

Kalafior dzielimy na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrabniamy w malakserze. W garnku gotujemy wodę i gdy zacznie wrzeć, wrzucamy rozdrobniony kalafior. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i na gazę wsypujemy kalafior. Odstawiamy go do przestygnięcia. Kiedy już ostygnie, zwijamy gazę z kalafiorem i wyciskamy nadmiar wody. Odciśnięty kalafior przekładamy do miski i mieszamy go z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blasze wykładamy posmarowany olejem papier do pieczenia. Wykładamy na nim ciasto. Formujemy z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Pieczemy w piekarniku przez ok. 35 minut. Po wstępnym pieczeniu rozsmarowujemy na cieście sos pomidorowy i wysypujemy dodatki. Posypujemy całość parmezanem i pieczemy ok. 5 minut. Przed podaniem ozdabiamy rukuolą.

fot. shutterstock.com

Chipsy marchewkowe

  • duże marchewki

Dobrze umytą marchew obieramy i kroimy w talarki. Rozkładamy ją na blachach. Suszymy tak samo jak banany. 

REKLAMA

WH

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij