[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ
12



OCEŃ
4.7

Szparagi z pomidorami

Jeżeli masz ochotę na danie lekkie i szybkie w przygotowaniu, wypróbuj nasz przepis na szparagi z pomidorami. Będzie pysznie i zdrowo, a poza tym tę potrawę przyrządzisz w niecałe 20 minut. Potem laba!

szparagi i pomidory fot. shutterstock

Smak lata? Pomidory i szparagi! To danie nie dość, że przywodzi na myśl słoneczne dni, to jeszcze sprawia, że człowiek od razu promienieje. Przede wszystkim za sprawą likopenu zawartego w pomidorach (sprawdź też, ile kalorii ma pomidor). Dodajmy do tego kwas foliowy, który kryje się w szparagach i już mamy kulinarny duet na medal.

Przepis na szparagi z pomidorami

REKLAMA

Kcal: 269 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 5 g l Tł. nasyc.: 3,1 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 150 g pomidorków cherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 łyżki oliwy extra-virgin
  • 1/4 cytryny
  • 400 g szparagów
  • 3 pomidory, ćwiartki
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 2 łyżki octu sherry
  • garść bazylii
  • garść oregano
  • garść uprażonych płatków migdałów

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Na tacce do pieczenia wyłóż pomidorki cherry, ząbki czosnku w łupinkach, tymianek i skrop je oliwą. Posiekaj cytrynę najdrobniej, jak potrafisz, i rozsyp ją po całej tacce. Dopraw solą z pieprzem i wstaw do piekarnika na 18 minut.

2. Wrzuć szparagi do garnka z wrzącą wodą na 2-3 minuty (jeśli to Twój pierwszy raz ze szparagami, zobacz, jak gotować szparagi). Dobrze odsącz i wyłóż na talerze z ćwiartkami pomidorów. Chlapnij na wierzch kilka łyżeczek miękkiego koziego sera. Pachnie?

3. Wyjmij tackę z piekarnika. Wyciśnij czosnek z łupin i wymieszaj z całą resztą. Dodaj octu sherry i wylej miksturę na szparagi. Posyp listkami ziół i prażonymi migdałami.

WH 03/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij