Jajka faszerowane jogurtem naturalnym
- jajka,
- jogurt naturalny,
- łosoś, drobno pokrojony (opcjonalnie),
- szczypiorek, posiekany,
- ulubione przyprawy,
- granat.
Ugotowane jajka na twardo przecinamy na pół. Wyjmujemy z nich żółtka. Żółtka mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem, łososiem i ulubionymi przyprawami. Powstałą masą faszerujemy jajko. Zamiast łososia możesz użyć także polędwicy z indyka albo sera pleśniowego. Po wyłożeniu jajek na tackę, całość dekorujemy ziarenkami granatu.
fot. shutterstock.com
Guacamole i nachosy
- 2 dojrzałe awokado,
- sok z 1 cytryny,
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane,
- pęczek kolendry,
- nachosy.
Przecinamy awokado na pół, pozbywamy się pestki i wydłubujemy miąższ. Dodajemy sok z cytryny, czosnek i kolendrę. Całość ugniatamy widelcem. Serwujemy w miseczkach w towarzystwie nachosów (kupuj te, które w składzie mają tylko mąkę kukurydzianą, olej kukurydziany i sól). Przepis na jeden słoik guacamole.
fot. shutterstock.com
Pieczone pomidorki koktajlowe z tymiankiem
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki oliwy,
- sól morska,
- tymianek.
Rozgrzewamy piekarnik do ok. 50 °C. Pomidory przekrajamy na pół wzdłuż i wykładamy na blachę do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy morską solą i posiekaną świeżą bazylią. Zapiekamy od 2 do 2,5 godziny.
fot. shutterstock.com
Frytki warzywne z sosem pomidorowym
- cukinia,
- buraki,
- kalafior,
- pomidor do sosu,
- ulubione zioła,
- sól morska.
Warzywa kroimy w słupki. Układamy na blasze, rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Pieczemy około 40 min. Sos przygotowujemy miksując pomidora obranego ze skórki z ulubionymi ziołami. Doprawiamy solą morską.
fot. shutterstock.com
Chipsy bananowe
- dojrzałe banany
Banany kroimy na plasterki grubości 3-4 mm. Rozkładamy je na blachach. Suszymy ok. 6 godzin w temp. 60 st. C. Chipsy należy uznać za odpowiednio wysuszone, kiedy nie są miękkie, a pod lekkim naciskiem zaczynają się łamać w palcach.
fot. shutterstock.com
Pizza z kalafiora bez mąki
Składniki na spód do pizzy:
- średniego rozmiaru kalafior,
- jajko,
- 1/2 szklanki sera typu parmezan, startego,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka oregano,
- szczypta soli i pieprzu.
Składniki na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g),
- mała cebula,
- łyżka oleju rzepakowego do smażenia,
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Przykładowe dodatki do pizzy:
- cebula,
- polędwica/dobrej jakości szynka,
- pomidory, pokrojone w plasterki,
- rukola,
- parmezan.
Cebulę kroimy w niedużą kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy czosnek i smażymy z cebulą ok. 3 minut. Dodajemy resztę składników na sos. Smażymy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma mieć gęstą konsystencję.
Kalafior dzielimy na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrabniamy w malakserze. W garnku gotujemy wodę i gdy zacznie wrzeć, wrzucamy rozdrobniony kalafior. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i na gazę wsypujemy kalafior. Odstawiamy go do przestygnięcia. Kiedy już ostygnie, zwijamy gazę z kalafiorem i wyciskamy nadmiar wody. Odciśnięty kalafior przekładamy do miski i mieszamy go z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blasze wykładamy posmarowany olejem papier do pieczenia. Wykładamy na nim ciasto. Formujemy z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Pieczemy w piekarniku przez ok. 35 minut. Po wstępnym pieczeniu rozsmarowujemy na cieście sos pomidorowy i wysypujemy dodatki. Posypujemy całość parmezanem i pieczemy ok. 5 minut. Przed podaniem ozdabiamy rukuolą.
fot. shutterstock.com
Chipsy marchewkowe
- duże marchewki
Dobrze umytą marchew obieramy i kroimy w talarki. Rozkładamy ją na blachach. Suszymy tak samo jak banany.
WH
Komentarze