Jesteśmy wygodne. A sproszkowane rośliny to kwintesencja wygody. Nie trzeba dźwigać ciężkich owoców, obierać ich, suszyć ani myć. Wystarczy dosypać do sałatki, poprószyć danie lub dodać do koktajlu, i już.
Jednak zanim zaczniesz pudrować swoje dania czym popadnie, uważnie przeczytaj składy i popatrz na dawki. Bo wiele z tych proszków w nadmiarze może Ci poważnie zaszkodzić. Zasada „co za dużo, to niezdrowo” dotyczy również tych superfoods.
Chili
Najważniejszym składnikiem chili jest kapsaicyna. Ta sama, którą znajdziesz w pieprzu. To ona odpowiada za ostry smak chili. Na co pomaga Chroni Twój układ krążenia, obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, a prawdopodobnie również nowotworów.
Jeśli lubisz dobrze doprawione potrawy, wypróbuj nasze aromatyczne przepisy kuchni orientalnej.
Szafran
Ta najdroższa przyprawa świata zawiera całą gamę przeciwutleniaczy. Najważniejszym składnikiem są karotenoidy. Na co pomaga Badania wykazały, że szafran ma działanie antynowotworowe. Nie tylko chroni przed, ale potrafi nawet zwalczać już istniejącego raka. Łagodzi objawy depresji i dolegliwości związane z PMS.
Zobacz także, jakie są inne naturalne sposoby na walkę z PMS-em.