[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Suszone owoce - to musisz wiedzieć [WH News]

Mamy dla Was kolejną porcję newsów. Smacznego.

Zwariować można z tą chemią wszędzie. Suszone owoce, mimo że wysokokaloryczne, to jedzone z umiarem są dla nas świetne. Mają całą furę przeciwutleniaczy, witaminy, minerały i niski indeks glikemiczny. Niestety, mają też dwutlenek siarki, którym zazwyczaj się je konserwuje, a ten już nie jest taki świetny. Najlepiej kupować suszki bio (będą brzydsze, ale zdrowsze), a te pryskane przelewać w domu wrzątkiem przed jedzeniem i osuszać ręcznikiem.

Uderz w stół, a nożyce...

W kuchni dobrze jest mieć sprawdzonych pomocników. Czy te nożyczki dadzą sobie radę?

Do pizzy

Nożyce połączone z łopatką, która ma ułatwiać przenoszenie odciętych kawałków. Plus Dobrze sobie radzi nawet z grubym ciastem i bogatym przybraniem, z czym kółko do krojenia pizzy ma czasem problemy. Minus Jeżeli utniesz kawałek szerszy niż łopatka, to niechybnie zsunie się on na podłogę. Z powodu dziwnego kształtu zabiera dużo miejsca w szufladzie.

Do ziół

Z pięcioma ostrzami z każdej strony, mającymi przyspieszać siekanie. Plus Faktycznie przyspiesza – jedno cięcie nożyc to pięć cięć nożem, jakby nie liczyć. Minus Gdy już ich użyjesz, nie masz możliwości kolejnego cięcia na drobniejsze kawałki, jak w przypadku zwykłego noża i deski do krojenia.

Do drobiu

Karbowane ostrze ułatwia przecinanie kości i precyzyjne cięcie. Plus Profilowane ostrza pomagają w cięciu mięsa i kości. Minus Grubsze miejsca wymagają większej siły do przecięcia, więc szukać trzeba nożyc solidnie wykonanych z antypoślizgową rękojeścią.

Sezon na ostrygi

Jedni je kochają, drudzy nienawidzą, więc warto sprawdzić, co w nich wzbudza takie emocje. Tym bardziej że zimą ostrygi są najlepsze i najtańsze. Przede wszystkim muszą być świeże, mieć zamknięte muszle, a po otwarciu pachnieć słoną, morską bryzą. Aha, muszą też być żywe, bo właśnie takie wychłeptuje się z muszli razem z wodą z morza. Skrapiamy je sokiem z cytryny lub pikantną salsą pomidorową i popijamy – najlepiej szampanem. Wchodzicie w to?

Niech ostygnie

65 stopni - tyle maksymalnie powinny mieć gorące napoje, które wypijamy. Wyższa temperatura kawy lub herbaty zwiększa ryzyko raka przełyku – tak twierdzą uczeni z Kalifornii. Kubek kawy z 10 ml mleka osiągnie 65 st. C po 4 min.

ZOBACZ TEŻ: Kawa lekarstwem na trądzik? [WH News]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij