Szparagi są nie tylko smaczne, niskokaloryczne (mają tylko 18 kcal w 100 g), lekkostrawne ale regulują procesy trawienne, mają silne działanie oczyszczające i moczopędne. Wzmacniają również serce, obniżają ciśnienie, poprawiają i chronią nasz wzrok oraz… zwiększają kobiece libido.
Zakup i przechowywanie szparagów
Zanim kupisz szparagi sprawdź czy w markecie albo warzywniaku stoją w wiaderku z wodą, są twarde, nie mają odstających główek, czy po naciśnięciu trzonu wydobywa się z niego sok (powinien!) oraz czy przyjemnie pachną – to gwarantuje ich świeżość i pyszny smak. Pamiętaj, aby surowe szparagi przechowywać lodówce, nie dłużej niż trzy dni. Powinny być zawinięte w papierowy ręcznik.
WYPRÓBUJ: Smaki lata - przepisy na szparagi z musztardą
Przepis na szparagi w szynce
Polecamy połączenie z szynką parmeńską, która podkreśli delikatny smak szparagów. No to do roboty.
Składniki:
- szparagi
- szynka parmeńska (tyle ile potrzebujesz)
- parmezan albo mozzarella (niewielki kawałek, tylko do starcia i posypania)
- opcjonalnie: ciasto francuskie dobrej jakości (polecamy: mrożone z marki Frosta) oraz składniki na dip (kilka suszonych, marynowanych pomidorów, świeżą bazylię i jogurt naturalny)
Przygotowanie:
- Umyj szparagi, odetnij zdrewniałą końcówkę i za pomocą obieraczki do warzyw dokładnie je obierz, tak aby pozbyć się twardych włókien. Włóż do garnka (najlepiej wysokiego) i gotuj w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Czas gotowania szparagów różni się. Największą zbrodnią jest ich rozgotowanie. Białe i fioletowe potrzebują 10-14 minut, zielonym wystarczy 5-7 minut. Tym razem tylko je podgotuj (wrzuć do wrzątku na 2-5 minut – czas też zależy od koloru). Wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem.
- Szparagi owiń w szynkę. Tutaj zostawiamy Ci dowolność, możesz zawijać je pojedynczo albo po kilka - jednym plastrem szynki albo kilkoma. Pamiętaj tylko o zachowaniu równowagi.
- Pomiędzy szparagi a szynkę posyp starty parmezan albo mozarellę.
- Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Jeżeli najdzie Cię ochota, to powyższe roladki możesz zawinąć w ciasto francuskie, pokrojone w paski
- Roladki w wersji z ciastem francuskim lub bez ułóż w żaroodpornym naczyniu, wcześniej, delikatnie posmarowanym masłem albo oliwą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz około 10 minut bez ciasta a do 15 minut z ciastem (ma być rumiane). Jeżeli najdzie Cię ochota na dip to wystarczy, że drobno pokroisz kilka suszonych pomidorków, posiekasz odrobinę bazylii, dodasz łyżeczkę parmezanu, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym. Gotowe.
Szparagi na kolację
Chcesz się bardziej postarać i przygotować kolację dla znajomych albo ukochanego? Mamy dla Ciebie kolejny prosty, pyszny i niedrogi przepis. Zielone, kremowe kaszotto – przełamane chrupkością prażonych, laskowych orzechów. To danie będzie gwiazdą każdej kolacji. Przepis znajdziesz tutaj.
ZOBACZ TEŻ: Zielone przepisy na wiosnę [z książki "Jedz zielone"]
Komentarze