Switchel - jak zrobić, ile pić

Naturalny energetyk prosto z Karaibów, który ma pobudzać lepiej niż kawa, a przygotujesz go sama w kilka chwil. Punch, imbir wodny, swizzy, „nowa kombucha”… Te nazwy sprowadzają się do jednego – napoju, który przede wszystkim znany jest jako switchel. Czym jest i czy faktycznie może pobudzać lepiej niż kawa? Zapytałyśmy o to ekspertkę.

Switchel fot.shutterstock.com

Switchel - co to jest

Switchel to naturalny napój, przygotowywany na bazie wody, octu jabłkowego, imbiru, cytryny oraz syropu klonowego, który ze względu na bogactwo witamin i minerałów, ma działać pobudzająco, orzeźwiająco oraz przeciwzapalnie. Ten karaibski drink znany jest już od setek lat, a dokładnie od XVII wieku, kiedy popijała go kolonia amerykańska. W XIX wieku switchel gasił pragnienie, pracujących w trakcie upałów rolników. Ten naturalny napój zyskał na globalnej popularności dopiero kilka lat temu, kiedy propagujące zdrowy styl życia, gwiazdy Hollywood zaczęły mówić o jego zdrowotnych i urodowych właściwościach.

REKLAMA

Switchel - jak zrobić 

Składniki:

  • 2 szklanki przegotowanej (ciepłej) wody
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka startego imbiru 

Sposób przygotowania:

Zacznij od obrania korzenia imbiru – najlepiej skrobać skórkę przy użyciu łyżeczki, ponieważ w ten sposób nie pozbędziesz się jego najcenniejszych składników. Do dzbanka wlej wodę i dodaj ocet, imbir, sok z cytryny oraz syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw naczynie do lodówki na minimum 12 godzin. Gotowy napój, przechowywany w lodówce, powinien utrzymać swoją ważność maksymalnie do 2 tygodni.

Tradycyjny przepis możesz też lekko modyfikować, na przykład poprzez użycie miodu zamiast syropu klonowego, dodanie łyżeczki kurkumy lub kilku liści świeżej mięty – dla dodatkowego orzeźwienia.

Switchel – działanie

Imbir działa przeciwzapalnie, ocet jabłkowy pobudza produkcję enzymów trawiennych, a syrop klonowy jest źródłem antyoksydantów. Ale to nie wszystkie jego właściwości. Switchel bogaty jest także w potas, magnez, fosforany, wapń oraz witaminy z grupy B, E, C, a także beta-karoten, co znacznie wzbogaca działanie karaibskiego drinka.

  • Wzmacnia odporność
  • Może działać przeciwbólowo
  • Wspomaga procesy trawienne
  • Poprawia koncentrację
  • Wspomaga odchudzanie
  • Skutecznie gasi pragnienie
  • Działa przeciwbakteryjnie
  • Spowalnia objawy starzenia się skóry

Switchel przede wszystkim ma dodawać energii!

Switchel - ile pić

Ten naturalny napój energetyczny najlepiej spożywać rano (po jednej szklance), aby pobudzić organizm do efektywnej pracy przez cały dzień. Zamiast tego, możesz postawić na szklankę orzeźwiającego napoju w ciągu dnia. Przed każdym spożyciem jeszcze raz dokładnie wymieszaj napój. Możesz też przelać napój przez gęste sitko, aby odcedzić kawałki imbiru. Switchel możesz pić zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Switchel – przeciwwskazania

Mimo że switchel ma pozytywny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu, zbyt częste spożywanie go może prowadzić do zmiękczenia szkliwa zębów i ich nadwrażliwości. Dzieje się tak ze względu na zawarty w nim kwaśny ocet oraz cytrynę, a słodki syrop klonowy mógłby to dodatkowo pogłębiać. Wystarczy, że nie będziesz piła kwaśnych napojów codziennie przed długi czas, a uchronisz szkliwo przed podrażnieniem.

Dodatkowe przeciwwskazania do spożywania karaibskiego drinka:

  • choroby układu pokarmowego (szczególnie żołądka)
  • nadkwasota żołądka
  • ciąża
  • alergia na którykolwiek ze składników napoju

SPRAWDŹ: Niebieska herbata (klitoria ternanteńska) - właściwości

REKLAMA

REKLAMA

Czy switchel może pobudzać lepiej niż kawa? – opinia ekspertki

„Switchel przyrządzany jest na bazie wody z dodatkiem octu jabłkowego, syropu klonowego, cytryny oraz imbiru, który może tutaj odpowiadać za ewentualne pobudzenie organizmu. Sam imbir usprawnia krążenie, prowadząc do ogólnego pobudzenia, natomiast nie jest to porównywalne z kofeiną zawartą w kawie. Dodatkowo switchel, poprzez dodatek syropu klonowego, może podnieść poziom glukozy we krwi, co odczujemy jako chwilowy zastrzyk energii. Niestety po chwili poziom glukozy obniży się, a my zaobserwujemy szybki spadek tej energii, czego nie doświadczymy w przypadku wypicia czarnej kawy. Jednakże regularne spożywanie octu jabłkowego czy imbiru może usprawnić nam wiele funkcji w organizmie, w tym procesy trawienne czy działanie przeciwbakteryjne, co w sumie może dać nam efekt lepszego, ogólnego funkcjonowania organizmu, w tym mniejsze spadki energii. Podsumowując, jeśli chcemy uzyskać szybkie pobudzenie, lepszym wyborem będzie filiżanka czarnej jakościowej kawy, natomiast dodatkowe spożywanie wyżej opisanego napoju może przynieść korzystne dla zdrowia konsekwencje, jeśli tylko nie będziemy przesadzać z ilością syropu klonowego w napoju lub ograniczać inne cukry w ciągu dnia”– tłumaczy magister dietetyki i autorka ebooka „Zimowe kulinaria”, Iga Szulc.

Ekspertka

””

IGA SZULC
magister dietetyki, autorka ebooka „Zimowe kulinaria”

Prowadząca programu telewizyjnego "Warsztat Zdrowia", gdzie promuje świadome odżywianie i balans w żywieniu, jak i życiu. Przepisami na pełnowartościowe posiłki, dzieli się także na swoim profilu na instagramie (@igaszulc.dietetyk).

ZOBACZ TEŻ: 5 przepisów na gorącą czekoladę [przepisy]

Zobacz również:
Przed Tobą trening, który wzmocni i wyrzeźbi Twoje pośladki i uda, spali setki kalorii i nie da o sobie zapomnieć.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA