Syrop klonowy - właściwości,zastosowanie w kuchni. Czy warto go jeść?

Syrop klonowy to, dosłownie i w przenośni, flagowy kanadyjski produkt. Liść klonu, który widnieje na fladze tego kraju, jest przecież jednym z najważniejszych kanadyjskich symboli – to po pierwsze. Po drugie, ten nieco zdrowszy zamiennik cukru, nazywany jest kanadyjskim płynnym złotem, bo to właśnie tam produkuje się go najwięcej. Czy syrop klonowy warto wprowadzić do codziennej diety? Zapytałyśmy o to dietetyczkę.

Syrop klonowy fot.shutterstock.com

Syrop klonowy – spis treści

Syrop klonowy właściwości

Wspiera pracę układu krążenia

Zawarte w nim antyoksydanty oraz cynk mogą obniżać poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, a tym samym w pewnym stopniu hamować powstawanie zmian miażdżycowych. Oczywiście należy pamiętać, że nadwaga jest jednym z czynników, które mogą przyczynić się do rozwoju miażdżycy dlatego, jeśli w ogóle go spożywać, to sporadycznie – zamiast tradycyjnego, białego cukru.

Klonowy probiotyk

W 2010 roku naukowcy opracowali metodę, dzięki której możliwe jest wyprodukowanie produktów, zawierających probiotyczne bakterie, na bazie naturalnego syropu klonowego. Tego typu probiotyki nie zawierają laktozy, dlatego są bezpieczne dla osób, które jej nie tolerują.

Wspiera pracę wątroby

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Tokio, pod kierownictwem dr Keiko Abe, wykazały, że syrop klonowy może pozytywnie wpływać na pracę wątroby. Testy przeprowadzono na szczurach i okazało się, że zwierzęta, które były nim karmione miały niższy poziom enzymów AST, ALT i LDH we krwi i lepsze wyniki badań, niż szczury karmione innymi mieszankami.

Wspomaga ochronę przed nowotworami

Naukowcy z różnych stron świata wielokrotnie badali naturalny syrop klonowy i wykazywali mnogość zawartych w nim antyoksydantów, które chronią nasze komórki, a tym samym spowalniają lub całkowicie zapobiegają rozwojowi na przykład chorób nowotworowych.

Działa łagodząco i nawilżająco na skórę

Bogaty w antyoksydanty syrop klonowy, podobnie jak miód, wykorzystywany jest także w kosmetyce. Działa nawilżająco na skórę, chroni ją przed nadmierną utratą wody, a także łagodzi stany zapalne i podrażnienia.

Zdrowszy zamiennik cukru

Zamiast jednej szklanki cukru do urodzinowych wypieków, użyj ¾ szklanki syropu klonowego. Ten przynajmniej dostarczy jeszcze do organizmu mangan, cynk i przeciwutleniacze. Mimo że syrop klonowy zaliczany jest do grupy zdrowszych zamienników białego cukru, nie oznacza to, że powinnaś dodawać go każdego dnia do porannej owsianki, herbaty i kawy. Ostrożnie z tym cukrem i zamiennikami!

SPRAWDŹ: Czym słodzić? 4 alternatywy dla cukru

Syrop klonowy – wartości odżywcze

Wartości odżywcze syropu klonowego (w 100g)

Wartość energetyczna

260 kcal

Tłuszcze

0 g

Białko

0,00g

Węglowodany

- w tym cukry

67 g

65 g

Sól

0 g

Biały cukier warto zamienić na syrop klonowy, ponieważ już 60 ml tego produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na mangan, w 37% na witaminę B2 (ryboflawinę), w 18% na cynk, w 7% na magnez, a w 5% na wapń i potas. Poza tym zawiera także inne witaminy z grupy B (B5, B6), fosfor i żelazo.

Syrop klonowy – kalorie

100 g syropu klonowego to około 260 kcal, czyli nieco mniej niż w przypadku białego cukru (około 390 kcal w 100 gramach). Oczywiście ta wartość będzie różniła się w zależności od rodzaju produktu, a także producenta. Na rynku dostępne są również syropy klonowe o wartości energetycznej 270 kcal, 350 kcal itd.

Syrop klonowy indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny syropu klonowego wynosi 54 IG, czyli nieco mniej niż biały cukier (68 IG), ale znacznie więcej niż ksylitol (13 IG), stewia (0 IG), czy erytrol (0 IG). Z tego względu syrop klonowy powinien być wyłączony z diety cukrzyków, osób z insulinoopornością i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Jak się robi syrop klonowy?

Syrop klonowy produkowany jest głównie w Kanadzie, w prowincji Quebec. Jak sama nazwa wskazuje, pozyskuje się go z klonów, które mają co najmniej 40 lat. Należy pamiętać, że prawdziwy syrop klonowy pochodzi prosto od matki natury, a nie ze spożywczego laboratorium, dlatego w sklepie również należy szukać produktów naturalnego pochodzenia.

Sezon na pozyskiwanie soku zaczyna się zwykle w lutym, a kończy w okolicach kwietnia – w zależności od warunków pogodowych. Najlepsze soki zbiera się w okresie roztopów (wczesnej wiosny), kiedy drzewa nie są wysuszone.

Jak pozyskuje się syrop klonowy? Otóż do wybranych gatunków drzew podpinane są specjalne kraniki, które odprowadzają sok do naczyń. W przypadku zbiorów na dużą skalę, kraniki podpięte są do systemu rur, które doprowadzają sok prosto do miejsca, gdzie następnie zostaje on odparowany, zagęszczony, przefiltrowany i poddany kolejnym procesom, dzięki którym później może trafić na półki sklepowe i nasze stoły.

Aby otrzymać 1 litr syropu klonowego, trzeba zebrać około 40 litrów soku.

PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Sok z brzozy: właściwości zdrowotne i urodowe

Czy syrop klonowy jest zdrowy? – opinia ekspertki

Syrop klonowy jest trochę lepszą wersją cukru, jednak nie nadałabym mu statusu zdrowego produktu. Żyjemy w czasach, w których nadwaga i otyłość jest realnym problemem i wyzwaniem dla systemu ochrony zdrowia, dlatego też produkty, które są źródłem cukru w diecie, powinny być raczej ograniczane. To ograniczenie szczególnie dotyczy osób z cukrzycą typu 2, insulinoopornością i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Nie mniej jednak prawdziwy, dobrej jakości syrop klonowy w przeciwieństwie do zwykłego cukru z cukiernicy, zawiera śladowe ilości minerałów takich jak wapń, potas, żelazo, cynk i magnez, co sprawia, że jest minimalnie lepszym wyborem. Dodatkowo na jego korzyść przemawia również niższa niż w przypadku zwykłego cukru kaloryczność i jego niewiele, ale jednak niższy indeks glikemiczny (54 IG) – cukier sacharoza (68 IG). Zamiana rafinowanego cukru na dobrej jakości syrop klonowy jest dobrym krokiem, ale jeszcze lepsze będzie ograniczenie tego typu produktów – wyjaśnia dietetyk kliniczny, mgr Paulina Róg.

Syrop klonowy – cena

Dobrej jakości syrop klonowy kosztuje zwykle około 25-30 zł za 250 ml, ale znajdą się i takie za ponad 50 zł. Jednak należy pamiętać, że cena nie zawsze powinna być wyznacznikiem jakości, dlatego pamiętaj, żeby przede wszystkim sprawdzić, czy dany produkt pochodzi z Kanady lub Stanów Zjednoczonych oraz, czy nie został pozbawiony składników odżywczych.

Rodzaje syropu klonowego

Na półkach sklepowych znajdziesz różnego rodzaju syropy klonowe, które różnią się od siebie kolorem, smakiem oraz ilością zawartych w nich składników odżywczych. Możesz spotkać się z klasyfikacją numeryczną (kandayjską) lub literową (amerykańską).

Klasyfikacja syropów klonowych

Klasyfikacja kanadyjska

Klasyfikacja amerykańska

Kolor

Smak

Przepuszczalność światła w %

Zastosowanie

1

AA

przejrzysty

delikatny

75% i więcej

desery, drinki

1

A

jasny, złotawy

łagodny, słodki

od 60,5% do 74,9%

desery, drinki

1

B

średni, pomarańczowy

słodki, klonowy

od 44% do 60,5%

dobry do naleśników i innych potraw

2

C

ciemny, bursztynowy

karmelowy

od 27% do 43,9%

do mięs, marynat i wypieków

3

D

bardzo ciemny

wyrazisty, lekko „przypalony”

Poniżej 27%

dodatek do płatków śniadaniowych, wędzenia ryb

Ciemniejsze zabarwienie syropu klonowego świadczy o dłuższym procesie karmelizacji, który zachodził podczas odparowywania syropu. Jednak to syropy jasne uznawane są za najlepsze i bogatsze w wartości odżywcze.

Przepis na pancakes z syropem klonowym 

Oto tradycyjny przepis na klasyczne, amerykańskie naleśniki, znane jako pancakes.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki (około 250 g)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego lub 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • Syrop klonowy
  • Świeże lub mrożone owoce

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki zmiksuj, w blenderze kielichowymi lub w misce mikserem z rózgą, na gładką, puszystą masę.
  2. Rozgrzej mocno patelnię, a kiedy będzie gorąca, zmniejsz ogień do średniego.
  3. Masę naleśnikową wylewaj na patelnię niewielkimi porcjami - najlepiej przy użyciu chochli.
  4. Smaż do zarumienienia (przez około minutę) z każdej strony.
  5. Gotowe naleśniki podawaj z syropem klonowym i świeżymi owocami.

ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA PANCAKES:

  1. Przepis na wegańskie pankejki
  2. Przepis na proteinowe naleśniki z bananów na Pancake Day
  3. Pankejki z truskawkami, ricottą i miodem manuka [comfort food]

Ekspertka

”” mgr PAULINA RÓG
dietetyk kliniczny, autorka serii ebooków „Mamy Pomysł Na"
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Warszawie, SGGW i SGH, promotor karmienia piersią, coach. W swojej pracy koncentruję się na diecie kobiet ciężarnych, planujących ciążę i młodych mam.
REKLAMA