Syrop klonowy – spis treści
- Syrop klonowy właściwości
- Syrop klonowy – wartości odżywcze
- Syrop klonowy – kalorie
- Syrop klonowy indeks glikemiczny
- Jak się robi syrop klonowy?
- Czy syrop klonowy jest zdrowy?
- Syrop klonowy – cena
- Rodzaje syropu klonowego
- Przepis na pancakes z syropem klonowym
Syrop klonowy właściwości
Wspiera pracę układu krążenia
Zawarte w nim antyoksydanty oraz cynk mogą obniżać poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, a tym samym w pewnym stopniu hamować powstawanie zmian miażdżycowych. Oczywiście należy pamiętać, że nadwaga jest jednym z czynników, które mogą przyczynić się do rozwoju miażdżycy dlatego, jeśli w ogóle go spożywać, to sporadycznie – zamiast tradycyjnego, białego cukru.
Klonowy probiotyk
W 2010 roku naukowcy opracowali metodę, dzięki której możliwe jest wyprodukowanie produktów, zawierających probiotyczne bakterie, na bazie naturalnego syropu klonowego. Tego typu probiotyki nie zawierają laktozy, dlatego są bezpieczne dla osób, które jej nie tolerują.
Wspiera pracę wątroby
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Tokio, pod kierownictwem dr Keiko Abe, wykazały, że syrop klonowy może pozytywnie wpływać na pracę wątroby. Testy przeprowadzono na szczurach i okazało się, że zwierzęta, które były nim karmione miały niższy poziom enzymów AST, ALT i LDH we krwi i lepsze wyniki badań, niż szczury karmione innymi mieszankami.
Wspomaga ochronę przed nowotworami
Naukowcy z różnych stron świata wielokrotnie badali naturalny syrop klonowy i wykazywali mnogość zawartych w nim antyoksydantów, które chronią nasze komórki, a tym samym spowalniają lub całkowicie zapobiegają rozwojowi na przykład chorób nowotworowych.
Działa łagodząco i nawilżająco na skórę
Bogaty w antyoksydanty syrop klonowy, podobnie jak miód, wykorzystywany jest także w kosmetyce. Działa nawilżająco na skórę, chroni ją przed nadmierną utratą wody, a także łagodzi stany zapalne i podrażnienia.
Zdrowszy zamiennik cukru
Zamiast jednej szklanki cukru do urodzinowych wypieków, użyj ¾ szklanki syropu klonowego. Ten przynajmniej dostarczy jeszcze do organizmu mangan, cynk i przeciwutleniacze. Mimo że syrop klonowy zaliczany jest do grupy zdrowszych zamienników białego cukru, nie oznacza to, że powinnaś dodawać go każdego dnia do porannej owsianki, herbaty i kawy. Ostrożnie z tym cukrem i zamiennikami!
SPRAWDŹ: Czym słodzić? 4 alternatywy dla cukru
Syrop klonowy – wartości odżywcze
Wartości odżywcze syropu klonowego (w 100g) |
|
Wartość energetyczna |
260 kcal |
Tłuszcze |
0 g |
Białko |
0,00g |
Węglowodany - w tym cukry |
67 g 65 g |
Sól |
0 g |
Biały cukier warto zamienić na syrop klonowy, ponieważ już 60 ml tego produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na mangan, w 37% na witaminę B2 (ryboflawinę), w 18% na cynk, w 7% na magnez, a w 5% na wapń i potas. Poza tym zawiera także inne witaminy z grupy B (B5, B6), fosfor i żelazo.
Syrop klonowy – kalorie
100 g syropu klonowego to około 260 kcal, czyli nieco mniej niż w przypadku białego cukru (około 390 kcal w 100 gramach). Oczywiście ta wartość będzie różniła się w zależności od rodzaju produktu, a także producenta. Na rynku dostępne są również syropy klonowe o wartości energetycznej 270 kcal, 350 kcal itd.
Syrop klonowy indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny syropu klonowego wynosi 54 IG, czyli nieco mniej niż biały cukier (68 IG), ale znacznie więcej niż ksylitol (13 IG), stewia (0 IG), czy erytrol (0 IG). Z tego względu syrop klonowy powinien być wyłączony z diety cukrzyków, osób z insulinoopornością i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.