[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Szparagi w szynce – przepis na wiosenną przekąskę

Nie od dziś wiadomo, że świeże, sezonowe warzywa smakują najlepiej. Co więcej są idealną bazą do zrobienia szybkich, pysznych i lekkich przekąsek. Jeżeli jesteś fanem szparagów, to właśnie zaczyna się ich czas. Serwujemy Ci więc sprawdzony i szybki przepis na szparagi w szynce.

szparagi w szynce

Szparagi są nie tylko smaczne, niskokaloryczne (mają tylko 18 kcal w 100 g), lekkostrawne ale regulują procesy trawienne, mają silne działanie oczyszczające i moczopędne. Wzmacniają również serce, obniżają ciśnienie, poprawiają i chronią nasz wzrok oraz… zwiększają kobiece libido.

Zakup i przechowywanie szparagów

Zanim kupisz szparagi sprawdź czy w markecie albo warzywniaku stoją w wiaderku z wodą, są twarde, nie mają odstających główek, czy po naciśnięciu trzonu wydobywa się z niego sok (powinien!) oraz czy przyjemnie pachną – to gwarantuje ich świeżość i pyszny smak. Pamiętaj, aby surowe szparagi przechowywać lodówce, nie dłużej niż trzy dni. Powinny być zawinięte w papierowy ręcznik.

WYPRÓBUJ: Smaki lata - przepisy na szparagi z musztardą

Przepis na szparagi w szynce

Polecamy połączenie z szynką parmeńską, która podkreśli delikatny smak szparagów. No to do roboty.

Składniki:

  • szparagi
  • szynka parmeńska (tyle ile potrzebujesz)
  • parmezan albo mozzarella (niewielki kawałek, tylko do starcia i posypania)
  • opcjonalnie: ciasto francuskie dobrej jakości (polecamy: mrożone z marki Frosta) oraz składniki na dip (kilka suszonych, marynowanych pomidorów, świeżą bazylię i jogurt naturalny)

Przygotowanie:

  1. Umyj szparagi, odetnij zdrewniałą końcówkę i za pomocą obieraczki do warzyw dokładnie je obierz, tak aby pozbyć się twardych włókien. Włóż do garnka (najlepiej wysokiego) i gotuj w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Czas gotowania szparagów różni się. Największą zbrodnią jest ich rozgotowanie. Białe i fioletowe potrzebują 10-14 minut, zielonym wystarczy 5-7 minut. Tym razem tylko je podgotuj (wrzuć do wrzątku na 2-5 minut – czas też zależy od koloru). Wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Szparagi owiń w szynkę. Tutaj zostawiamy Ci dowolność, możesz zawijać je pojedynczo albo po kilka - jednym plastrem szynki albo kilkoma. Pamiętaj tylko o zachowaniu równowagi.
  3. Pomiędzy szparagi a szynkę posyp starty parmezan albo mozarellę.
  4. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  5. Jeżeli najdzie Cię ochota, to powyższe roladki możesz zawinąć w ciasto francuskie, pokrojone w paski
  6. Roladki w wersji z ciastem francuskim lub bez ułóż w żaroodpornym naczyniu, wcześniej, delikatnie posmarowanym masłem albo oliwą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz około 10 minut bez ciasta a do 15 minut z ciastem (ma być rumiane). Jeżeli najdzie Cię ochota na dip to wystarczy, że drobno pokroisz kilka suszonych pomidorków, posiekasz odrobinę bazylii, dodasz łyżeczkę parmezanu, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym. Gotowe.

Szparagi na kolację

Chcesz się bardziej postarać i przygotować kolację dla znajomych albo ukochanego? Mamy dla Ciebie kolejny prosty, pyszny i niedrogi przepis. Zielone, kremowe kaszotto – przełamane chrupkością prażonych, laskowych orzechów. To danie będzie gwiazdą każdej kolacji. Przepis znajdziesz tutaj.

ZOBACZ TEŻ: Zielone przepisy na wiosnę [z książki "Jedz zielone"]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij