[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Szybki obiad: 4 dania z makaronem

Zastanawiasz się, co na obiad? Mamy dla Ciebie 4 banalnie proste przepisy na pyszne dania z makaronem. Zobacz, jak w mgnieniu oka przyrządzić m.in. spaghetti z suszonymi pomidorami czy tagliatelli z pesto i wędzonym łososiem. Oto 4 sposoby na smaczny i szybki obiad. Mamma mia!

makaron fot. shutterstock.com

Proste działania kulinarne dają proste efekty. Ale bardzo smaczne. Do przyrządzenia nawet w warunkach polowych. Potrzebujesz tylko garnka do ugotowania makaronu. Reszta jest dodawaniem.

Jak ugotować makaron

REKLAMA

Makaron, bez względu na to, jakiego jest rodzaju, wrzucamy do dużej ilości wrzącej i osolonej wody. Gotujemy, aż będzie „al dente” (makaron jest sprężysty, ale nie twardy); możemy gotować tyle, ile nakazuje instrukcja na opakowaniu, ale wypraktykować swoje i tak trzeba.

Potem działamy szybko: odcedzamy, wstrząsamy cedzakiem i łączymy z sosem. Nie dodajemy oliwy do gotowania i nie przelewamy go zimną wodą na koniec – makaron zrobi się śliski i źle będzie się łączył z sosem.

1. Makaron z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • makaron spaghetti (pełnoziarnisty)
  • czarne oliwki (1/4 szklanki)
  • suszone pomidory (1/2 szklanki)
  • oliwa extra vergine
  • oregano
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 Przygotowanie:

Kroimy w paski suszone pomidory, dodajemy przekrojone na pół czarne oliwki bez pestek i zalewamy oliwą extra vergine. Do tego oregano, bazylia, posiekana natka pietruszki (po 1 łyżce) i 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Sól, pieprz i wymieszać.

Do sosu dodajemy paczkę gorącego, ugotowanego w osolonej wodzie i odcedzonego makaronu spaghetti.

2. Makaron z wędzonym łososiem i pesto

Składniki:

  • makaron tagliatelli
  • pesto
  • oliwa z oliwek
  • wędzony łosoś
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny

 Przygotowanie:

Pesto (2 łyżki) mieszamy z oliwą z oliwek extra vergine (5 łyżek). Wędzonego łososia kroimy w cienkie paski i siekamy natkę pietruszki. Dodajemy sok z połowy cytryny i mieszamy.

Paczkę gorącego i odcedzonego makaronu tagliatelli (długie i szerokie wstążki) dorzucamy do sosu i mieszamy. Uwaga, pesto jest bardzo słone, więc ostrożnie z soleniem makaronu.

 3. Makaron z parmezanem

Składniki:

  • makaron spaghetti (pełnoziarnisty)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine (5 łyżek)
  • natka pietruszki
  • oregano
  • tarty parmezan (1/2 szklanki)

 Przygotowanie:

Zmiażdżony czosnek zalewamy oliwą z oliwek extra vergine, siekamy natkę pietruszki i świeże oregano – od biedy może być suszone – (po 2 łyżki) oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy makaron spaghetti, odcedzamy i dodajemy do sosu. Posypujemy całość tartym parmezanem, mieszamy i podajemy.

4. Makaron z pomidorami i serem brie

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty
  • 3 pomidory
  • ser brie
  • bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine

 Przygotowanie:

Pomidory i ser brie kroimy na drobne kawałki, dodajemy bazylię (1 łyżkę) i zmiażdżony czosnek. Całość zalewamy oliwą z oliwek extra vergine.

Osolony i odcedzony gorący makaron muszle wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy – namoczony w oliwie ser rozpuści się pod wpływem gorąca. Nie przelewaj makaronu zimną wodą.

F 2002/07-08

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij