W artykule przeczytasz:
- Skąd pochodzą szparagi
- Jak wybrać szparagi
- Jak przechowywać szparagi
- Jak gotować szparagi
- Z czym jeść szparagi
- Właściwości odżywcze szparagów
- Ile kcal mają szparagi
Skąd się wzięły szparagi
W powszechnej opinii szparagi uchodzą za danie ekskluzywne i wyszukane. Mało kto jednak wie, że to warzywo jest niezwykle zdrowe i łatwe do przygotowania. A legendy o ich niezwykłych właściwościach afrodyzjakalnych dodają im smaku.
Juliusz Cezar był ich legendarnym miłośnikiem. Miał nawet kilka statków, zwanych flotą szparagową, które z krańców imperium dostarczały do Rzymu cesarski przysmak. Demokratyzowanie szparagów w Europie rozpoczęło się dopiero w XIX wieku. Do tego czasu była to potrawa uważana za luksus dostępny możnowładcom. Stosunkowo długo to trwało – starożytni Egipcjanie umieszczali je na swych malowidłach już 2700 lat p.n.e. A ponieważ mieli zwyczaj uwieczniania przedmiotów codziennego użytku, możemy wnioskować, że i dostępność szparagów była wówczas powszechna.
We Francji pojawiły się za sprawą Króla Słońce, czyli Ludwika XIV, w Polsce za Stanisława Augusta i natychmiast podbiły serca (oraz podniebienia) całej arystokracji. Nie bez znaczenia była powszechnie panująca opinia o ich cudownych zaletach afrodyzjakalnych i intrygujący falliczny kształt. Podawanie szparagów w sprzyjających okolicznościach towarzyskich było jednoznacznie odczytywane jako element gry wstępnej i zaproszenie do miłości. Cudowne czasy...
Obecnie szparagami zajadamy się wszyscy, choć nadal zaliczają się one do warzyw z górnej półki. Po pierwsze dlatego, że sezon na nie jest bardzo krótki i trwa od początku maja do początku kalendarzowego lata; po drugie, ich produkcja jest bardzo pracochłonna. Musimy odczekać dwa lata zanim zbierzemy pierwsze plony (cały czas ochraniając i pielęgnując plantację), a i sam zbiór odbywa się jak przed wiekami – ręcznie, wcześnie rano i pod wieczór.