Sposób na mięso z grilla, najzdrowsze sałaty i inne ciekawostki dietetyczne WH

Podrzucamy Wam najlepsze sposoby na krewetki, wołowinę i kurczaka z grilla. Do tego zdradzamy, która sałata ma najwięcej przeciwutleniaczy i jak uzupełniać niedobory chromu i wapnia. Oto newsy ze świata zdrowego odżywiania.

grillowany kurczak fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Jak przygotować mięso na grilla

Pytanie, jak sprawić, by mięso po obróbce było delikatne, jędrne i niewysuszone zajmuje nie tylko kucharzy. Oto University of Florida wziął różne mięsa do laboratorium i przedstawił swoje wyniki. Ci naukowcy to mają fajną robotę, nie?

Krewetki + marynata

Powszechnie stosowany sok z cytryny do skrapiania surowych krewetek nie jest najlepszy. Kwasy niszczą strukturę białek i krewetki stają się gumowate. Zamiast tego wrzuć je na 20 min do miski z oliwą – staną się jędrne i soczyste po grillowaniu lub smażeniu. Ale krótkim, góra 2-3 minuty na stronę. Cytryny użyj dopiero na talerzu.

Kurczak + solanka

Zanurz filet z kurczaka bez skóry w solance (½ szklanki soli na 8 szklanek wody), wstaw do lodówki, wyjmij po 3 kwadransach, osusz i grilluj lub smaż 5-6 minut na stronę. Będzie idealny, gdy termometr wbity w sam środek mięsa pokaże 74 °C.

ZOBACZ KONIECZNIE: 8 pysznych sosów na grilla i nie tylko

Wołowina + mieszanka przypraw

Mięso na steki lub pieczeń natrzyj przyprawami (jakimi lubisz, ale chili albo paprykę w proszku dorzuć koniecznie), skrop oliwą, zawiń szczelnie w folię (plastikową lub aluminiową) i wstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij je na pół godziny przed obróbką.

brokuł fot. Getty Images
fot. Getty Images

Chrom? Osom!

Zacznijmy z grubej rury i miejmy to z głowy: to niedobór chromu przyspiesza odkładanie się tkanki tłuszczowej, co wrogie nam małpy nazwą później otyłością. Chrom jest tzw. pierwiastkiem śladowym (mamy go w sobie tylko 6 mg) i dlatego trzeba na niego chuchać i dmuchać. Szukaj go w brokułach. drożdżach, jajkach (WH poleca: przepisy na potrawy z jajek), owocach morza, zielonym groszku, kaszach, pełnoziarnistym pieczywie i gotowanej wołowinie.

czerwona kapusta na odchudzanie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Radicchio – właściwości odżywcze

Red is bad? Nie zawsze. Bez sporów ideologicznych - mówimy o diecie, a konkretnie o sałatach. Cenimy je za smak, śladową kaloryczność, witaminy, potas, beta-karoten, kwas foliowy i oczywiście za przeciwutleniacze, które dają popalić ohydnym wolnym rodnikom. I tu jesteśmy w domu – uczeni twierdzą, że czerwone sałaty, jak np. radicchio, mają tych przeciwutleniaczy więcej i są one bardziej skuteczne, bo szybciej działają, niż te zielone.

sery fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

W jakich serach szukać wapnia?

8 razy więcej wapnia znajdziesz w żółtych serach podpuszczkowych, niż, jak się powszechnie sądzi, w twarogach. A wapń jest ważny, bo gdy zacznie go brakować, Twój organizm pobierze go sobie z kości i zębów. To prosta droga do osteoporozy i próchnicy.

Poczytaj więcej o rodzajach i gatunkach serów.

WH 11/2016

REKLAMA