Dlaczego warto jeść suszone owoce
Badania Uniwersytetu Stanowego w San Diego dostarczyły nowej wiedzy o suszonych śliwkach: są w najwyższym stopniu sycące.
Testowane kobiety, które zjadły jednego dnia 12 śliwek, następnego zaś zjadły ciastka o obniżonej zawartości tłuszczu (i o tej samej wartości kalorycznej, co śliwki), powiedziały, że czuły się znacząco mniej głodne po dwóch godzinach od zjedzenia owoców niż po ciastkach. Bogactwo błonnika i sorbitolu (związku organicznego z grupy cukroli, który organizm wolno metabolizuje) w suszonych śliwkach utrzymuje w ryzach poziom cukru we krwi i poziom insuliny.
25% o tyle przyspieszysz metabolizm i przemodelowanie sylwetki, jeżeli rekomendowaną, dzienną dawkę białka rozłożysz w miarę równo na wszystkie pięć posiłków.
Suszone śliwki mogą także pomóc wyszczuplić Twoją talię. Wyniki badań opublikowane w „The American Journal od Clinical Nutrition” wykazały, że pośród przebadanych 74 000 kobiet te, które przyjmowały więcej błonnnika, były o 49% mniej narażone na przybieranie na wadze.
Śliwki pomagają walczyć z miażdżycą i zawierają oczywiście całą masę, jakżeby inaczej, antyoksydantów. Suszone wiśnie, jabłka, żurawina i morele też są doskonałe.
Powyższy fragment artykułu artykuł pochodzi z wydania specjalnego WH "Bądź piękna nago". Przejdź na kolejna stronę, by dowiedzieć się więcej!