[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Szybka frittata

Lubicie? Pewnie, że tak, wszyscy lubią. Jest świetna na śniadanie i jako przekąska, doskonała na ciepło i na zimno i, co najlepsze, wymaga tylko najprostszych składników.

Szybka frittata Szybka frittata

Nazwa pochodzi od włoskiego słowa "frittare", czyli smażyć, choć smażenie jest tylko na początku, a potem pieczenie, ale o tym za chwilę. Klasyczna i zupełnie podstawowa frittata wymaga tylko kilku składników: oczywiście jajek, oczywiście soli, oliwy, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz serów - oczywiście włoskich -parmezanu i pecorino.

Najfajniejsze w przygotowaniu frittaty jest to, że lista składników jest otwarta na wszystkie, nawet najbardziej szalone, pomysły kulinarne. Inaczej mówiąc, jej smak zależy od Twojej wyobraźni (i zawartości lodówki), ale warto pamiętać, że frittata lubi wyraźniejsze smaki bardziej niż łagodne. Oto nasza propozycja.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 szklanka brokułów,
  • 1 szklanka jarmużu,
  • 1 szklanka szpinaku,
  • 1/4 szklanki startego parmezanu,
  • 1 szalotka,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • garść oliwek bez pestek (czarnych i zielonych),
  • mała papryczka chili,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od nagrzania piekarnika do 160 st. C, bo tam trafi Twoja patelnia na ostatnie 5 minut. Rozgrzej patelnię z oliwą i zeszklij posiekaną szalotkę. Dorzuć posiekane chili (raczej bez pestek, chyba że trafiło na twardzielkę), podsmażaj jeszcze chwilę i dorzuć posiekane zielone warzywa.

  2. Podsmażaj kilka minut, aż zmiękną, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i połówki oliwek. W misce rozbełtaj jajka (zrób to energicznie, żeby się dobrze napowietrzyły), dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przelej zawartość na patelnię. Poruszaj nią lekko, żeby masa równomiernie się rozlała, posyp listkami bazylii i startym parmezanem.

  3. Smaż na małym ogniu przez 5-6 minut, a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmij, pozostaw na patelni jeszcze kilka minut i pokrój ją w trójkąty, jak pizzę.  

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij