Proste działania kulinarne dają proste efekty. Ale bardzo smaczne. Do przyrządzenia nawet w warunkach polowych. Potrzebujesz tylko garnka do ugotowania makaronu. Reszta jest dodawaniem.
Jak ugotować makaron
Makaron, bez względu na to, jakiego jest rodzaju, wrzucamy do dużej ilości wrzącej i osolonej wody. Gotujemy, aż będzie „al dente” (makaron jest sprężysty, ale nie twardy); możemy gotować tyle, ile nakazuje instrukcja na opakowaniu, ale wypraktykować swoje i tak trzeba.
Potem działamy szybko: odcedzamy, wstrząsamy cedzakiem i łączymy z sosem. Nie dodajemy oliwy do gotowania i nie przelewamy go zimną wodą na koniec – makaron zrobi się śliski i źle będzie się łączył z sosem.
ZOBACZ TEŻ: Tak schudniesz raz na zawsze
1. Makaron z suszonymi pomidorami
Składniki:
- makaron spaghetti (pełnoziarnisty)
- czarne oliwki (1/4 szklanki)
- suszone pomidory (1/2 szklanki)
- oliwa extra vergine
- oregano
- bazylia
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kroimy w paski suszone pomidory, dodajemy przekrojone na pół czarne oliwki bez pestek i zalewamy oliwą extra vergine. Do tego oregano, bazylia, posiekana natka pietruszki (po 1 łyżce) i 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Sól, pieprz i wymieszać.
Do sosu dodajemy paczkę gorącego, ugotowanego w osolonej wodzie i odcedzonego makaronu spaghetti.
2. Makaron z wędzonym łososiem i pesto
Składniki:
- makaron tagliatelli
- pesto
- oliwa z oliwek
- wędzony łosoś
- natka pietruszki
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Pesto (2 łyżki) mieszamy z oliwą z oliwek extra vergine (5 łyżek). Wędzonego łososia kroimy w cienkie paski i siekamy natkę pietruszki. Dodajemy sok z połowy cytryny i mieszamy.
Paczkę gorącego i odcedzonego makaronu tagliatelli (długie i szerokie wstążki) dorzucamy do sosu i mieszamy. Uwaga, pesto jest bardzo słone, więc ostrożnie z soleniem makaronu.
ZOBACZ TEŻ: Omlet na 4 sposoby [proste przepisy]
3. Makaron z parmezanem
Składniki:
- makaron spaghetti (pełnoziarnisty)
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine (5 łyżek)
- natka pietruszki
- oregano
- tarty parmezan (1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Zmiażdżony czosnek zalewamy oliwą z oliwek extra vergine, siekamy natkę pietruszki i świeże oregano – od biedy może być suszone – (po 2 łyżki) oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy makaron spaghetti, odcedzamy i dodajemy do sosu. Posypujemy całość tartym parmezanem, mieszamy i podajemy.
4. Makaron z pomidorami i serem brie
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty
- 3 pomidory
- ser brie
- bazylia
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie:
Pomidory i ser brie kroimy na drobne kawałki, dodajemy bazylię (1 łyżkę) i zmiażdżony czosnek. Całość zalewamy oliwą z oliwek extra vergine.
Osolony i odcedzony gorący makaron muszle wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy – namoczony w oliwie ser rozpuści się pod wpływem gorąca. Nie przelewaj makaronu zimną wodą.
ZOBACZ TEŻ: 3 pomysły na oryginalną kolację [przepisy]